Το «χρονοδιάγραμμα» του Covid-19: Πότε ξεκινούν τα ανησυχητικά συμπτώματα, πόσο διαρκεί η νοσηλεία και πόσο χρόνο παραμένει ο ιός στον οργανισμό μετά το εξιτήριο

Με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα παγκόσμια δεδομένα η επιστημονική κοινότητα κατάφερε να δημιουργήσει ένα «χρονοδιάγραμμα» για την συμπεριφορά του νέου κορονοϊού, που δείχνει τον μέσο χρόνο για την έναρξη των σοβαρών συμπτωμάτων, τη διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο, αλλά και το χρονικό διάστημα που ενδέχεται να παραμένει στον οργανισμό, αφού κάποιος πάρει εξιτήριο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα αυτά ο μέσος χρόνος για να παρουσιάσει κανείς ανησυχητικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα η δυσκολία στην αναπνοή, είναι  πέντε μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία, όταν αυτή είναι  απαραίτητη, είναι 7 μέρες.

Για το τραγικό γεγονός του θανάτου, είναι περίπου 14 με 20 μέρες, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι περίπου 10 ημέρες, σύμφωνα πάντα με τα διεθνή δεδομένα.

«Όντως, στα νοσοκομεία μας η ενδιάμεση τιμή νοσηλείας είναι 10 μέρες, ενώ η διάρκεια νοσηλείας για ασθενείς με πλήρη επεξεργασία των δεδομένων, έχει κυμανθεί από 1 έως και περισσότερες από 15 ημέρες», αναφέρει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο ιός παραμένει στον οργανισμό και μετά το εξιτήριο

Ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο είναι ασφαλές οι ασθενείς να παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα από τις 10 ημέρες, που είναι ο μέσος χρόνος νοσηλείας, καθώς όπως δείχνουν τα δεδομένα ο ιός παραμένει στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. «Μερικοί λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25, 27 μέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα, να απεκκρίνεται», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας. «Παρόλα αυτά, έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για το πότε κάποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα οποία έχουν και τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο. Δηλαδή να έχει κάποιος δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση», συμπληρώνει.

Λόγο της «επιμονής» του ιού, είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, μετά την 10η μέρα ακόμα και αν είσαι θετικός για τον ιό, μικραίνει πολύ η πιθανότητα να το μεταδώσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Η «δυναμική» του ιού και η απρόβλεπτη συμπεριφορά του έχουν καταφέρει να «λυγίσουν» τα συστήματα υγείας πολλών χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον δίνεται σαν οδηγία από διεθνείς οργανισμούς, να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο με απλά κλινικά κριτήρια ήδη και από τις 7 ημέρες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σούπερ μεταδοτικοί ή θα κολλήσουν όλο το περιβάλλον γύρω τους», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας, υποστηρίζοντας ότι σταδιακά θα δούμε μια τέτοια στρατηγική να υιοθετείται από περισσότερες χώρες.

«Οι 10 μέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, αλλά βλέπετε ότι όπου το σύστημα πολεμάται μπορεί να γίνει και πιο νωρίς αυτή η έξοδος από το νοσοκομείο.  Πάντα με κριτήρια ότι ο ασθενής θα είναι άνθρωπος ο οποίος θα τηρήσει τα μέτρα  υγιεινής και θα προφυλάξει βέβαια από τη διασπορά στο περιβάλλον», καταλήγει ο καθηγητής.