Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αντιπροσωπεύει τη συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για κλινικό σύνδρομο με κύριο χαρακτηριστικό το άλγος και την μειωμένη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, το οποίο οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία και ποιότητα ζωής των ασθενών. Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί χρόνια, εκφυλιστική, ρευματική πάθηση, η οποία αναπτύσσεται κυρίως στις περιφερικές αρθρώσεις (αρθρώσεις των άκρων), όσο και στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις στον ενήλικο πληθυσμό, με τον επιπολασμό της νόσου να ξεπερνά το 13% στη χώρα μας, με βάση μελέτες του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας: η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί, ενώ φαίνεται πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το γενετικό υπόβαθρο στην ανάπτυξη της πάθησης. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες: σε ηλικίες κάτω των 45 ετών, ο επιπολασμός της νόσου είναι υψηλότερος για τους άνδρες, γεγονός που αντιστρέφεται στις ηλικίες άνω των 45, όπου πλήττονται κυρίως οι γυναίκες.

Φαρμακευτική Αντιμετώπιση

Οι φαρμακευτικές προσεγγίσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή, ενώ επικεντρώνονται στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και την αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας. Η φαρμακευτική διαχείριση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας στη σύγχρονη ιατρική πρακτική επιτυγχάνεται με τις παρακάτω επιμέρους κατηγορίες σκευασμάτων:

  • αναλγητικά και παυσίπονα (π.χ. παρακεταμόλη και ακεταμινοφαίνη),
  • από του στόματος χορηγούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ),
  • τοπικώς δρώντα αναλγητικά, όπως είναι οι κρέμες και τα δερματικά διαλύματα μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και η καψαϊκίνη, σκευάσματα τα οποία εμφανίζουν υψηλό προφίλ ασφάλειας και ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες,
  • η γλυκοζαμίνη, η οποία αντιμετωπίζει τα σημεία και τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, μειώνει τη δομική αποικοδόμηση που παρατηρείται στην άρθρωση, μειώνει το ρυθμό εξέλιξης της νόσου και ταυτόχρονα παρέχει ανακούφιση από το άλγος. Χαρακτηριστικό προϊόν της κατηγορίας είναι το Glucosamil, το οποίο περιέχει θειική γλυκοζαμίνη και αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας καθώς:

> Προστατεύει και επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου ενώ βελτιώνει τη δυναμική των αρθρώσεων,

> χρησιμοποιείται από τα χονδροκύτταρα ως πρώτη ύλη για την αναδόμηση της άρθρωσης για τη σύνθεση υαλουρονικού οξέος στο αρθρικό υγρό,

> έχει επιπλέον αντιοξειδωτική δράση καθώς αναστέλλει την παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου,

> εμφανίζει ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και φέρει υψηλό προφίλ ασφάλειας (δεν εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σωλήνα όσο και στο καρδιαγγειακό σύστημα).

  • ενέσιμες θεραπείες, όπως η έγχυση κορτικοστεροειδών και υαλουρονικού οξέος εντός της αρθρικής κάψας.