Η νέα κανονικότητα στον Οδοντίατρο «Κλειδί» η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Η νέα κανονικότητα στον Οδοντίατρο
«Κλειδί» η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή

Είναι γεγονός ότι, λόγω της “επιδρομής” του κορονοϊού, τους τελευταίους μήνες πολλές ιατρικές πράξεις και ιατρικές εξετάσεις, προγραμματισμένες και μη, αναβλήθηκαν. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχαστούν ή να παραμεληθούν εξαιτίας του φόβου προσέλευσης των ασθενών στο ιατρείο ή το νοσοκομείο. Είναι σημαντικό η σχέση γιατρού – ασθενούς να αποτελεί σχέση εμπιστοσύνης – είτε αφορά την πρόληψη, είτε τη θεραπεία.

του Δρ. Γιώργου Ε. Κοντακιώτη

Σχετικά με τις οδοντιατρικές πράξεις, τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, διογκώνονται, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε μπροστά μας. Με το να µην επισκέπτεται κάποιος τακτικά τον οδοντίατρο, το µόνο που επιτυγχάνει είναι να συσσωρεύονται τα προβλήματα στο στόµα, να γίνονται πιο επικίνδυνα και να επιλύονται δυσκολότερα, και µε πολυπλοκότερα σχέδια θεραπείας. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τον ίδιο και, τελικά, περισσότερα χρήματα. Κάποια, δε, από τα προβλήματα μπορεί να εξελιχθούν και σε απειλητικά για τη ζωή του.
Η σχέση ασθενούς – οδοντιάτρου, στην εποχή του Covid-19 θα, πρέπει να είναι αμφίδρομη και να βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι, αρχικά, ο ασθενής οφείλει να είναι ειλικρινής όσον αφορά το ιατρικό ιστορικό του.

Τι λέει η η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο ασθενής θα ερωτάται τηλεφωνικά πριν από το ραντεβού:
Αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορονοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα.
Αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και, αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα.
Αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.
Οι οδηγίες αναφέρουν πως αν η απάντηση είναι “ναι” έστω και σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται δύο εβδομάδες μετά τουλάχιστον.
Επίσης, όσον αφορά την προσέλευση των ασθενών, η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά, όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα μίας χρήσης όταν εισέρχονται στον χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή, ενώ συνιστάται να μην ακουμπάει ο ασθενής άσκοπα διάφορες επιφάνειες, όπως πόμολα, περιοδικά κ.λπ.
Από την άλλη, ο οδοντίατρος και το οδοντιατρικό προσωπικό επιβάλλεται να εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα ελέγχου κατά την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης, ώστε να μειώνουν την εξάπλωση στο κλινικό πεδίο. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς αυτά έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους ίδιους. Συγκεκριμένα, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί μάσκες, ποδονάρια, γάντια, προστατευτικά γυαλιά κ.ά., ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη. Όλες οι χειρολαβές (και τα στόμια των αεροσυρίγγων) και τα οδοντιατρικά εργαλεία αποστειρώνονται στον αυτόκαυστο κλίβανο, μετά από κάθε ασθενή, ως είθισται.
Τέλος, τα ραντεβού στα οδοντιατρεία θα πρέπει να είναι αραιά και, έπειτα από κάθε ασθενή, θα πρέπει να γίνεται σχολαστική απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες του οδοντιατρείου. Καλό θα είναι ο χώρος να αερίζεται συνεχώς και να παραμένει ευάερος και ευήλιος.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και ο σύγχρονος τεχνολογικός οδοντιατρικός εξοπλισμός βοηθάει στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Με τα σύγχρονα μηχανήματα, οι οδοντιατρικές εργασίες γίνονται πολύ πιο σύντομα από ποτέ, απαιτώντας λιγότερα ραντεβού, χωρίς να χρειάζεται η προσέλευση του ασθενούς στο οδοντιατρείο πολλές φορές. Η δε χρήση ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης από το προσωπικό του οδοντιατρείου, κατά τη διενέργεια των περισσότερων πράξεων, συμβάλλει ώστε να απομακρύνονται αιωρούμενα σωματίδια και παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Οι οδοντίατροι, ας μην ξεχνάμε, ήμασταν πάντα ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι, πολύ πριν την εμφάνιση του συγκεκριμένου κορονοϊού, αφού ήδη από τα πρώτα έτη της Σχολής διδασκόμαστε τους τρόπους διαχείρισης μεταδοτικών νοσημάτων και προστασίας στο οδοντιατρικό περιβάλλον: η αποστείρωση, η απολύμανση, η τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας των ασθενών και της δικής μας, καθώς και η σχολαστική καθαριότητα, συνιστούν μέρος της καθημερινής οδοντιατρικής “ρουτίνας”, αποτελώντας πάντα ύψιστη προτεραιότητα.
Είναι αναγκαίο τα μέτρα προστασίας στα ιατρεία να τηρούνται σχολαστικά, όπως και όλα όσα αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις και οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Ενισχυμένης Επαγρύπνησης στο Οδοντιατρείο λόγω Covid-19).
Στο χέρι μας είναι, άλλωστε, να μετατρέψουμε τον φόβο σε υπευθυνότητα, προσέχοντας έτσι τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας… μένοντας όλοι ασφαλείς.

Συχνή χρήση μάσκας και δυσάρεστη αναπνοή
Κι ενώ η μάσκα έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, η συχνή χρήση της μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να προκαλέσει προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων άμεσος υπεύθυνος είναι ο οδοντίατρος.
Η κακοσμία του στόματος (“χαλίτωση”, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι ένα κοινό πρόβλημα ανδρών και γυναικών, το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο, εφόσον ανακαλυφθεί η αιτία που το προκαλεί. Η δύσοσμη αναπνοή οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Η μεταβολική λειτουργία αυτών των βακτηρίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή, σε συνδυασμό με την ξηροστομία (ιδίως το καλοκαίρι, λόγω αφυδάτωσης).

Για την καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής συνιστώνται:
Προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών 2-3 φορές ημερησίως, μετά από κάθε γεύμα.
Η ράχη της γλώσσας συνιστά μια πολύ εκτεταμένη επιφάνεια, όπου εξαιτίας των θηλών που είναι εγκατεστημένες κυρίως στο οπίσθιο τριτημόριό της, παγιδεύονται νεκρωμένα επιθηλιακά κύτταρα, λευκοκύτταρα και κατάλοιπα τροφίμων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο και το τακτικό βούρτσισμα της γλώσσας, με την οδοντόβουρτσα ή με ειδικό καθαριστή γλώσσας
Άφθονη κατανάλωση νερού, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Καραμέλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με ξυλιτόλη.
Η αναπνοή από τη μύτη, για να μη στεγνώνει το στόμα.

Κοντακιώτης Ε. Γιώργος, DDS
Χειρουργός Οδοντίατρος στο Αthens Dental Science, συνεργάτης Προσθετικής Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα – Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα, ασχολείται κυρίως με την αισθητική οδοντιατρική, την προσθετική και τα εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους. Από το 2018 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την προσθετική και τα εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, ειδικεύεται στις ενέσιμες αισθητικές θεραπείες με υαλουρονικό οξύ περιστοματικά
(Medical Aesthetics Training, London, UK)
https://kontakiotis.gr – email: gkontak766@gmail.com