Προπομπός οστεοαρθρίτιδας η υπερβολική χρήση του κινητού; | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Προπομπός οστεοαρθρίτιδας η υπερβολική χρήση του κινητού;

Κι ενώ κάποτε μας απασχολούσε κυρίως η βλαβερή ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, σήμερα αποδεικνύεται ότι η υπερβολική χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δάκτυλα, τους καρπούς, τους ώμους, αλλά και στον αυχένα και την πλάτη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οστεοαρθρίτιδα ενδεχομένως να αποτελέσει απειλή για τους ενήλικες που από τα νεανικά τους χρόνια περνούν πολύ χρόνο γράφοντας μηνύματα στο κινητό ή παίζοντας παιχνίδια.
“Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα πράγματι διευκολύνουν τη ζωή μας, αλλά όταν ξεφεύγουμε από το μέτρο, υπάρχουν επιπτώσεις. Η υπερχρήση τους έχει και την αρνητική της πλευρά, δεδομένου ότι τα smartphones μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε διάφορα σημεία των άνω άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Ο συνδυασμός της κακής στάσης σώματος και της επαναλαμβανόμενης κίνησης προκαλεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους μυς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς”, εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός άνω άκρου, Δρ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος.
Δυστυχώς, τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν εργονομικό σχεδιασμό, και η νέα γενιά περνά πολλές ώρες ημερησίως στέλνοντας μηνύματα! Αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές του γυμνασίου και λυκείου διαβάζουν επί 95 λεπτά κάθε μέρα γραπτά μηνύματα, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι το 50% των εφήβων στέλνουν τουλάχιστον 50 sms και ένας στους τρεις περισσότερα από 100 μηνύματα κειμένου την ημέρα, που σημαίνει 3.000 κείμενα μηνιαίως!
Από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις της πληκτρολόγησης μπορεί να προκληθεί βλάβη στον αντίχειρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει, σε βάθος χρόνου, σε αρθρίτιδα. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο καθώς, πριν από 15 και πλέον χρόνια, παρατηρούνταν σε άτομα που χρησιμοποιούσαν κινητά με μικροσκοπικά πληκτρολόγια, παλαιότερα στους χρήστες παιχνιδομηχανών χειρός και, ακόμη πιο παλιά, σε ανθρώπους που έγραφαν πολλές ώρες και σε εργάτες εργοστασίων.
“Οι αντίχειρες δέχονται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Η τενοντίτιδα που αρχικά προκύπτει από την υπέρχρηση είναι μία επίπονη πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στον τένοντα, η οποία κάμπτει και τεντώνει τον αντίχειρα, αλλά και πόνο, ο οποίος μπορεί να αντανακλά και προς τον πήχη. Η συνεχής καταπόνηση οδηγεί σε σταδιακή φθορά του χόνδρου και, εν τέλει, σε οστεοαρθρίτιδα”, προειδοποιεί ο Δρ. Γιαννακόπουλος.

Ερευνητές της Mayo Clinic των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έρευνα για το θέμα αρκετά χρόνια πριν και, σύμφωνα με την Kristin Zhao, οι κινήσεις που απαιτούμε να κάνουν οι αντίχειρές μας καθώς κρατάμε και χειριζόμαστε τα τηλέφωνά μας είναι επιβλαβείς, διότι οι μη φυσιολογικές κινήσεις των οστών του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσουν πόνο και οστεοαρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα, εξηγεί ο Δρ. Γιαννακόπουλος, είναι μια εκφυλιστική νόσος, εξαιτίας της οποίας εμφανίζεται πόνος συνήθως κατά τη δραστηριότητα, ενώ σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται και τη νύχτα. Η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην απαλλαγή από τον πόνο και στη βελτίωση της λειτουργικότητας.
Η συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης περιλαμβάνει λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αναλγητικών, αλλά και εφαρμογή ειδικών ναρθήκων για ακινητοποίηση της πάσχουσας άρθρωσης. Σε περίπτωση αποτυχίας τους, η χειρουργική θεραπεία καλείται να δώσει τη λύση. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, ο πόνος και η δυσκαμψία είναι τόσο έντονα, που ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι έχει έρθει η ώρα της χειρουργικής επέμβασης, ενώ συχνά συνυπάρχει παραμόρφωση της άρθρωσης και αστάθειά της.
Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν στον αντίχειρα. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τη στάση του σώματος των ανθρώπων την ώρα που ασχολούνται με το κινητό τους: κυρτοί ώμοι, κυρτή σπονδυλική στήλη και σκυφτό κεφάλι ή πολύωρη στήριξη τους αγκώνες. Τα συμπτώματα των επαναλαμβανόμενων τραυματισμών από την καταπόνηση περιλαμβάνουν σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις, τους καρπούς, τους αγκώνες, τους ώμους, τον αυχένα ή την πλάτη, μαζί με δυσκαμψία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καύσου και απώλεια της δύναμης.
Στις μέρες μας, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νεαρών ενηλίκων προσέρχονται στα ιατρεία με σημάδια αρθρίτιδας, τα οποία είναι αποτέλεσμα του παιχνιδιού και της χρήσης κινητού τηλεφώνου που έκαναν ως παιδιά 5 ή 10 χρόνια νωρίτερα.

osteoathritida2

Τι μπορούμε να κάνουμε
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, υπάρχουν οδηγίες που είναι εύκολο να ακολουθηθούν από τους ενήλικες. Όσον αφορά στους εφήβους, καλό είναι οι γονείς να θέτουν κάποια όρια στη χρήση των κινητών, αλλά και να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν.
Έτσι, ως προληπτικά μέτρα συστήνονται:
Ο περιορισμός του αριθμού και της έκτασης των μηνυμάτων. Αντί ενός μακροσκελούς μηνύματος, είναι καλύτερη και συντομότερη η τηλεφωνική κλήση ή το φωνητικό μήνυμα.
Η εναλλαγή του αντίχειρα με τον δείκτη, καθώς έτσι μειώνεται η καταπόνηση που δέχεται.
Τα τακτικά διαλείμματα, γιατί ξεκουράζουν τους μυς και τις αρθρώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων καλό είναι να μην παραμένουν λυγισμένες, αλλά να τεντώνονται.
Η αποφυγή της πίεσης στον αυχένα και στους ώμους, γιατί μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλείται από την κακή στάση του σώματος.

Όλα αυτά, βεβαίως, ισχύουν και για τους φανατικούς gamers, που ξοδεύουν πάρα πολλές ώρες καθημερινά παίζοντας παιχνίδια στο κινητό τους ή σε κονσόλες.