Τσιόδρας: «Εγκλεισμός δεν σημαίνει αποκλεισμός από τη φυσική δραστηριότητα» | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Τσιόδρας: «Εγκλεισμός δεν σημαίνει αποκλεισμός από τη φυσική δραστηριότητα»

«Ο εγκλεισμός δεν σημαίνει και αποκλεισμό από οποιαδήποτε άσκηση και φυσική δραστηριότητα», υπογράμμισε χτες κατά την τακτική ενημέρωση για τον covid-19 ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα «μένω στο σπίτι μου ξάπλα και δεν κάνω κάποια σωματική άσκηση».

Η σωματική άσκηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας. Για να το εφαρμόσει κανείς, υπάρχουν προγράμματα, τα οποία μπορεί να κάνει σπίτι, αλλά είναι εφικτή και η άσκηση έξω, με τρόπο όμως που να εξασφαλίζεται η κοινωνική απομάκρυνση, με μια απόσταση ασφαλείας.

«Τον συνωστισμό προσπαθούμε να αποφύγουμε, όχι το να κάνουν οι άνθρωποι άσκηση», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «η μισή ώρα περπάτημα έξω είναι μια τέλεια αεροβική δραστηριότητα, η οποία προστατεύει την υγεία του ανθρώπου, βοηθάει την ευεξία του, αλλά και την καρδιά του, τον μεταβολισμό του, τη ρύθμιση του σακχάρου. Όλο το σύστημα του οργανισμού ενισχύεται με μια τέτοια δραστηριότητα».

Σχολιάζοντας το θέμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η νόσος, ανάλογα με τη φάση και την κάθε εξέλιξη, αναφέροντας: «Με απέραντο σεβασμό και στους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη –και ηλικιακά, αλλά και από πλευράς υποκείμενων νοσημάτων– κατάσταση, υπενθυμίζω ότι έχουν τη δυνατότητα και στο supermarket να πάνε, και στο φαρμακείο να πάνε, και να κάνουν τη σχετική σωματική άσκηση.

Η δική μας παράκληση-σύσταση είναι να εξετάσουν την περίπτωση να τα κάνουν όλα αυτά μαζί και μία φορά… Έτσι νομίζω ότι προφυλάσσουμε και τους ίδιους, και προφυλάσσουν και εκείνοι τους εαυτούς τους από την πιθανότητα μιας μεγαλύτερης έκθεσης στον κίνδυνο της νόσου».

Προσυπογράφοντας τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι το ζήτημα που αφορά στους περιορισμούς μετακίνησης σε περιοχές σωματικής άσκησης, όπως έγινε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, δεν έχει να κάνει με την ίδια τη σωματική άσκηση. Έχει να κάνει με φαινόμενα συγχρωτισμού, τα οποία προβληματίζουν και ανησυχούν τους αρμοδίους.