Επιχείρηση “Βαμμένα Μαλλιά” – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Αν γυρίσατε μόλις από το κομμωτήριο, αν σκοπεύετε να περάσετε τη βαφή σας άμεσα ή είστε έτοιμες για μια μεγάλη χρωματική αλλαγή, καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε τις παρακάτω γραμμές που σίγουρα σας αφορούν.

Άρτεμις Καράγιαννη

8 στις 10 ενήλικες γυναίκες βάφουν τα μαλλιά τους και, από τις εναπομείνασες 2, η 1 θα υποκύψει σε αυτή τη συνήθεια μόλις οι λευκές τρίχες αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η βαφή μαλλιών είναι μια τόσο συνηθισμένη και ταυτόχρονα συχνή διαδικασία για τις γυναίκες, που περνάει πλέον στη ρουτίνα τους, καθιστώντας το κομμωτήριο ή τη βαφή στο σπίτι απαραίτητη για την ομορφιά τους.
Η βαφή για τις περισσότερες γυναίκες ξεκινά πολύ νωρίτερα από την ανάγκη που προκύπτει για κάλυψη των λευκών, καθώς οι πρώτες παρεμβάσεις στο χρώμα γίνονται πολύ πριν από την ηλικία που η μελανίνη της τρίχας αρχίζει να χάνεται και να προκαλεί τα πρώτα γκρίζα αποτελέσματα. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες αρχίζουν ολοένα και πιο νέες να παρεμβαίνουν στο φυσικό χρώμα των μαλλιών τους, πολύ πριν την ενηλικίωσή τους. Αυτό, δε, θα συνεχίσει να εντείνεται με το πέρασμα των χρόνων, και όσο οι έφηβες γυναίκες υιοθετούν συνήθειες που εμείς είχαμε γνωρίσει ως συνήθειες ενήλικων γυναικών. Τι οφείλουμε να γνωρίζουμε γι’ αυτή την τόσο συχνή διαδικασία και πώς πρέπει να φροντίσουμε τα μαλλιά μας για να είναι υγιή;

Επιλέγοντας το χρώμα
Το ρητό λέει “Η φύση ξέρει”, άρα το φυσικό μας χρώμα είναι το καλύτερο. Παρόλα αυτά, έχουμε δει γυναίκες που αποκλίνουν κατά πολύ από το φυσικό τους και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Το παν στις μεγάλες αλλαγές χρώματος είναι να γίνεται με προσοχή, από ειδικό επαγγελματία και σταδιακά, καθώς πέρα από το αν ταιριάζει μια απόχρωση σε ένα πρόσωπο, το ωραίο αποτέλεσμα επηρεάζεται και από την υγεία των μαλλιών, η οποία σίγουρα κινδυνεύει από τις απότομες και ακραίες αλλαγές.
Είναι σημαντικό να διαλέξουμε ένα χρώμα που, κατά πρώτον, μας αρέσει και, κατά δεύτερον, δείχνει να συμβαδίζει με τον φαινότυπό μας και τα υπόλοιπα χρώματά μας. Οι τάσεις της εποχής ζητούν φυσικά λουκ, χωρίς υπερβολές και μεγάλες αποκλίσεις από αυτό που φαινομενικά μας έχει υποδείξει η φύση. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλουργήσει η τάση του Οmbre και του Bronde που θέλουν απλώς ξάνοιγμα των μαλλιών και όχι αλλαγή χρώματος σε όλο το κεφάλι. Επιλέγοντας τον ειδικό τεχνίτη βαφής, μπορούμε να πετύχουμε μια όμορφη, φυσική και υγιή εικόνα – ειδικά στις μέρες μας, που η γνώση, οι τεχνικές και τα υλικά γύρω από τη βαφή των μαλλιών είναι στην καλύτερή τους φάση.

Tip της εποχής: Το smartphone μας, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πώς θα ήμασταν αν επιλέγαμε άλλο χρώμα μαλλιών. Κατεβάζοντας σχετικές εφαρμογές, μπορούμε να ανεβάσουμε μια φωτογραφία μας και να δούμε την εικόνα μας ως κοκκινομάλλα, ξανθή ή καστανή, παίρνοντας έτσι μια γεύση, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε το επόμενο, τολμηρό βήμα κατευθείαν!

Βαφή στο σπίτι
Μπορούμε να επιτύχουμε πολύ όμορφο χρώμα και στο σπίτι μας, αρκεί να μη θέλουμε ακραίες αλλαγές από το φυσικό μας χρώμα. Η βαφή στο σπίτι είναι πολύ καλή λύση αν θέλουμε να κινηθούμε δύο τόνους πάνω ή κάτω από την απόχρωση των μαλλιών μας και αν έχουμε την άνεση να την εφαρμόζουμε μόνες μας, ούσες σίγουρες για το αποτέλεσμα.
Οι βαφές της αγοράς είναι πλέον πολύ καλές και ως προς τη σύνθεσή τους, αλλά και ως προς την ευκολία στην εφαρμογή, με συνέπεια να τις εμπιστεύονται ακόμη περισσότερες γυναίκες, ειδικά όταν η τιμή τους είναι αρκετά χαμηλότερη από ό,τι στο κομμωτήριο.
Το μυστικό για ένα καλό αποτέλεσμα είναι ο χωρισμός των μαλλιών μας σε τέσσερα τμήματα και η εφαρμογή του χρώματος σε κάθε τμήμα ξεχωριστά, ώστε να είμαστε σίγουρες ότι δεν έχουμε ξεχάσει κανένα σημείο, ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, θα μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν σημεία που μας διέφυγαν, ενώ ξεκινώντας από τη ρίζα και έπειτα συνεχίζοντας προς τις άκρες, θα έχουμε ακολουθήσει τη σωστή σειρά.
Πλέον, το ξάνοιγμα που τόσο πολύ αρέσει στις γυναίκες μπορεί να γίνει και στο σπίτι, αν εφαρμόσουμε τη βαφή στη ρίζα και απλώσουμε το χρώμα στις άκρες για το μισό (ή και λιγότερο) χρόνο, κάνοντας σβησίματα με τα χέρια μας στις τούφες μας. Αν τα μαλλιά μας είναι μακριά, μία βαφή δεν αρκεί και σίγουρα δεν θέλουμε να το ρισκάρουμε, και να το ανακαλύψουμε την ώρα που έχουμε περάσει μόνο το μισό μας κεφάλι!
Μία ακόμη οικογένεια χρωματικής παρέμβασης κατ’ οίκον είναι και τα σπρέι για προσωρινή βαφή της ρίζας, τα οποία έχουν φανεί σωτήρια στις γυναίκες με πρόβλημα λευκών μαλλιών. Με την προσεκτική εφαρμογή τους στα καίρια σημεία (πάντα με την επιλογή της σωστής απόχρωσης σε σημείο με ήλιο), μπορούμε να παρατείνουμε το διάστημα μεταξύ των βαφών, δίνοντας έτσι μια ανάσα στην τρίχα μας από την επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία.

Και οι φυτικές βαφές;
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι φυτικές βαφές που δεν περιέχουν αμμωνία. Το αποτέλεσμα που δίνουν είναι αρκετά καλό, ενώ χρησιμοποιούνται και στα σαλόνια ομορφιάς με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο περιορισμός που έχουν είναι ότι δεν καλύπτουν απόλυτα τα λευκά μαλλιά, άρα δεν ενδείκνυνται σε περιπτώσεις μεγάλου προβλήματος λευκών, ενώ δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για μεγάλες αλλαγές χρώματος.
Είναι ιδανικά για φυσικές αποχρώσεις, κοντά στη δική μας, και για γυναίκες που θέλουν να απομακρύνουν όσο μπορούν τη χημεία από τις καθημερινές συνήθειες ομορφιάς.

Κι αν δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα;
Δεν πάνε πάντοτε όλα κατ’ ευχήν, ειδικά αν ρισκάρουμε στην επιλογή τεχνίτη ή χρώματος, ή αν δοκιμάζουμε για πρώτη φορά στο σπίτι. Ένα χρώμα που τελικώς δεν μας άρεσε, μπορεί να διορθωθεί, αλλά θέλει προσοχή και υπομονή.
Μια διορθωτική βαφή μπορεί να περαστεί άμεσα σε κοντινούς τόνους, όχι όμως σε μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει π.χ. με ντεκαπάζ. Εκεί πρέπει να δράσουμε πιο στρατηγικά και με στοχευμένες κινήσεις, καθώς τα μαλλιά είναι ήδη ταλαιπωρημένα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα χέρια του ειδικού είναι απαραίτητα, όπως φυσικά και τα επαγγελματικά προϊόντα.

Περιποίηση μετά τη βαφή
Τα φρεσκοβαμμένα μαλλιά δείχνουν υπέροχα και δεν χορταίνουμε να τα αγγίζουμε και να τα βλέπουμε. Όσο περνάει, όμως, ο καιρός και τα λουσίματα μεταξύ των βαφών πληθαίνουν, τόσο το χρώμα ξεθωριάζει και τα μαλλιά μας χρειάζονται ακόμη περισσότερη περιποίηση.
Ως προς το πρώτο σκέλος, τη διατήρηση του χρώματος, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε μερικές μέρες τα μαλλιά μας χωρίς λούσιμο όταν τα βάψουμε, ώστε να “δέσει” η βαφή, και έπειτα να τα περιποιούμαστε με εξειδικευμένα προϊόντα, που στόχο έχουν να κρατήσουν το χρώμα κλειδωμένο και να το διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αγορά των καλλυντικών είναι γεμάτη από τέτοιου είδους εξειδικευμένες σειρές που προορίζονται για βαμμένα μαλλιά και περιλαμβάνουν προϊόντα-SOS για την καθημερινή φροντίδα: μάσκες, conditioner και serum που φροντίζουν τη βαμμένη τρίχα, βοηθώντας την να ξεπεράσει το σοκ κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με τη βαφή. Έτσι, έχουμε στο μπάνιο μας ό,τι χρειάζεται για να δώσουμε διάρκεια στο χρώμα, να ενυδατώσουμε την αφυδατωμένη τρίχα και να απολαμβάνουμε υγιή μαλλιά μέχρι την επόμενη βαφή.

Αλλάζω χρώμα, αλλάζω διάθεση!
Έρευνες Βρετανών επιστημόνων έχουν δείξει πως όταν μια γυναίκα αλλάζει το χρώμα των μαλλιών της, αλλάζει και την ψυχολογία της, με αποτέλεσμα να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό της, να είναι πιο κοινωνική και πιο αποδοτική στη δουλειά της. Αυτή η θετική επίδραση έχει αντίκτυπο και στη σχέση της με το άλλο φύλο, ενώ την κάνει πιο ευδιάθετη σε όλες τις διαπροσωπικές της σχέσεις.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται κάπως υπερβολικά σχετικά με την εφαρμογή και μόνο ενός χρώματος, όμως σκεφτείτε πόσο όμορφα νιώθουμε κάθε φορά που τα μαλλιά μας δείχνουν λαμπερά και υγιή! Ίσως έτσι η ψυχολογία μας να βελτιώνεται για λίγο, αλλά είναι στο χέρι μας να κάνουμε αυτή τη διάθεση να διαρκέσει όσο και το νέο χρώμα στα μαλλιά μας.Abbvie
GSK
BMS