Άσπρα τα μαλλάκια σου, ανακατεμένα... | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Άσπρα τα μαλλάκια σου, ανακατεμένα…

Κάπου λίγο μετά τα είκοσι, είδα –με τρόμο– τις πρώτες άσπρες τρίχες στα μαλλιά μου. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν ξέρω πόσες έχουν γίνει. Να είναι πλέον οι άσπρες τρίχες περισσότερες από τις άλλες; Να έχω γίνει σαν τον Νίκο Καρβέλα; Μετά από τόσες επισκέψεις στο κομμωτήριο και τόσες βαφές, ένας Θεός ξέρει μόνο τι συμβαίνει πια στο κεφάλι μου. Κάποιες μέρες σκέφτομαι, βέβαια: Δεν αντέχω άλλες βαφές! Μήπως να γίνω φυσική γκριζομάλλα;

της Λίλας Σταμπούλογλου 

Πριν κάποια χρόνια, οι παραπάνω θα ήταν σκέψεις επιστημονικής φαντασίας για κάποια σαν εμένα. Γκρίζα μαλλιά; Μόνο μετά τα εβδομήντα θα μου το επέτρεπα, και με δεδομένο ότι δεν θα μπορούσα να πάρω τα πόδια μου για να πάω ως το κομμωτήριο. Σήμερα, όμως, κάτι φαίνεται πως έχει αλλάξει, γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες σκέφτονται το φυσικό τους γκρίζο ως μια καλή ιδέα. Και όλο και περισσότερες περνούν, από τη σκέψη, στην πράξη. Παρατούν τις βαφές και αφήνουν την γκρίζα ρίζα να κατέβει μέχρι το πάτωμα.
Και κάποιες άλλες, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, πιάνουν τις βαφές και τα βάφουν γκρίζα. Το γκρίζο είναι η νέα μόδα, είναι η καυτή τάση στο χρώμα μαλλιών που ποθούν να έχουν ακόμα και οι εικοσάχρονοι. Αν γράψεις “grannyhair” στο google, θα σου βγάλει εκατομμύρια αποτελέσματα και θα δεις ανθρώπους όλων των ηλικιών με κάθε πιθανή απόχρωση γκρίζων, έως και κάτασπρων μαλλιών.
Και πολλοί διάσημοι, βεβαίως, ακολουθούν την τάση, με την Κιμ Καρντάσιαν και τη Λέιντι Γκάγκα πρώτες και καλύτερες, αλλά και την Πινκ, τη Χίλαρι Νταφ, την Έλεν Μίρεν και άλλες. Μέχρι και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποκύψει στη νέα μόδα, ενισχύοντας τα γκριζόασπρα μαλλιά με ειδική βαφή. Ναι, αυτό που βλέπεις είναι και βαμμένο!
Εδώ, όμως, λέμε να γλιτώσουμε τις βαφές, όχι να εξαρτηθούμε περισσότερο από αυτές. Γιατί, απ’ όσο διαβάζω, το να μετατρέψεις το μαλλί σου σε γκρίζο ή άσπρο με βαφή, ειδικά αν είναι σκουρόχρωμο, είναι πιο δύσκολο κι απ’ το να γίνεις πλατινέ ξανθιά. Κοινώς, πρέπει να του αλλάξεις τα φώτα. Η τάση είναι ουρανοκατέβατο δώρο για εμάς που κάθε μήνα, ή και λιγότερο, τρέχουμε στο κομμωτήριο για να καλύψουμε τις γκρίζες ρίζες και κάπου έχουμε μπουχτίσει μ’ αυτό το πήγαινε-έλα. Για εμάς, η τάση είναι λαχείο, μια ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε από μια εκνευριστική ρουτίνα που διαρκεί για πάντα.
Και, όντως, ξεμπερδεύεις από πολλές απόψεις. Κατ’ αρχάς, γλιτώνεις λεφτά. Το ποσό που ξοδεύεις στο κομμωτήριο για όλη αυτή τη διαδικασία, κάθε τρεις και λίγο, δεν είναι αμελητέο. Αν πάλι τα βάφεις μόνη στο σπίτι, μπορεί να κάνεις οικονομία στο πορτοφόλι σου, αλλά δεν κάνεις οικονομία ενέργειας και κόπου. Άσε που βάφεται και όλο το μπάνιο μαζί σου. Μπελάς από κάθε άποψη.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι απαλλάσσοντας το κεφάλι σου απ’ τις βαφές, κάνεις καλό στην υγεία σου. Πάρα πολλές είναι οι έρευνες σχετικά με τη σύσταση των βαφών και το πόσο επικίνδυνο είναι να τις χρησιμοποιείς επαναλαμβανόμενα – από μια αλλεργική αντίδραση μέχρι δερματικά προβλήματα, κι από αναπνευστικά μέχρι αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Τα διαβάζεις και αγχώνεσαι.

Αλλά και τίποτα από τα παραπάνω να μην ίσχυε, υπάρχει το τσούξιμο και η φαγούρα. Και ποια δεν έχει νιώσει το κεφάλι της να καίγεται και να τσούζει όση ώρα περιμένει τη βαφή να δράσει; Και ποια δεν έχει υποφέρει από ξηροδερμία μετά; Για να μην πούμε για τις τρίχες που, βαφή τη βαφή, αρχίζουν και… παραδίδουν πνεύμα οι έρμες. Και, κάποια στιγμή, καταλήγεις να έχεις, αντί για μαλλιά, άχυρα. Καλύτερα γκριζομάλλα με υγιή τρίχα, παρά βαμμένη με κατεστραμμένη. Εξάλλου, η υγιής όψη είναι αυτή που μας κάνει να φαινόμαστε νεότεροι, αν αυτό είναι το ζητούμενο. Που μάλλον είναι. Όλα γι’ αυτό τα κάνουμε.

Ένας ιστορικός μαλλιών, ο Rachael Gibson, αναφέρει ότι η εμμονή να δείχνουμε νεότεροι είναι κάτι σχετικά καινούργιο. Σε πολλά μέρη, τα γκρίζα μαλλιά θεωρούνταν σύμβολο σοφίας και γνώσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, για παράδειγμα, οι άσπρες τρίχες ήταν χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής ελίτ, γι’ αυτό και πολλοί έβαφαν τις περούκες λευκές. Οι χρωστικές μαλλιών έχουν χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους αιγυπτιακούς και ρωμαϊκούς πολιτισμούς, αλλά εμφανίστηκαν στη σύγχρονη μορφή τους τον 20ο αιώνα. “Οι baby boomers, ωστόσο, επέλεξαν να μη γερνούν με τον ίδιο τρόπο που γερνούσαν οι γονείς τους”, λέει ο Rachael.
Βεβαίως, σήμερα υπάρχουν τύποι βαφών με πιο ήπια σύσταση, οι οποίες δεν είναι τόσο βλαβερές και έχουν και πιο ενισχυμένη καλλυντική δράση. Ίσως αυτή να είναι μια καλή εναλλακτική για όσους βάφουν κατ’ επανάληψη τα μαλλιά τους και θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά να την υιοθετήσουν, ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ακριβή.

aspra_mallia_2


Μικρά μυστικά περιποίησης για γκρίζα και άσπρα μαλλιά
✔ Λουστείτε με ειδικά σαμπουάν, τα λεγόμενα “μπλε σαμπουάν”, που αποτρέπουν τον αποχρωματισμό της τρίχας. Το ίδιο ισχύει και για το κοντίσιονερ.
✔ Μη λούζεστε κάθε μέρα. Το συχνό λούσιμο θα κάνει τα μαλλιά ξηρά και θαμπά.
✔ Πετάξτε τα προϊόντα στάιλινγκ με οινόπνευμα. Χρησιμοποιήστε εκείνα που είναι πλούσια σε έλαια, όπως το argan oil.
✔ Βάζετε αντηλιακό μαλλιών. Ή, έστω, ένα καπέλο.
✔ Επιλέξτε πιο κοντά κουρέματα. Τα αναδεικνύουν καλύτερα.


Αν, πάλι, το άρθρο σας έβαλε στον πειρασμό να αφήσετε την γκρίζα χαίτη σας να ξεπροβάλει, τολμήστε το! Ξέρω, δεν είναι εύκολη απόφαση. Θέλει μια κάποια γενναιότητα, θέλει αυτοπεποίθηση, και θέλει να γίνεις και λίγο αναίσθητη. Αναίσθητη, ναι. Γιατί σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις, ακόμα κι από δικούς σου ανθρώπους, που μπορεί να σε πικράνουν: “Τι, έτσι θα μείνεις;”, “Σου προσθέτει δέκα χρόνια”, “Δεν θα σε πλησιάσει άνδρας μ’ αυτό το μαλλί”… Να είσαι προετοιμασμένη· τα ταμπού δεν σπάνε εύκολα και, στο μυαλό πολλών, οι άσπρες άβαφες τρίχες ταυτίζονται, εσφαλμένα, με παραίτηση και αδιαφορία για τον εαυτό σου.

Πάντως, όσες το έκαναν, δεν το μετάνιωσαν. Αντιθέτως, λένε ότι μόνο κέρδος είχαν απ’ αυτό, αφού απαλλάχτηκαν από έναν βραχνά, απελευθερώθηκαν και ήταν κάτι που τις βοήθησε να αποδεχτούν τον εαυτό τους. Τον εαυτό που μεγαλώνει, για να είμαστε πιο ακριβείς. Να τον αποδεχτείς και να τον αγαπήσεις. Καλή ιδέα ακούγεται, όσο να πεις.
Άστε τα –γκρίζα, γκριζόασπρα– μαλλάκια σας ανακατεμένα, λοιπόν!