Φροντίζοντας την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα το φθινόπωρο | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Φροντίζοντας την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα το φθινόπωρο

Μόλις ξεκινήσει το φθινόπωρο, η επιδερμίδα μας αρχίζει να εκπέμπει SOS. Η σωστή περιποίηση θα φέρει την κατάλληλη επανόρθωση και διατήρηση της καλοκαιρινής λάμψης, που τόσο δύσκολα αποκτήσαμε.

Άρτεμις Καράγιαννη

Tο καλοκαίρι, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, φεύγει και αφήνει πίσω του ωραίες αναμνήσεις. Όσο αυτά γαληνεύουν τη ψυχή μας, τόσο ταλαιπωρούν την όψη μας, δηλαδή την επιδερμίδα μας. Ο ήλιος, η θάλασσα, η άμμος, η ζέστη, ο κλιματισμός, όλες αυτές οι συνθήκες που συνθέτουν το σκηνικό των καλοκαιρινών μας εξορμήσεων, αφήνουν το στίγμα τους, ειδικά αν δεν έχουμε προνοήσει όπως θα έπρεπε, με σωστή αντηλιακή προστασία, εντατική ενυδάτωση και άλλες καίριες κινήσεις στοχευμένης περιποίησης.
Για να επαναφέρουμε, λοιπόν, την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας μας, αρκεί να ακολουθήσουμε μια στρατηγική επανόρθωσης που δεν βασίζεται μόνο στην καλλυντική φροντίδα, αλλά και στον σωστό τρόπο ζωής που, έτσι και αλλιώς, είναι καλό να υιοθετήσουμε γενικώς.

Προσωπική επανόρθωση
Η επιδερμίδα του προσώπου μας διψάει! Το καταλαβαίνουμε καλύτερα μόλις απλώσουμε μια ενυδατική κρέμα και παρατηρήσουμε πόσο γρήγορα έχει απορροφηθεί. Νιώθουμε το δέρμα μας να “ρουφάει”κάθε ίχνος από τη σύνθεσή της, κι αυτό επειδή η ξηρότητα είναι το πρώτο σύμπτωμα της επαναφοράς μας στη… φθινοπωρινή ζωή. Η καταπολέμηση της έντονης ξηρότητας που άφησε πίσω του ο ήλιος γίνεται προτεραιότητα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι αυτή αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της νεανικής εμφάνισης του δέρματος.
Ξεκινώντας από τον καθαρισμό, πρέπει να επιλέξουμε κάτι πιο ήπιο και καταπραϋντικό, ειδικά αν αισθανόμαστε ότι το δέρμα μας “μας τραβάει”ή είναι πιο ευαίσθητο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επιλέξουμε μια πιο μελετημένη σύνθεση που θα σεβαστεί την επιδερμίδα και θα την αφήσει απόλυτα καθαρή για την περιποίηση που θα ακολουθήσει.
Η εντατική ενυδατική φροντίδα είναι απόλυτος κανόνας και, μάλιστα, απαιτεί από εμάς να το δούμε πιο συνολικά και με πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως serum ή κρέμα ματιών και όχι απλώς με μια ενυδατική κρέμα – ειδικά αν έχουμε αφήσει πίσω μας τη δεκαετία των 20. Η εφαρμογή των ενυδατικών προϊόντων πρέπει να γίνει καθημερινή ιεροτελεστία, με κινήσεις μασάζ και λίγα λεπτά ηρεμίας με τον εαυτό μας, καθώς έτσι θα μπορέσουμε να επανορθώσουμε το δέρμα μας, αλλά και να μεταβούμε πιο ομαλά ψυχολογικά στη νέα σεζόν.
Ένα επίσης απαραίτητο βήμα είναι η απολέπιση. Ωστόσο, καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η ένταξή της στην ατζέντα της περιποίησής μας θα φέρει και γρηγορότερη απομάκρυνση του όποιου μαυρίσματος, καθώς μαζί με τα νεκρά κύτταρα απομακρύνεται και τυχόν χρώμα.
Πολύτιμη διαδικασία για τη φροντίδα του ταλαιπωρημένου μας προσώπου αποτελεί και η αντιγηραντική περιποίηση, ιδιαίτερα αν το δέρμα μας έχει εμφανίσει τα πρώτα σημάδια του χρόνου. Μετά από μια καλοκαιρινή περιπέτεια, το φθινόπωρο είναι η εποχή για να δώσουμε ένα… boost νεότητας στο δέρμα μας, με ειδικές συνθέσεις που θα το φροντίσουν εσωτερικά και θα το ανανεώσουν εξωτερικά.
Τέλος, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την καθημερινή συνήθεια του αντηλιακού και το φθινόπωρο (και όλο τον χρόνο!). Μόνο έτσι θα κρατήσουμε μακριά την απειλή της φωτογήρανσης, της ξηρότητας, των πανάδων και όλων των άλλων εχθρών του δέρματος. Αν η σύνθεση του αντηλιακού δεν μας αρέσει, μια κρέμα με SPF, είτε μια ΒΒ ή CC κρέμα ή foundation/πούδρα με δείκτη προστασίας, θα μας κρατήσουν προστατευμένες.

 Περί σώματος
Όσο φροντίζουμε το σώμα μας πριν το καλοκαίρι, τόσο τείνουμε να το ξεχάσουμε όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα. Δεν πρέπει να αφήσουμε στιγμή την επιδερμίδα μας χωρίς ενυδάτωση, γι’ αυτό και οφείλει να γίνει η αγαπημένη μας συνήθεια μετά το μπάνιο.
Το δέρμα διψά και αντιδρά με ξηρότητα, με αποτέλεσμα κάθε ενυδατική φόρμουλα που θα του προσφέρουμε να είναι γι’ αυτό ένα δώρο. Σημαντικό είναι να κάνουμε παράλληλο μασάζ τη στιγμή που ενυδατώνουμε το σώμα μας, καθώς έτσι και θα απορροφηθεί το προϊόν καλύτερα, αλλά και θα βελτιωθεί η υφή της επιδερμίδας μας.
Η απολέπιση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το peeling προσώπου: όσο απαραίτητη είναι, τόσο απειλητική είναι για τη μετα-καλοκαιρινή μας εικόνα και το μαύρισμά μας. Αν δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να κρατήσουμε την επιδερμίδα μας στις σταρένιες αποχρώσεις της, τότε καλό είναι να διώξουμε όλα τα νεκρά κύτταρα και να την απαλλάξουμε από ό,τι περιττό.
Η απολέπιση πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό, καθώς το ζεστό από μόνο του προκαλεί αντίδραση στην επιδερμίδα και δεν τη βοηθά να καταπολεμήσει την ξηρότητά της. Οι φυσιολογικές θερμοκρασίες είναι από όλες τις απόψεις καλύτερες – και για το καθημερινό ντους, αλλά και για ένα ενδεχόμενο μπάνιο-spa που μπορεί να πραγματοποιήσουμε μια στο τόσο.
Επιπλέον, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κατά την ενδυματολογική μετάβαση στη νέα σεζόν, καθώς η απότομη επιλογή κλειστών ρούχων, στενών παντελονιών και παπουτσιών προκαλεί ένα σοκ στην επιδερμίδα, γεγονός που απαιτεί μια ακόμη πιο προσεκτική φροντίδα.

 Τα “δύσκολα” σημεία
Επιδερμίδα δεν είναι μόνο το πρόσωπο, οι γάμπες και τα χέρια μας. Επιδερμίδα είναι και το δέρμα κάτω από το τριχωτό της κεφαλής μας, τα πέλματά μας, το εσωτερικό από τις παλάμες μας. Όσο εμείς προσπαθούμε να φροντίσουμε και να επανορθώσουμε τα σημεία που φαίνονται, καθώς αυτά μας ενδιαφέρουν περισσότερο, τόσο τα “δύσκολα”σημεία υποφέρουν και ζητούν την προσοχή μας.
Ξεκινώντας από την κορυφή, το τριχωτό της κεφαλής μας περνάει δύσκολες στιγμές υπό τον ήλιο, αφού καίγεται εύκολα, ξηραίνεται και αντιδρά. Στα πλαίσια της επανόρθωσης, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χρειάζεται η κατάλληλη περιποίηση που θα σεβαστεί το τριχωτό και θα επανορθώσει το δέρμα στο κεφάλι μας, με αποτέλεσμα να δούμε άμεση διαφορά και στην υγεία των μαλλιών μας.
Παράλληλα, η ειδική φροντίδα στα άκρα, παλάμες και πέλματα, είναι παραπάνω από απαραίτητη. Αν το σκεφτούμε καλά, θα διαπιστώσουμε πόσο σκληρή είναι η… δουλειά για εκείνα τα σημεία του σώματός μας, καθώς σηκώνουν όλο το βάρος της καθημερινότητάς μας. Κι όμως, συχνά ξεχνάμε να τα φροντίσουμε όπως τους αξίζει. Μια ενυδατική φροντίδα, παράλληλα με μασάζ, μπορεί να κάνει θαύματα.
Τέλος, για τον καθένα ξεχωριστά υπάρχει πάντα κάποιο σημείο του σώματος, όπου η επιδερμίδα χρειάζεται περισσότερη προσοχή και φροντίδα, ανάλογα και με τον τρόπο ζωής που έχει. Γυρνώντας, λοιπόν, στην καθημερινότητα του φθινοπώρου, ας εντοπίσουμε ποιο είναι αυτό το σημείο –ο λαιμός, το ντεκολτέ, τα δάχτυλά ή τα γόνατά μας– και ας ασχοληθούμε μαζί του, χαρίζοντάς του την ομορφιά, την απαλότητα και τη λάμψη που έχει τόσο ανάγκη.