Low Budget Beauty
Η ομορφιά δεν είναι πάντα… ακριβή υπόθεση

Η σωστή περιποίηση και η ομορφιά δεν συνεπάγεται απαραίτητα υψηλούς λογαριασμούς και αγορές με πολλά μηδενικά. Μπορεί να είναι ιδανική, ακόμη και αν είναι πιο προσιτή και στοχευμένη!

Άρτεμις Καράγιαννη

Κοιτάμε τις εικόνες των διάσημων γυναικών, οι οποίες είναι τόσο λαμπερές και απαστράπτουσες σε κάθε ηλικία, και αναρωτιόμαστε πώς διατηρούνται τόσο όμορφες. Έπειτα, μας έρχεται στο μυαλό και η εύλογη απορία: πόσα ξοδεύουν για την περιποίησή τους, ώστε να δείχνουν τόσο άψογες; Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε καν να αναλογιστούμε το ποσό, ειδικά αν οι απορίες μας συμπίπτουν με εκείνες τις μέρες του μήνα που μετράμε πόσα χρήματα μάς έχουν απομείνει…
Έτσι, σ’ αυτή τη “γήινη” πραγματικότητά μας, ο θαυμασμός και η απορία μας μετατρέπονται αυτόματα σε απογοήτευση, αφού διαπιστώνουμε ότι, ακόμη κι αν γνωρίζαμε τα μυστικά ομορφιάς των γυναικών αυτών, πολύ λίγα από αυτά θα μπορούσε να αντέξει το πορτοφόλι μας. Λάθος!
Η λογική ότι η σωστή και ολοκληρωμένη περιποίηση αφορά μόνο τους έχοντες και απαιτεί υψηλά budget ανήκει για τα καλά στο παρελθόν! Πλέον η ομορφιά είναι προσιτή και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στον προϋπολογισμό της κάθε γυναίκας. Σε αυτό συμβάλλει, αφ’ ενός, η κοσμητολογία που προσφέρει υπέροχες προτάσεις περιποίησης και μακιγιάζ σε τιμές που συμφέρουν και, αφ’ ετέρου, η γνώση γύρω από τις πρακτικές και τις τεχνικές ομορφιάς που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το κομμάτι της φροντίδας μας με σωστή προσέγγιση και στρατηγική.

Ακούω τις ανάγκες μου
Το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις της αγοράς, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τη γνώση προς όφελός μας, είναι να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας. Αν δεν γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε και τι θέλουμε, τότε αυτομάτως θα μπούμε σε ένα παιχνίδι σπατάλης που θα μας οδηγήσει εκτός προϋπολογισμού και αρκετά μακριά από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πρώτο και βασικό βήμα είναι να “διαβάσουμε” την επιδερμίδα και την τρίχα μας, ώστε να ξέρουμε πώς να περιποιηθούμε σωστά το πρόσωπο και τα μαλλιά μας, αγοράζοντας τα κατάλληλα προϊόντα και ακολουθώντας τις σωστές τακτικές. Η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο και σε ένα εξειδικευμένο κομμωτήριο, αντίστοιχα, μπορεί να ακούγονται κοστοβόρες λύσεις, αλλά απαραίτητες αν θέλουμε να έχουμε τη σωστή διάγνωση και να κινηθούμε ανάλογα.
Ας σκεφτούμε μόνο πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε αν έχουμε ξηρή επιδερμίδα ή αφυδατωμένη τρίχα, όταν προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη κρέμα ή το ιδανικό σαμπουάν για εμάς – αν, για παράδειγμα, νομίζουμε λανθασμένα ότι έχουμε κανονική επιδερμίδα και υγιή μαλλιά, τότε έχουμε πετάξει τα λεφτά, τον χρόνο και την υπομονή μας. Αν εμπιστευτούμε έναν επαγγελματία, τότε θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια στρατηγική ομορφιάς πάνω στα σωστά θεμέλια.
Το ίδιο ισχύει και σε πιο απλά πράγματα, όπως είναι το μακιγιάζ μας. Η ανελέητη σπατάλη σε χρώματα και υφές που απλώς μας αρέσουν στο ράφι ή έχουμε δει ότι ταιριάζουν σε κάποια σταρ που πετύχαμε στο Instagram feed μας, δεν θα μας οδηγήσει σε ασφαλή μονοπάτια. Αν, όμως, ξέρουμε τι θέλουμε, τι μας ταιριάζει και τι αναζητάμε από την εικόνα μας, τότε θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε προϊόντα που θα τα ευχαριστηθούμε και δεν θα τα πετάξουμε έπειτα από χρόνια, διαπιστώνοντας ότι δεν τα φορέσαμε ποτέ.
Ακολουθώντας, λοιπόν, το πλάνο “ακούω τις ανάγκες μου”, θα έχουμε κρατήσει στο πορτοφόλι μας εκείνο το beauty budget που θα καταναλωθεί στοχευμένα και με βάση το δικό μας DNA ομορφιάς. Με αυτόν τον τρόπο, και θα έχουμε πετύχει μια καλή οικονομική πολιτική, και θα έχουμε φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην ομορφότερη εκδοχή του εαυτού μας.

Σε τι να επενδύσω;
Αρχικά, “επένδυση στο κομμάτι του καλλυντικού” δεν σημαίνει ότι χρειάζεται απαραίτητα να ξοδέψουμε μια περιουσία. Επένδυση για το κάθε πορτοφόλι σημαίνει ξοδεύω κάτι περισσότερο για κάτι που αξίζει, ανάλογα με τις δυνατότητές μου.
Ξεκινώντας από την περιποίηση, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε στο boudoir μας ένα καθαριστικό προσώπου, μια ενυδατική κρέμα και μια κρέμα ματιών. Αν έπρεπε να περιορίσουμε το budget μας σε λίγα προϊόντα, αυτά θα ήταν τα πιο βασικά για την καθημερινή φροντίδα. Ακόμα και αν δεν είναι τα πιο ακριβά της αγοράς, τα προϊόντα αυτά είναι υπερ-απαραίτητα για κάθε επιδερμίδα και, εφόσον ταιριάζουν στον τύπο δέρματος μας, είναι ιδανικά για να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να φοβηθούμε το μικυλλιακό νερό του supermarket ή την κρέμα από το φαρμακείο της γειτονιάς μας, εφόσον κάνει για την επιδερμίδα μας και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα με το δέρμα μας!
Σχετικά με το μακιγιάζ μας, η αγορά έχει κάνει θαύματα, προσφέροντας λύσεις κάλυψης και χρώματος σε τιμές πραγματικά ανταγωνιστικές. Προϊόντα που δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα αντίστοιχα πολύ ακριβά της ίδιας αγοράς, κυρίως όταν πρόκειται για προτάσεις χρώματος που δεν απαιτούν τεχνολογία σχετική με την εικόνα του δέρματος.
Ακόμη και σε προϊόντα που αφορούν την επιδερμίδα, όπως foundation ή πούδρες, έχουμε εξίσου καλά προϊόντα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, τα οποία αποτελούν άψογες καθημερινές λύσεις όταν η επιδερμίδα δεν έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Σημαντικό στάδιο είναι να κινηθούμε με βάση τον τύπο επιδερμίδας μας και να δοκιμάσουμε τις συνθέσεις πριν τις αγοράσουμε. Έτσι, θα καταλάβουμε αν το δέρμα μας συμπεριφέρεται όπως θέλουμε κάτω από τη φόρμουλα που επιλέξαμε να δοκιμάσουμε και θα είμαστε σίγουρες όταν προχωρήσουμε σε αγορά.
Για να αποφύγουμε τις σπατάλες, καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα βασικά προϊόντα που πρέπει να έχουμε και πού τα βρίσκουμε εύκολα: foundation, concealer, μάσκαρα, ρουζ και κραγιόν. Από εκεί και πέρα, όλα τα παιχνίδια που αφορούν τα μάτια μας, τα χείλη μας και τα ζυγωματικά μας είναι ευπρόσδεκτα, από τη στιγμή που το επιτρέπει το πορτοφόλι μας.

Χρήσιμες συμβουλές για ομορφιά χωρίς σπατάλες
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις προτάσεις της αγοράς που συνδυάζουν δράσεις: μια ενυδατική/αντιγηραντική κρέμα, ένα ενυδατικό προϊόν που λειτουργεί ως μάσκα, ένα ρουζ που εφαρμόζεται και στα χείλη και διάφορα ακόμη “έξυπνα” προϊόντα που μας λύνουν τα χέρια.
Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε τη δειγματοδιανομή και τους εξειδικευμένους πωλητές των προϊόντων. Μια αισθητικός στον πάγκο, μια φαρμακοποιός ή ένας πωλητής σε κατάστημα καλλυντικών θα μας βοηθήσουν στην εφαρμογή ενός προϊόντος, θα μας δώσουν δείγμα και θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα ένα προϊόν πριν αναγκαστούμε να το αγοράσουμε.
Να εκμεταλλευτούμε τα travel sizes. Κραγιόν, κρέμες, ακόμη και μάσκαρα και foundation, μπορούν να λειτουργήσουν επίσης ως τέλεια δείγματα και να μας δώσουν μια αίσθηση της σύνθεσης. Επίσης, τα σετ είναι μια ευκαιρία αγοράς που δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές αγορές στην τιμή του ενός προϊόντος, γι’ αυτό και κάθε φορά που οι μάρκες τα λανσάρουν, γίνονται ανάρπαστα!
Να εμπιστευτούμε αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα με τον εαυτό μας. Αν κάτι μας αρέσει πολύ, μην το εγκαταλείψουμε επειδή απλώς υπάρχουν τόσα άλλα να δοκιμάσουμε.
Ας μην πηγαίνουμε για ψώνια όταν νιώθουμε ότι έχουμε την τάση να ξοδέψουμε πολλά. Σίγουρα έτσι θα καταλήξουμε με άχρηστες αγορές και αρκετά πιο ελαφρύ πορτοφόλι.Abbvie
BMS