Μάριος Γιαννάκου
“Μόνο όταν μάθεις τις αδυναμίες σου μπορείς να δουλέψεις σε βάθος με τον εαυτό σου”

Είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να αλλάξει τον εαυτό του μέσα-έξω, με την επιμονή και τη δύναμη του χαρακτήρα του, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και για άλλους, ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ο Μάριος Γιαννάκου μας μιλάει για τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να αλλάξει κανείς ριζικά τη ζωή του, αλλά και να βρει εσωτερική ηρεμία.

Συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Υπέρβαρος και καπνιστής μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τα έφερες όλα “τούμπα”, έχασες 50 κιλά και σήμερα είσαι από τους κορυφαίους στις υπεραποστάσεις και το ultra trail. Τι ήταν αυτό που σου έκανε το “κλικ”, ώστε να αποφασίσεις να αλλάξεις τόσο ριζικά ζωή και συνήθειες;
Αρχικά δεν θεωρώ ότι είμαι κάποιος κορυφαίος αθλητής, ούτε προσεγγίζω αυτές τις αποστάσεις αθλητικά. Για μένα οι υπεραποστάσεις είναι μία μορφή διαλογισμού και ένας τρόπος να βρίσκω τις ισορροπίες μου.
Στην ηλικία των 22, μία προσωπική ιστορία ενός φίλου ήταν αυτή, η οποία με παρακίνησε να κάνω την αλλαγή στη ζωή μου και με βοήθησε πολύ να εμπνευστώ και να αρχίσω τη δική μου προσπάθεια.

Πόσο σημαντικό είναι το να είμαστε δυνατοί ψυχολογικά, όταν επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας; Ή μήπως, τελικά, ισχύει το αντίθετο: Μήπως πρέπει να “καταποντιστούμε” ψυχολογικά, προκειμένου να πάρουμε μια τόσο σοβαρή απόφαση;
Πολλές φορές, είναι πιο σημαντικό το να αισθανόμαστε δυνατοί από το να είμαστε στην πραγματικότητα δυνατοί. Εγώ, προσωπικά, θεωρώ ότι σε όλους θα έρθουν δύσκολες στιγμές, αμφιβολίες και καταστάσεις που θα μας δοκιμάσουν. Όλα αυτά θεωρώ πως αποτελούν πρόδρομο για την εσωτερική μας ευτυχία και γαλήνη.
Και όπως πολύ σωστά είχε πει κάποιος: “Όποιος γνωρίζει από τι γκρεμίζονται όλα, σίγουρα μπορεί να συνειδητοποιήσει και από τι μπορεί να φτιαχτούν”.

Σε ένα κείμενό σου γράφεις: “Εύκολος δρόμος για την αλλαγή, σε όποια μορφή και αν την επιθυμήσουμε, δεν υπάρχει”. Ποιες ήταν οι κυριότερες δυσκολίες στην πορεία της δικής σου αλλαγής;
Η αλλαγή είναι εφικτή, αλλά δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή, επιμονή και στοχοπροσήλωση για να έρθει τελικά η επιτυχία και η αλλαγή που επιθυμούμε. Ακόμα κι αν χρειαστεί να ζήσουμε και πάρα πολλές αποτυχίες.
Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει ό,τι πραγματικά επιθυμεί. Με την ίδια σιγουριά, όμως, θα πω ότι ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος. Όμως η ανηφόρα αυτή αξίζει. Για τη θέα!

Αν και ήσουν αρκετά νεαρός όταν ξεκίνησες αυτή την προσπάθεια, ποιες διαφορές από πλευράς υγείας είδες στην πράξη, όταν μπήκε στη ζωή σου σε τακτική βάση η άσκηση και η προσεγμένη διατροφή;
Πράγματα που παλαιότερα με δυσκόλευαν, όπως το να ανέβω τα σκαλιά του σπιτιού μου, πλέον τα ανέβαινα δίχως δυσκολία. Ήταν μια μικρή νίκη για μένα όταν το συνειδητοποίησα αυτό. Επίσης, άρχισα να είμαι πιο δραστήριος στην καθημερινότητά μου – κάτι που απορρέει και από τη βελτίωση στο κομμάτι της ψυχολογίας.
Σίγουρα μια ισορροπημένη διατροφή και η καθημερινή άσκηση σου δίνουν πολλά περισσσότερα, πέρα από ένα υγιές σώμα. Κυρίως σου δίνουν ένα υγιές μυαλό!

Είσαι αθλητής υπεραποστάσεων. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει κάποιος ένα τέτοιο άθλημα; Μπορεί να ασχοληθεί με αυτό οποιοσδήποτε;
Η υπομονή. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό συστατικό για να τρέξει κάποιος υπερμαραθώνιο. Μπορεί να τρέξει υπερμαραθώνιο σε βάθος χρόνου ο οποιοσδήποτε, αρκεί να είναι έτοιμος να στερηθεί, να πονέσει και να υπομείνει προσπαθώντας για τον στόχο αυτόν.


O άνθρωπος μπορεί να καταφέρει ό,τι πραγματικά επιθυμεί. O δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος. Όμως η ανηφόρα αυτή αξίζει. Για τη θέα!


giannakou3

Κάποια προπονητικά tips για όσους σκέφτονται σοβαρά την ενασχόληση με τις μεγάλες αποστάσεις;
Εδώ θα συμπλήρωνα ότι οι υπεραπoστάσεις δεν είναι σημαντικές. Για μένα, είναι το ίδιο σημαντικό να τρέξεις 300 χιλιόμετρα, με το να βάλεις απλώς τα αθλητικά παπούτσια σου μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και να βγεις για περπάτημα.
Θα έλεγα, όμως, ότι οποιος θέλει να ασχοληθεί με τις μεγάλες αποστάσεις, θα πρέπει να δώσει τον χρόνο στο σώμα του και στον εαυτό του να ετοιμαστεί για κάτι τέτοιο, το οποίο απαιτεί σκληρή προετοιμασία.

Διαβάζω στο βιογραφικό σου ότι, μεταξύ άλλων, έχεις σπουδές και στο πρόγραμμα Life Coaching του ΕΚΠΑ. Μου δημιουργείται, λοιπόν, η εξής απορία: Το life coaching είναι κάτι που μαθαίνεται μέσα από βιβλία; Και ρωτάω εσένα, που τα τελευταία χρόνια έχεις ζήσει πολλά…

Πέρυσι αποφάσισα να αρχίσω σπουδές στο life coaching. Σίγουρα το να μάθεις κάποια skills και κάποιες τεχνικές πάνω στο κομμάτι αυτό βοηθούν πολύ.

Δεν μπορώ να σου πω αν είναι κάτι το οποίο μπορεί κάποιος να το σπουδάσει, χωρίς να έχει περάσει στη ζωή του κάποιες αντιξοότητες. Εμένα, προσωπικά, με βοήθησε να βελτιώσω αρκετά πράγματα, ειδικά σε δημόσιες ομιλίες και στον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζα κάποια ζητήματα.

Και ποιο είναι το βασικότερο “μάθημα” που θα φρόντιζες να μάθεις πρώτα σε κάποιον που απευθύνεται σε σένα για να τον καθοδηγήσεις ως life coach;

Αρχικά, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη ζωή του και τις επιλογές του, δεν με θεωρώ “σωτήρα” κανενός. Αυτά τα χρόνια, κατάλαβα ότι οι πραγματικοί στόχοι απαιτούν στέρηση, πόνο και δάκρυα. Και, κυρίως, κατάλαβα ότι όταν ένας ανθρωπος αποφασίσει πραγματικά να καταφέρει κάτι, θα περάσει και μέσα από τοίχους για να το καταφέρει.

Όλα αυτά, όμως, για να γίνουν, απαιτούν self-observation και, μέσα από αυτό, έρχεται το self-correction. Μόνο όταν μάθεις τις αδυναμίες σου μπορείς να δουλέψεις σε βάθος με τον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις.