Μιχάλης Λεβεντογιάννης: “Η αισθητική είναι τα πάντα για εμένα”

leventogiannis_big

Το παλέψαμε αρκετά μέχρι να τα καταφέρουμε να βρεθούμε. Βρισκόταν συνεχώς κάπου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, με γυρίσματα μέχρι τη μία τα ξημερώματα, στο καπάκι πρωινό εγερτήριο για κάποιες φωτογραφίσεις και ξανά γυρίσματα μέχρι αργά το βράδυ. Είναι κουρασμένος, αλλά παράλληλα πολύ ήρεμος. Ίσως γιατί ολοκληρώνονται κάποια ξεκαθαρίσματα που είχε σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό και νιώθει πιο σίγουρος, πιο έτοιμος να πάει ένα βήμα πιο κοντά σε όλα αυτά που πραγματικά θέλει. Ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης είναι σε μία… λιγότερο complicated περίοδο της ζωής του και θέλει να διανύσει το 2019 με ισορροπία σε όλα τα επίπεδα και με όμορφους ανθρώπους δίπλα του…

Συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου

Κατ’ αρχάς, θέλω να μου πεις πώς νιώθεις που βγήκες για καφέ μετά από πέντε χρόνια…
Περίεργα! Για καφέ έχω βγει. Τέτοιες ώρες έχω καιρό να βγω. Δεν έχω τόσο χρόνο για να πάω για καφέ τη συνηθισμένη ώρα που πάνε όλοι, από 5 μέχρι 7 το απόγευμα. Αλλά έχω φίλους που επίσης δεν έχουν χρόνο, οπότε θα γίνει κάποια ώρα το πρωί ή σε κάποιο σπίτι πολύ αργά το βράδυ.

Πού επιλέγεις να δεις τους φίλους σου, τα πρόσωπα που αγαπάς;
Σε σπίτια συνήθως ή σε κάποιο μπαρ αργά το βράδυ.

Είσαι άτομο που κυκλοφορεί γενικά;
Πολύ σπάνια. Προτιμώ να μαζευτούμε σε κάποιο σπίτι.

Καθαρή επιλογή ή αναγκαστική λόγω έλλειψης χρόνου;
Καθαρή επιλογή. Χρόνος, όσο και να δουλεύεις, κάποια στιγμή θα βρεθεί. Αλλά προτιμώ να πάω σε ένα σπίτι φίλων όπου θα είναι 5-10 άτομα μαζεμένα, δικοί μου, από το να βγούμε έξω.

Τι γεύση σου άφησε το 2018;
Γλυκόπικρη; Δεν ξέρω πώς να το πω. Έγιναν κάποια ξεκαθαρίσματα στη ζωή μου, που ήθελα αλλά για κάποιο λόγο δεν γίνονταν, και με χαροποίησε το γεγονός ότι όλα αυτά τελικά βαίνουν καλώς μέχρι τώρα.

Μιλάς με γρίφους…
Δεν μιλάω με γρίφους, μωρέ όχι! Απλώς υπήρξαν κάποιες αλλαγές και στα προσωπικά και στα επαγγελματικά, ήταν λίγο δύσκολο μέχρι να γίνουν, μέχρι να επιτευχθούν όλα αυτά. Οπότε…

Υπήρξε κάποια χρονιά που θυμάσαι ως κακή για σένα;
Κοίτα, δυσκολίες υπάρχουν σε κάθε χρονιά…

Μία που τη θυμάσαι και λες “αυτή η χρονιά για μένα ήταν χάλια”.
Πριν 2 χρόνια θα σου έλεγα, που είχα πάρα πολύ άγχος, είχα πάρα πολλά στο κεφάλι μου – και για προσωπικούς, και για επαγγελματικούς λόγους. Αλλά μιλάμε για πάρα πολύ άγχος. Δεν κοιμόμουν, δεν έτρωγα με όρεξη, δεν έκανα πράγματα που ήθελα με όρεξη… Ευτυχώς πέρασε αυτή η περίοδος.
Ξεκίνησα και την ψυχοθεραπεία, που μου έκανε πάρα πολύ καλό. Η οποία απλά με βοήθησε να δω κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά, από μια άλλη οπτική. Πάντα είχα το straight forward στο μυαλό μου, ότι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Με βοήθησε, λοιπόν, να δω και άλλους δρόμους, για να λύσω κάποια πράγματα που είχα στο κεφάλι μου.


Θέλω να κάνω, όντως, άλλα πράγματα, τα οποία είναι τελείως διαφορετικά και δεν ταιριάζουν με τους χρόνους των γυρισμάτων. Θέλω, επίσης, να κάνω και κάποια πράγματα στο θέατρο – επειδή, όμως, το “Τατουάζ” είναι μια σειρά με μεγάλη επιτυχία και έχει πολύωρα γυρίσματα, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν. Οπότε, από αυτήν την άποψη και μόνο, σκέφτηκα να μη συνεχίσω την επόμενη σεζόν…


leventogiannis2

Σε σχέση με τους άλλους ή σε σχέση με τον εαυτό σου;
Και με τα δύο. Κυρίως με τον εαυτό μου.

Και τώρα έμαθες να διαχειρίζεσαι καλύτερα κάποιες καταστάσεις;
Νομίζω ότι ποτέ δεν μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι όλα τέλεια. Απλά, από τη στιγμή που σου βάζει ένας άνθρωπος ένα άλλο “cd” στο κεφάλι σου, αντιδράς και συμπεριφέρεσαι σε κάποια πράγματα διαφορετικά.
Ασυναίσθητα γίνεται, για να συνεχίσεις να “ζεις”. Όχι σαν αυθυποβολή ή σαν καταναγκασμός, αλλά σαν στάση ζωής. Δηλαδή σου λέει “Γιατί το σκέφτεσαι έτσι; Υπάρχει και αυτό”. Και αυτό που σου λέει δεν το έχεις σκεφτεί, δεν έχεις αφήσει περιθώρια στο μυαλό σου να το σκεφτεί. Στην ουσία, σου ανοίγει έναν άλλο ορίζοντα που σου αρέσει, και πας από άλλο δρόμο…

Σε τι θεωρείς ότι έγινες καλύτερος;
Στο να λέω αλήθεια στον εαυτό μου.

Όσο σκληρή κι αν είναι αυτή;
Ναι.

Και τη δέχεσαι ή απλά τη διαχειρίζεσαι;
Σε σχέση με το πώς ήμουν, τη δέχομαι, για αρχή. Αλλά το θέμα είναι το πώς το διαχειρίζεσαι μετά όλο αυτό, όταν είσαι εντελώς μόνος σου. Με βοήθησε πάρα πολύ στο να μάθω να κοντρολάρω συναισθήματα, συμπεριφορές, πράξεις, αντιδράσεις… όλα. 

Υπάρχει εξίσου και μια χρονιά που θυμάσαι ως πάρα πολύ καλή για σένα;
Ναι. Το 2013, που είχα τελείως άλλη διάθεση, που ήμουν πολύ χαρούμενος, δεν έβλεπα κάτι γύρω μου που να το σκεφτόμουν και να με στεναχωρούσε. Ήμουν πολύ καλά και προσωπικά και επαγγελματικά.

Βλέπω ότι τα “προσωπικά” τα βάζεις πρώτα και στα δύσκολα, και στα όμορφα…
Παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο!

Η ισορροπία στην προσωπική σου ζωή καθορίζει και όλα τα υπόλοιπα; Και τα επαγγελματικά, και τη σχέση με τους φίλους, και όλα;
Νομίζω για όλους ισχύει αυτό. Τώρα, αν κάποιος θα το πάρει στη δουλειά του αυτό που έχει γίνει σπίτι ή όχι, είναι θέμα κάθε ανθρώπου.
Σίγουρα όλοι επηρεάζονται από το πώς είναι στην προσωπική και στην επαγγελματική τους ζωή. Μπορεί τα επαγγελματικά να σου πηγαίνουν τέλεια, αλλά επειδή κάτι έχει συμβεί σπίτι, να μην μπορείς να ευχαριστηθείς αυτό που σου στέλνει το σύμπαν.

Για τα προσωπικά σου είχες δηλώσει πρόσφατα ότι η κατάστασή είναι “complicated”. Παραμένει έτσι;
Είμαι μόνος…

“Κοφτή” απάντηση.
Πιο “κοφτή” δεν γίνεται.

Έχεις βάλει στόχους για τη νέα χρονιά;
Έχω βάλει στόχους να κάνω πράγματα που πραγματικά θέλω εγώ…

Όπως;
Θέλω να κάνω κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, να έρθω σε επαφή με δύο πρακτορεία που μιλάω για ταινίες και με έναν ατζέντη. Θέλω να κάνω θέατρο. Έχω κλείσει ήδη δυο ταινίες να κάνω για του χρόνου. Και, γενικά, θέλω να υπάρχει μια ισορροπία και στα προσωπικά και στα επαγγελματικά, έτσι ώστε να είμαι εγώ μέσα μου ok.

Από το 2013 και το πρώτο σου κάστινγκ για την παράσταση “Όλα για τη μητέρα μου”, μέχρι τώρα, επαγγελματικά πού εντοπίζεις τις βασικότερες αλλαγές σου;
Είμαι από τους τυχερούς ηθοποιούς – έχω περάσει κάστινγκ μόνο δύο φορές. Θεωρώ πραγματικά τον εαυτό μου τυχερό σε αυτό, γιατί το κάστινγκ είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και άχαρη διαδικασία για έναν ηθοποιό. Γιατί μπορεί να είσαι εξαιρετικός και από το άγχος, το τρακ και όλα τα υπόλοιπα, να τα κάνεις σκατά.

Έχεις, πλέον, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;
Σε αυτήν τη φάση είμαι λίγο καλύτερα. Γιατί πάντα αγχωνόμουν αν θα έκανα κάποιο λάθος στα λόγια που έχω μάθει, αν αυτό, αν το άλλο…
Πλέον δεν αγχώνομαι τόσο. Αγχώνομαι για να βγω καλός. Κι αυτό, βέβαια, μπορεί καμιά φορά να σου γυρίσει μπούμερανγκ, να τα κάνεις χειρότερα από όσο μπορούσες να έχεις φανταστεί.

Έγινες και πιο διεκδικητικός;
Πλέον ναι.

Πιο επιλεκτικός;
Επιλεκτικός ήμουν από την αρχή. Υπήρχαν φάσεις που μου γίνονταν προτάσεις, δεν είχα κλείσει κάτι άλλο, και απλώς επειδή δεν μου άρεσε η πρόταση, έλεγα όχι.

Για λόγους αισθητικής;
Η αισθητική είναι τα πάντα για εμένα και είναι το μόνο που μας έχει απομείνει. Η αισθητική είναι στα πάντα – στον τοίχο, στην μπλούζα που θα φορέσεις, στον τρόπο που θα μιλήσεις…
Αισθητική δεν είναι μόνο να φοράς ωραία ρούχα, αλλά να έχεις και αισθητικά ωραία συμπεριφορά.

Να έρθουμε λίγο στα τηλεοπτικά. Τι σου έχει δώσει αυτή η διετής συμμετοχή σου στο “Τατουάζ”;
Αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό.

Και τι σου έχει στερήσει;
Ελεύθερο χρόνο.

Θεωρείς ότι ένα επιτυχημένο, καθημερινό ή σχεδόν καθημερινό σίριαλ βοηθάει έναν ηθοποιό λόγω της προβολής που του προσφέρει; Ή μπορεί να τον φθείρει, να τον ταυτίσει στα μάτια του κοινού με έναν συγκεκριμένο ρόλο και να τον δυσκολέψει στις μετέπειτα επιλογές του;
Πιστεύω ότι το “κάψιμο” σε τέτοιες δουλειές είναι καθαρά θέμα διαχείρισης του ηθοποιού. Αν είσαι σε μια σειρά που παίζεται πέντε χρόνια και έχει επιτυχία, σίγουρα ο κόσμος θα ταυτιστεί με τον ηθοποιό και με τον ρόλο.
Νομίζω ότι ένας σωστός χρόνος για να κάνεις μια τέτοια δουλειά (από τη στιγμή που δεν θα σου λείπει τίποτα, ούτε από οικονομικής απόψεως ούτε από καλλιτεχνικής, και θέλεις παράλληλα να κάνεις και τελείως διαφορετικά πράγματα) είναι 2-3 χρόνια.

Το “Τατουάζ” θα συνεχίσει και για τρίτη σεζόν. Θα είσαι σε αυτήν;
Όχι, δεν θα είμαι.

Προσωπική απόφαση, επειδή θέλεις να κάνεις κάποια άλλα πράγματα ή ολοκληρώνεται ο ρόλος σου;
Θέλω να κάνω, όντως, άλλα πράγματα, τα οποία είναι τελείως διαφορετικά και δεν ταιριάζουν με τους χρόνους των γυρισμάτων. Θέλω, επίσης, να κάνω και κάποια πράγματα στο θέατρο – επειδή, όμως, το “Τατουάζ” είναι μια σειρά με μεγάλη επιτυχία και έχει πολύωρα γυρίσματα, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν. Οπότε, από αυτήν την άποψη και μόνο, σκέφτηκα να μη συνεχίσω την επόμενη σεζόν…

Σου λείπει το θέατρο;
Μου λείπει πάρα πολύ. Απλώς θέλω να κάνω κάτι που πραγματικά να μου αρέσει. Δεν θέλω να κάνω θέατρο για να κάνω θέατρο.
Φέτος μου έγιναν 6 προτάσεις. Τη μία θα την έκανα, απλά δεν έβγαιναν οι χρόνοι με τα ρεπό του θεάτρου και με τους χρόνους γυρισμάτων στην Κύπρο. Αλλά γενικά θέλω λίγο να το “περάσω από κόσκινο” και να κάνω κάτι πραγματικά που να μου αρέσει.

Ο κινηματογράφος; Σε είδαμε πρόσφατα και στην ταινία “Αιγαίο: SOS”.
Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί πραγματικά οι συντελεστές της ταινίας ήταν ένας κι ένας. Πέρασα πάρα πολύ ωραία και στα γυρίσματα, και το αποτέλεσμα, η φωτογραφία της ταινίας, ήταν πάρα πολύ ωραία.
Γενικά μου αρέσει να κάνω ταινίες, μου αρέσει ο τρόπος γυρίσματος, μου αρέσει ο τρόπος που γίνεται η πρόβα στην ταινία. Υπάρχει χρόνος, είναι άλλη η επαφή που έχεις με τον σκηνοθέτη σε μια ταινία, και άλλη που έχεις σε μια σειρά.
Ήταν πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες στη συγκεκριμένη ταινία, αλλά πραγματικά δεν ένοιαζε κανέναν, ούτε που ξυπνούσαμε στις 5 το πρωί, ούτε που ήταν πάρα πολλές ώρες τα γυρίσματα… Αν μπορούσα να κάνω μόνο ταινίες και θέατρο, θα έκανα μόνο ταινίες και θέατρο.


Θα αισθανθώ πολύ πιο ωραία αν μου πουν “Είσαι πολύ καλός ηθοποιός”, από το να μου πουν “Είσαι πολύ ωραίος γκόμενος”.


Είσαι λίγο αρνητικός απέναντι στην τηλεόραση;
Καθόλου αρνητικός! Ίσα-ίσα που, πλέον, αν δεις στο εξωτερικό, οι πιο πολλοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ παίζουν σε σειρές. Καθόλου αρνητικός στην τηλεόραση! Ίσως με έχει επηρεάσει το γεγονός με τους χρόνους των γυρισμάτων στη συγκεκριμένη περίοδο.

Έχεις κάποιες ιδιορρυθμίες, κάποιες ιδιοτροπίες – επαγγελματικές ή προσωπικές;
Όχι, είμαι πάρα πολύ εύκολος άνθρωπος και πολύ συνεργάσιμος. Απλώς, όπως όλοι, έχω κάποια νεύρα! Όχι, αστειεύομαι, είμαι πραγματικά πολύ συνεργάσιμος. Και όταν βλέπω ότι και σ’ αυτόν που έχω απέναντί μου αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνει όπως αρέσει σε μένα, “κάνω παπάδες”!

Τι είναι αυτό που δεν αντέχεις όμως; Την ασυνέπεια; Την αγένεια; Μιλάω πάλι και σε επαγγελματικό επίπεδο, και σε προσωπικό.
Γενικά η αγένεια με ενοχλεί και στα επαγγελματικά, και στα προσωπικά.
Στα επαγγελματικά, επίσης, θα σου έβαζα την ανοργανωσιά. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της οργάνωσης σε μία παραγωγή.

Έχεις φύγει από δουλειές;
Όχι. Δεν νομίζω ότι θα το έκανα αυτό. Μόνο σε περίπτωση που πραγματικά δεν θα “πήγαινε” άλλο.

Ψάχνοντας λίγο για σένα στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε δεκάδες φράσεις, τύπου “ο γοητευτικός Τόνυ του Τατουάζ”, “ο πιο σέξι νέος ηθοποιός”… Σε κολακεύουν όλα αυτά;
Όχι. Να με κολακέψει τι;

Δεν “τροφοδοτούν” τον εγωισμό σου, τον ναρκισσισμό σου; Γιατί όλοι έχουμε μια μικρή ή μεγάλη δόση ναρκισσισμού…
Θα αισθανθώ πολύ πιο ωραία αν μου πουν “Είσαι πολύ καλός ηθοποιός”, από το να μου πουν “Είσαι πολύ ωραίος γκόμενος”, ενώ με έχουν δει ως ηθοποιό.
Έχω δει ανθρώπους, οι οποίοι είναι αντικειμενικά άσχημοι εμφανισιακά και, όταν τους παρακολουθούσα να παίζουν, έβλεπα άλλον άνθρωπο μπροστά μου, γίνονταν ο πιο όμορφος άνθρωπος που έχω δει σε όλη μου τη ζωή. Και έχω δει ηθοποιούς πραγματικά όμορφους που, από τον τρόπο που έπαιζαν, έβλεπα να φεύγει η ομορφιά και να πηγαίνει βόλτα! Οπότε το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Είσαι άνθρωπος των social media;
Δεν είμαι άνθρωπος των social media σε σημείο να βάζω τη μούρη μου ανά 10 δευτερόλεπτα, ανά 10 λεπτά, ή να δηλώνω πού είμαι… Συνήθως βάζω στα stories κάτι φωτογραφίες που “κλέβω” από κάποια sites, τα οποία μου αρέσουν αισθητικά και, όταν θα ποστάρω τη μούρη μου, θα είναι για λόγους διαφήμισης ή απλά επειδή μου αρέσει η φωτογραφία. Αλλά δεν το κάνω συχνά.
Δεν μου αρέσει να βάζω και άσχετες φωτογραφίες. Βάζω τα ζώα μου, βάζω τους φίλους μου. Δεν μου αρέσουν τα προφίλ στα οποία μπαίνω και βλέπω μόνο τις μούρες σε οχτακόσιες διαφορετικές πόζες!

Αυτά στο instagram. Στο facebook έχεις ένα λίγο πιο “κοινωνικό” προφίλ. Έχεις, κατά κύριο, λόγο αναρτήσεις που αφορούν ζώα, κακοποιήσεις, υιοθεσίες ζώων κ.λπ., κάποιες φορές παίρνεις εμμέσως κάποιες πολιτικές θέσεις…
Απλώς δεν χρησιμοποιώ τόσο το facebook… Αλλά, επειδή ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν, όταν πρόκειται για κακοποιημένο ζώο –μιας και το έθιξες–, το βάζω και στο instagram και στο facebook, για να έχει μεγαλύτερη απήχηση και να το δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Το αν θα βάλω μια φωτογραφία μου στο instagram και δεν τη βάλω στο facebook, δεν με νοιάζει τόσο. Πιο πολύ με νοιάζει να υιοθετηθεί το ζώο, από το να δουν εμένα!

Ποια άλλα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας σε ενοχλούν;
Με ενοχλεί ο ρατσισμός πάρα πολύ. Με ενοχλεί, επίσης, η έλλειψη μόρφωσης – και δεν εννοώ από άποψη πτυχίων. Εννοώ την έλλειψη παιδείας, που είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα.

Υπάρχει και κάτι που σε χαροποιεί στην κοινωνία μας; Κάτι που σε κάνει λίγο πιο αισιόδοξο;
Οι σχέσεις των ανθρώπων, όταν είναι αληθινές. Μόνο αυτό.

Τι είναι αυτό που θέλεις πάρα πολύ να γίνει το 2019;
Θέλω το 2019 να είμαι ήρεμος εσωτερικά και να έχω δίπλα μου ωραίους ανθρώπους