9+1 ερωτήσεις για την Παυλίνα Βουλγαράκη

voulgaraki_big

Όσο όμορφη είναι εξωτερικά, τόσο όμορφη είναι και η φωνή της. Και οι μελωδίες της. Και οι στίχοι της. Γι’ αυτό και δεν σταματά να κερδίζει έδαφος στο ελληνικό μουσικό σύμπαν. Η Παυλίνα Βουλγαράκη μας αφιερώνει από καρδιάς το “Σ’ όποιον αρέσουμε”, αποδεικνύοντας με τα λεγόμενά της ότι αξίζει κι εμείς να της αφιερώσουμε τουλάχιστον μία απριλιάτικη Παρασκευή μας. 

συνεντεύξη στη Mαρία Λυσάνδρου

1. Αν δεν ήσουν καλλιτέχνις, τι θα μπορούσες να ήσουν; Το έχεις σκεφτεί ποτέ;
Ό,τι κι αν σκεφτώ έχει καλλιτεχνικές προεκτάσεις. Νομίζω ότι θα ήμουν συγγραφέας. Σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να φτιάχνω άλλους κόσμους για να επιβιώσω.

2. Θυμάσαι πότε έγραψες το πρώτο σου τραγούδι;
Το πρώτο-πρώτο νομίζω στη Β’ Δημοτικού. Είχα ακούσει στις ειδήσεις ότι έφυγε από ηρωίνη ένα παιδάκι στην ηλικία μου. Δεν μπορούσε να το συλλάβει το μυαλό μου, δεν χωρούσε η πληροφορία. Είχα γράψει τότε πολύ θυμωμένη ένα τραγούδι, απευθυνόμενη στον Θεό. Αυτό ήταν το πρώτο, νομίζω.

3. Να γράφεις μουσική ή να τραγουδάς – μπορείς να διαλέξεις;
Διαφορετικά πράγματα. Στιχάκια και μελωδίες μουρμουρίζω συνέχεια, όλη μέρα, κάθε μέρα. Από την άλλη, αν έπρεπε να τραγουδάω κάθε μέρα, δεν νομίζω ότι θα το άντεχα ψυχικά.

4. Σταθερές εμφανίσεις σε μια μουσική σκηνή ή on the road για συναυλίες;
Ανάλογα. Το καλοκαίρι είναι ωραία στις συναυλίες. Παρότι είναι εξαντλητικό, υπάρχει και κάτι ανέμελο στην ατμόσφαιρα. Επίσης, για εμένα που είμαι στα πρώτα μου βήματα, έχει μεγάλη σημασία το “on the road”. Καταλαβαίνω καλύτερα αν τα κείμενά μου βρίσκουν παραλήπτες.
Στην Αθήνα, τις σταθερές εμφανίσεις τις χτίζουμε δύο χρόνια και, ευτυχώς, πάει πολύ καλά. Εκεί υπάρχει το καλό πως με τους ακροατές πια γνωριζόμαστε. Ξέρουν ποια είμαι. Δεν με παρεξηγούν. Συνδεόμαστε ουσιαστικά.

5. Δήμητρα Γαλάνη, Μπάμπης Στόκας, Ψαραντώνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας… Αν και τόσο νέα, έχεις κάνεις πολύ σημαντικές συνεργασίες. Υπάρχει κάποιος, με τον οποίο θα ήθελες να συνεργαστείς οπωσδήποτε;
Είναι τόσοι πολλοί. Με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη θα ήθελα κάποτε. Τον Φοίβο Δεληβοριά, τη Νατάσα Μποφίλιου, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Λεωνίδα Μπαλάφα. Κι άλλους τόσους…

voulgaraki_2

6. “Κυνηγάω το ωραίο. Αυτός είναι ο στόχος”, έχεις πει σε παλαιότερη συνέντευξη. Το “ωραίο”, ωστόσο, είναι υποκειμενικό. Ποιος είναι ο δικός σου ορισμός;
Αναγνωρίζω την ομορφιά. Που, στην ουσία, είναι μια αίσθηση, ένα κύμα αγάπης που με αγκαλιάζει. Όταν περπατάω και παρατηρώ μια πράξη θάρρους ή ένα μικρό λουλουδάκι, ξεχασμένο, να ανθίζει σε κάποια γωνιά της πόλης, σκέφτομαι “ωραίο αυτό”…

7. Τελικά, χαρούμενος ή στεναχωρημένος γράφει ένας καλλιτέχνης τα καλύτερά του τραγούδια;
Δεν ξέρω να πω για άλλους. Εμένα με παρακινούν αρνητικά συναισθήματα. Ο θυμός, ο φόβος, η λύπη. Έτσι γράφω. Είναι μια μικρή μορφή επανάστασης απέναντι στον εαυτό μου, να κάνω το σκοτάδι φως.

8. Υπάρχει κάποιο τραγούδι, “απρόσμενο” σε σχέση με το δικό σου ρεπερτόριο, το οποίο αγαπάς πολύ και θα μας εξέπληττε αν το μαθαίναμε;
Ό,τι με αγγίζει αγαπάω. Ο “Πυρετός” του Άκη Πάνου. Τη Lady Gaga τη λατρεύω.
Με τους πρώτους δίσκους του Χατζηγιάννη έχω σοβαρή πώρωση.

9. Για 3 Παρασκευές του Απριλίου θα σε βρίσκουμε στο “Πειραιώς 131”. Αν ήταν να περιγράψεις με 3 λέξεις αυτές τις 3 Παρασκευές, ποιες θα ήταν αυτές – και γιατί;
α) Ελευθερία. Η κρυφή μου επιθυμία είναι στα λάιβ μου να αισθάνονται όλοι ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους. Γράφω για ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι. Από τους έρωτές μου, το πρόβλημα αϋπνίας που με ταλαιπωρεί χρόνια, μέχρι μια “Σελήνη” που υπάρχει γύρω απ’ το κεφάλι μου και με οδηγεί. Τραγουδάω για τον “άγριο τσακωμό” που υπάρχει μέσα μου. Είμαι ο εαυτός μου, χωρίς φόβο και με πάθος! (γέλια)
Εύχομαι να νιώθουν έτσι κι όσοι έρχονται στα λάιβ μας. Γι’ αυτό και, στις τελευταίες παραστάσεις, αφιερώνω σε όλους μας το “Σ’ όποιον αρέσουμε”, στο οποίο έχουμε κάνει μια ιδιαίτερη διασκευή. Κάθε φορά, κάθε του λέξη τη λέω και την εννοώ.

β) Σύνδεση. Ο απόλυτος στόχος είναι η ενεργειακή σύνδεση. Να ξεπεράσουμε αυτή τη διάσταση, έστω και σε στιγμές, και όλοι μαζί να μεταφερθούμε σε άλλες, πολύ ανώτερες. Να γίνουμε ένα ενεργειακό σώμα για λίγο. Να μη νιώθουμε τόσο μόνοι για λίγο.

γ) Έμπνευση. Εμπνέομαι από τους μουσικούς μου. Από τη μουσική μας. Εμπνέομαι από τους ακροατές. Τις συγκινήσεις τους. Το ντύσιμό τους, την αύρα τους. Εύχομαι να εμπνέω κι εγώ σ’ αυτές τις παραστάσεις και να παρακινώ.

10. Αν ήταν να ξεχωρίσεις ένα τραγούδι του συγκεκριμένου προγράμματος που είναι λίγο πιο ιδιαίτερο για σένα, ποιο θα ήταν αυτό;
Θα πω ψέματα αν πω ένα. Μου ήρθε τώρα το “Ιδανικός κι ανάξιος εραστής”. Το κείμενο αυτό του Καββαδία με συγκινεί πάντα…

Η Παυλίνα Βουλγαράκη στο “Πειραιώς 131”
Παρασκευή 5/4, 12/4 και 19/4
Πειραιώς 131, Αθήνα
Τηλ.: 210-3450922