Πίζα: Μια πολύχρωμη γραφική πόλη, με έναν… στραβό πύργο

Χτισμένη πάνω στον ποταμό Άρνο, με χρώματα της Τοσκάνης και ιταλική φινέτσα, έχει πολλά περισσότερα να επιδείξει από τον διάσημο επικλινή Πύργο της. 

της Έλενας Κιουρκτσή

Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε τα… sneakers μας στην Πίζα, αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για μια πόλη ζωντανή, με φινέτσα και αφοπλιστική απλότητα. Μια πόλη με τόσο οικεία αίσθηση, που δεν θα θέλεις να την εγκαταλείψεις.
Παρότι είναι διεθνώς διάσημη για το αρχιτεκτονικό της λάθος, υπάρχουν πολλά ακόμα ενδιαφέροντα να δει κανείς, μακριά από τα στίφη τουριστών του σαββατοκύριακου, που συρρέουν για λίγες ώρες και πολλές φωτογραφίες, με κλασική πόζα το να στηρίζουν τον στραβό Πύργο. Γραφικά σοκάκια, κλασικά αριστουργήματα, μποέμικα στέκια και έντονα φοιτητική ατμόσφαιρα, που αναδύεται πολύχρωμη με τη δύση του ηλίου.
Για να ζήσει κανείς την Πίζα, πρέπει να κάνει την έξυπνη κίνηση και να μείνει σε αυτή τουλάχιστον ένα βράδυ. 

Τα 10+1 κορυφαία αξιοθέατα
1. Πλατεία των Θαυμάτων (Piazza dei Miracoli ή Piazza del Duomo)
Τα τέσσερα αρχιτεκτονικά “σύμβολα” της πόλης δεσπόζουν σε μία περιφραγμένη από μεσαιωνικά τείχη έκταση στα βόρεια του κέντρου, στην αποκαλούμενη “Πλατεία των Θαυμάτων”. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα ο Duomo (Καθεδρικός Ναός), το Βattistero (Βαπτιστήριο), ο Torre Pendente (επικλινής Πύργος) και το Camposanto Monumentale (Κοιμητήριο). Η Πλατεία των Θαυμάτων συμβολίζει τα κύρια στάδια της ανθρώπινης ζωής: το Βαπτιστήριο αντιπροσωπεύει τη γέννηση, ο Καθεδρικός Ναός τη ζωή και το Camposanto (Κοιμητήριο) τον θάνατο. Ενημερωτικά, τρία από τα αξιοθέατα της Πλατείας των Θαυμάτων (Νεκροταφείο, Βαπτιστήριο, Μουσείο Sinopie Museum) έχουν ξεχωριστό κόστος, όμως υπάρχει η δυνατότητα να βγάλουμε το συνδυαστικό εισιτήριο που περιλαμβάνει δύο ή τρία από αυτά, σε χαμηλότερη τιμή. Για τον Καθεδρικό Ναό δεν υπάρχει κάποιο κόστος, ενώ για τον Πύργο το κόστος είναι ξεχωριστό.

2. Duomo
Ο δέκα αιώνων επιβλητικός Καθεδρικός Ναός της Πίζας είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η αρχιτεκτονική του είναι άκρως εντυπωσιακή. Μαρμάρινος σε αποχρώσεις λευκού και γκρι, με καταπληκτική ξύλινη οροφή, το εσωτερικό του κοσμείται από περίτεχνα ψηφιδωτά και τον σκαλιστό άμβωνα.

3. Βattistero
Το Βαπτιστήριο ολοκληρώθηκε τον 14ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εδώ βαπτίστηκε και ο σπουδαίος αστροφυσικός Γαλιλαίος Γαλιλέι το 1565, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο βαπτιστήριο σε ολόκληρη την Ιταλία. Στο εσωτερικό του κυριαρχούν τα γοτθικά διακοσμητικά και ο εξαγωνικός άμβωνας του Nicola Pisano. Αυτό, όμως, που κλέβει την παράσταση είναι η ακουστική του.

4. Επικλινής Πύργος
Στην πραγματικότητα είναι το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού. Την κλίση του την οφείλει στη σύσταση του εδάφους της περιοχής, που δεν είναι ιδανική για ψηλά κτίρια. Γι’ αυτό και το κτίσμα είχε αρχίσει να παίρνει κλίση πριν καν ολοκληρωθεί – τα πρώτα προβλήματα παρατηρήθηκαν όταν είχαν χτιστεί οι τρεις πρώτοι από τους οκτώ ορόφους του. Σήμερα, χάρη σε ένα κολοσσιαίο έργο διατήρησης, ο ύψους 60 μέτρων Πύργος παραμένει όρθιος, αλλά με κλίση περίπου 4 μοιρών. Ελαφριά κλίση, παρότι όχι εμφανή, παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα κτίσματα της Piazza del Duomo.

5. Camposanto Monumentale
Το μνημειώδες Κοιμητήριο χτίστηκε περιμετρικά από ποσότητες ιερού χώματος που μεταφέρθηκαν από τους Αγίους Τόπους στην Πίζα κατά την 4η Σταυροφορία. Στους σκεπαστούς διαδρόμους του διασώζονται 84 γλυπτά από σπουδαίους Ιταλούς καλλιτέχνες του Μεσαίωνα.

6. Μουσείο του Duomo και Μουσείο Sinopie
Στο πρώτο από τα δύο μουσεία που φιλοξενούνται στην Πλατεία, το Museo dell’ Opera del Duomo (Μουσείο Καθεδρικού Ναού), θα θαυμάσουμε έργα Τέχνης (αριστουργήματα αργυροχοΐας, κεντήματα, τάφους, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής) από τον Καθεδρικό Ναό, αλλά και μια υπέροχη θέα του επικλινούς Πύργου από τα τεράστια παράθυρα του δεύτερου ορόφου, ενώ στον δεύτερο έχουν μεταφερθεί τα fresco του Κοιμητηρίου μετά τον βομβαρδισμό του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

7. Εκκλησία Chiesa di Santa Maria della Spina
Η γοτθικού ρυθμού εκκλησία βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Άρνου, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Το εξωτερικό της μαγνητίζει με τη λευκή και λιτή αρχιτεκτονική του γραμμή και στο “σεμνό” εσωτερικό της κυριαρχεί η απλότητα, ενώ λέγεται ότι “κρύβει” ένα αγκάθι από το στεφάνι της σταύρωσης του Χριστού.

8. Piazza dei Cavalieri
Στην μπαρόκ Πλατεία των Ιπποτών, ξεχωρίζει το επιβλητικό Palazzo dei Cavalieri (Παλάτι των Ιπποτών) – αρχικά Palazzo degli Anziani (Παλάτι των Πρεσβυτέρων). Το 1562 ο αρχιτέκτονας Giorgio Vasari ξεκίνησε την ανοικοδόμηση και διεύρυνσή του, δημιουργώντας ένα πανέμορφο οικοδόμημα.

9. Palazzo Giuli Rosselmini Gualandi
Φιλοξενεί μόνιμες συλλογές ζωγραφικής, επίπλων, νομισμάτων, καθώς και έργα ιταλικών καλλιτεχνών από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα. Επιπλέον, οργανώνονται ειδικές εκθέσεις με ποικίλη θεματολογία –από την επιστήμη έως τον κινηματογράφο– ή με έργα ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη, όπως ο M.C. Escher ή ο Amedeo Modigliani.

10. Orto botanico (Βοτανικός Κήπος)
Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και είναι ο παλαιότερος (δημιουργήθηκε το 1544) και ο πρώτος του είδους του στην Ευρώπη. Μέσα από όμορφα διαμορφωμένα μονοπάτια, θα συναντήσουμε διάφορα είδη μπαμπού και χλωρίδας, καθώς και θερμοκήπια με καλλιέργειες μπανανιών, φοινικόδεντρων, νούφαρα και κακτοειδή. Ένας καταπληκτικός χώρος χαλάρωσης, ηρεμίας και αναζωογόνησης.

11. Περιοχή Borgo Stretto
Στα διασκορπισμένα δρομάκια γύρω από το ποτάμι, θα συναντήσουμε το Palazzo della Carovana με την εντυπωσιακή πρόσοψη που σχεδίασε ο Vasari και το Παλάτι των Μεδίκων, των αρχόντων της Φλωρεντίας που κατέλαβαν την πόλη το 1400. Ενδιαφέροντα παλάτια είναι επίσης το Palazzo Reale (όπου ο Γαλιλαίος παρουσίασε στον Δούκα της Τοσκάνης τη θεωρία του για την κίνηση των πλανητών) και το γοτθικό Palazzo Agostini.

piza2


Ένα διάσημο αρχιτεκτονικό “ατύχημα”
Μπορεί η Πίζα να έγινε διεθνώς γνωστή χάρη στον επικλινή της Πύργο, που είναι το καμπαναριό του Καθεδρικού της Ναού που έχει γείρει, όμως το 1990 οι ιταλικές Αρχές, λόγω αύξησης της κλίσης διέκοψαν τη λειτουργία του Πύργου και απαγόρευσαν την είσοδο σε επισκέπτες.
Τρία χρόνια μετά, ξεκίνησαν οι εργασίες σχεδίου διάσωσης του μνημείου που ολοκληρώθηκαν το 2001, και το αποτέλεσμα ήταν να “ψηλώσει” το μνημείο κατά 23 εκατοστά, και να συνεχίσει πλέον να είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Μετά από αυτή την τιτάνια αποκατάσταση, προβλέπεται ότι θα διατηρήσει τη σταθερότητά του για άλλα 300 χρόνια.


Χρήσιμες πληροφορίες

Διαμονή
Η Πίζα είναι ένας “stop and go” προορισμός, γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία επιδιώκουν με τις φιλικές τιμές να κρατήσουν τους επισκέπτες για παραπάνω από μία ημέρα.
Το Hotel Francesco βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο και στεγάζεται σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο παλαιό κτίριο, ενώ από το αίθριο “βλέπει” τον περίφημο κεκλιμένο πύργο της πόλης. Από 118€ ανά διανυκτέρευση το δίκλινο (Via Santa Maria 129, Τηλ.: +39 050 555453, www.hotelfrancescopisa.com). Το πολυτελές Hotel Repubblica Marinara είναι εξοπλισμένο με κλασικά έπιπλα, ξύλινα πατώματα και σύγχρονο στιλ. Από 80€ το δίκλινο (Via Carlo Matteucci, 81, Τηλ.: +39 050 387 0100, http://www.hotelrepubblicamarinara.it/). Πολύ κοντά στα αξιοθέατα της πόλης βρίσκεται το Affittacamere Delfo με τα μικρά αλλά προσεγμένα δωμάτια. Από 67€ το δίκλινο (Via Montello 16, Τηλ.: +39 373 776 0346, www.delfopisa.com). Οικονομικό, σε εξαιρετική τοποθεσία και με εντυπωσιακή διακόσμηση το Helvetia. Από 65€ το δίκλινο (Via Don Gaetano Boschi 31, Τηλ.: +39 050 553084, www.pensionehelvetiapisa.com).

Φαγητό
300 μέτρα από την Piazza dei Miracoli βρίσκεται η εξαιρετική pizzeria Osteria alla Goccia, με γεύσεις από αγνά υλικά και αλεύρι από πετρόμυλο (Via Corsica 4, Τηλ.: +39 050560821, www.osteria-allagoccia.com/it/). Εναλλακτικά, πολύ καλή είναι και η Pizzeria Ristorante Giorgio, με συνοικιακό χαρακτήρα, γευστικότατα antipasti και μεγάλη ποικιλία από μακαρονάδες και πίτσες (Via Camillo Benso Cavour 45, Τηλ.: +39 050 581159). Στο Ristorante Trattoria Al Signor Mimmo Di Nadia De Siati θα απολαύσουμε οικογενειακή ατμόσφαιρα, ευχάριστο διάκοσμο και κλασικά τοσκανικά πιάτα σε λογικές τιμές (Via Cavalca 44, Τηλ.: +39 050543344). Στο La Taverna di Pulcinella, το άρωμα της Νάπολης συναντά τη φινέτσα της τοσκανικής κουζίνας. Εξυπηρετικό σέρβις, vegan επιλογές και προσεγμένα πιάτα (Via Garofani 10, Τηλ.: +39 050 5202704, https://www.facebook.com/TavernaDiPulcinella). Το Il Ristoro Della Pe ξεχωρίζει για τον μποέμ χαρακτήρα του, τη φιλική εξυπηρέτηση, τις γκουρμέ προτάσεις του και τα υπέροχα γλυκά του (Via Giosuè Carducci73, Τηλ.: +39 050 554873, https://www.facebook.com/Il-ristoro-della-Pe-1522690104704141).

Γεύση από gelato
Δίπλα στον ποταμό Άρνο η Gelateria De’ Coltelli σερβίρει ίσως το καλύτερο gelato της πόλης, με ικανοποιητική γκάμα γεύσεων (Lungarno Antonio Pacinotti 23, www.decoltelli.it). Αντίπαλο δέος η Bottega Del Gelato, που προσφέρει gelato με κλασικές αλλά και με απρόβλεπτες γεύσεις, όπως marshmallow, frutti di bosco ή φιστίκι-nutella (Piazza Garibaldi 11, http://bottegadelgelatopisa.it).

piza3

Μετακίνηση στην πόλη
Οι αποστάσεις είναι μικρές, οπότε είναι πολύ εύκολο να γνωρίσουμε την Πίζα απλά περπατώντας. Εάν είμαστε με αυτοκίνητο, καλό είναι να μην επιχειρήσουμε να κυκλοφορήσουμε με αυτό στο ιστορικό κέντρο της πόλης, διότι θα μας κόψουν κλήση.
Αν θέλουμε να τραβήξουμε τις καλύτερες φωτογραφίες με τον Πύργο της Πίζας, θα πρέπει να είμαστε εκεί σχεδόν ξημερώματα ή πολύ αργά το βράδυ. Ειδάλλως, δύσκολα θα βρούμε έστω και ένα εκατοστό ελεύθερο…

Εξορμήσεις
Οι άριστες κυκλοφοριακές συνδέσεις και η βολική τοποθεσία της Πίζας την καθιστούν ιδανικό εφαλτήριο για ημερήσιες εκδρομές στην Τοσκάνη και τις γύρω περιοχές όπως:
Φλωρεντία: Η γενέτειρα της Αναγέννησης, με το εντυπωσιακό ιστορικό κέντρο και τα έργα Τέχνης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Μιχαήλ Άγγελου, απέχει περίπου μία ώρα (80 χιλιόμετρα) από την Πίζα.
Lucca: Μικρή πόλη-διαμάντι, είναι γνωστή για τα πολύ καλά διατηρημένα τείχη της και το ιστορικό κέντρο με τα λιθόστρωτα καλντερίμια της. Τα σοκάκια της αποπνέουν μεσαίωνα, ενώ τα καταστήματα και οι μπουτίκ της ακολουθούν τις επιταγές της μόδας και του σικ. Must see ο εντυπωσιακός πύργος του 1300, Torre Guinigi, διάσημος για τα δέντρα που έχουν φυτρώσει στην οροφή του. Να μην παραλείψουμε να απολαύσουμε aperittivo στα γραφικά στέκια της και να ψωνίσουμε αναμνηστικά δώρα –και όχι μόνο– από το “μαγικό” μαγαζάκι L’ Antro di Pan di Zenzero (Via Buia 29).
Siena: Η μικρή γοητευτική πόλη της Τοσκάνης χαρακτηρίζεται από ένα υπέροχο, λαβυρινθώδες μεσαιωνικό κέντρο με λιθόχτιστα καλντερίμια, γοτθικά κτίρια και εντυπωσιακά παλάτια, όπως το Palazzo Publico.
Cinque Terre: Τα πέντε χωριά στην άκρη του γκρεμού, περίπου μιάμιση ώρα δρόμο προς τον Βορρά, φημίζονται για τα πανέμορφα πολύχρωμα σπιτάκια και τη “χωριάτικη”, αλλά εμφανώς κοσμοπολίτικη, ατμόσφαιρα που τα διέπει.


Κάποτε η Πίζα…
Αιώνια αντίπαλος της Γένοβας και της Βενετίας, παραμένει ασαφές το πότε ακριβώς ιδρύθηκε. Ο Στράβων έγραψε ότι ιδρυτής της υπήρξε ο ομηρικός ήρωας Νέστορας, βασιλιάς της Πύλου, μετά την άλωση της Τροίας. Πάντως, οι συγγραφείς της αρχαίας Ρώμης αναφέρονται σε αυτή σαν να πρόκειται για μια αρχαιότερη από τη δική τους πόλη.
Ευνοήθηκε από το γεγονός ότι διαθέτει και ποτάμι και θάλασσα, γι’ αυτό και, όταν κατέρρευσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Πίζα παρέμεινε ακμαία. Αναδείχθηκε σε κυρίαρχο λιμάνι της δυτικής Ιταλίας από τον 10ο ως τον 13ο αιώνα, μια περίοδο που, χάρη στα λάφυρα και τις εμπορικές επιτυχίες της, απέκτησε αρκετό χρυσάφι, ώστε να χτίσει τα αρχιτεκτονικά στολίδια που την έχουν κάνει διάσημη.
Και μπορεί η εμπορική της δύναμη να κατακρημνίστηκε μαζί με την καθίζηση του ποταμού Άρνου, αλλά από τον Μεσαίωνα και μέχρι σήμερα, χάρη στο περίφημο Πανεπιστήμιό της που ιδρύθηκε το 1343, έχει εξελιχθεί σε μια ολοζώντανη κοσμοπολίτικη φοιτητούπολη.Abbvie
BMS