Ρώμη: Μια πόλη για… dolce vita!

Πλούσια ιστορία, σπουδαία μνημεία, εντυπωσιακά μουσεία, υπέροχη κουζίνα και ιταλικό ταμπεραμέντο. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που… όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη!

της Έλενας Κιουρκτσή

Έχει το άστρο του Κικέρωνα και το βλέμμα του Μαστρογιάννη. Αυτοκρατορική, πολύβουη, απρόβλεπτη και περπατημένη, η Ρώμη παραμένει αγέραστη, με την πατίνα του χρόνου να τονίζει ακόμη περισσότερο τη φυσική γοητεία της. Πίνει εσπρέσο στις hip γειτονιές δυτικά του Τίβερη, συνταιριάζει αβίαστα την κλασική αρχαιότητα με το μεταμοντέρνο και μας υπενθυμίζει πόσο γλυκιά είναι η ζωή στις μπαρόκ πλατείες, στα στενά δρομάκια, στα μποέμικα καφέ, προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά τις “φελινικές” νύχτες της. 

Τα 12 σημαντικότερα αξιοθέατα
1. Κολοσσαίο (Amphitheatrum Flavium)
Χτισμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ., το τεράστιο αυτό αμφιθέατρο χωρούσε πάνω από 45.000 θεατές και το θέαμα που πρόσφερε ήταν βάναυσο και αιματηρό για ανθρώπους και ζώα. Το εξωτερικό του είναι καλύτερα διατηρημένο, οπότε και μόνο να το δούμε απ’ έξω αρκεί. Οι ουρές αναμονής είναι τεράστιες, ακόμα και σε μη τουριστικές περιόδους (Piazza Del Colosseo 1, www.coopculture.it).

2. Ρωμαϊκή Αγορά (Forum Romanum)
Κοντά στο Κολοσσαίο συναντάμε τη μεγάλη αγορά της αρχαίας Ρώμης. Σήμερα διασώζονται διάσπαρτα αγάλματα, στήλες και ερείπια ναών – ό,τι δηλαδή επέζησε από τις φυσικές καταστροφές, τις λεηλασίες και το πέρασμα των αιώνων (Via della Salara Vecchia 5/6, http://www.turismoroma.it).

3. Φόρουμ Τραϊανού (Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali)
Ένα ταξίδι στον χρόνο με εντυπωσιακές πληροφορίες είναι η Αγορά του αυτοκράτορα και στρατηλάτη Τραϊανού, ο οποίος λάτρευε τον Μέγα Αλέξανδρο ως Θεό και ήταν γνωστός για το ύψος του και τη λευκή του κόμη, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Αν και όχι ιδιαίτερα διαφημισμένο, είναι από τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά αξιοθέατα στη Ρώμη (Via Quattro Novembre 94, www.mercatiditraiano.it)

4. Μουσεία του Βατικανού
Θεωρούνται must, γι’ αυτό η κοσμοσυρροή και οι ουρές δεν βοηθούν στην άνετη περιήγηση. Φιλοξενούν καταπληκτικές συλλογές έργων τέχνης, όπως η Καπέλα Σιστίνα, με την εντυπωσιακή οροφή που φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο. Να προμηθευτούμε ηλεκτρονικά το εισιτήριο μας και να είμαστε εκεί μισή ώρα νωρίτερα, για να περάσουμε από έλεγχο (http://www.museivaticani.va).

5. Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου και έδρα του Πάπα. Ο λόφος στον οποίο είναι χτισμένη υπήρξε ο τόπος μαρτυρίου του Αποστόλου Πέτρου, το 64 μ.Χ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε στις σχετικές ουρές (Piazza di San Pietro, http://www.vatican.va).

6. Πάνθεον
Αρχαίος ναός που χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος σε όλες τις ειδωλολατρικές θεότητες της Ρώμης. Θεωρείται ένα “θαύμα της μηχανικής”, με τον τεράστιο θόλο του να είναι ο μεγαλύτερος από μη ενισχυμένο σκυρόδεμα στον κόσμο. Το κυκλικό άνοιγμα στο κέντρο του, γνωστό ως “oculus” (οφθαλμός), είναι η μοναδική πηγή φωτός του κτιρίου, που τον 7ο αιώνα μετατράπηκε ανέμπνευστα σε χριστιανική βασιλική. Είσοδος ελεύθερη (Piazza Della Rotonda).

7. Πινακοθήκη Μποργκέζε (Galleria Borghese)
Άλλοτε θερινή κατοικία του Οίκου των Μποργκέζε, λειτουργεί ως μουσείο μέσα σε ένα καταπράσινο πάρκο με κρήνες, πύλες και αγάλματα, φιλοξενεί δε σπουδαία έργα τέχνης διά χειρός Καραβάτζιο, Τιτσιάνο, Ρούμπενς και Ραφαήλ. Πρέπει να προαγοράσουμε τα εισιτήρια μας ηλεκτρονικά τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα (Piazzale del Museo Borghese, http://galleriaborghese.beniculturali.it).

8. Φοντάνα Ντι Τρέβι (Fontana di Trevi)
Το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της Ρώμης σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι την περίοδο 1732-1762 και είναι αφιερωμένο στα στοιχεία του νερού. Λέγεται ότι, αν του ρίξουμε ένα κέρμα με την πλάτη γυρισμένη, θα επιστρέψουμε ξανά στη Ρώμη. Έτσι, η Φοντάνα μαζεύει από τους επισκέπτες περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, ποσό που αξιοποιείται από τον δήμο της πόλης (Piazza Di Trevi).

9. Κάστρο του Αγίου Αγγέλου (Castel Sant’ Angelo)
Χτισμένο πάνω στις όχθες του Τίβερη, υπήρξε μαυσωλείο του αυτοκράτορα Αδριανού, προμαχώνας και φρούριο, ενώ η πιο γνωστή χρήση του ήταν ως καταφύγιο του Ποντίφικα σε περιπτώσεις κινδύνου (μυστικός διάδρομος συνδέει το κτίριο με το Βατικανό). Πήρε το όνομά του από έναν Άγγελο, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, εμφανίστηκε στην κορυφή του το 590 μ.Χ. και σηματοδότησε το τέλος της πανούκλας στη Ρώμη. Από το καφέ-ρεστοράν στον εξώστη η θέα είναι μαγευτική (Lungotevere Castello 50, http://castelsantangelo.beniculturali.it/).

10. Πλατεία Ναβόνα (Piazza Navona)
Χτισμένη από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό τον 1ο αιώνα μ.Χ., κάποτε αποτελούσε στάδιο. Στο κέντρο της βρίσκεται η Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών (Fontana dei Quattro Fiumi), μια δημιουργία του Μπερνίνι που συμβολίζει τους μεγάλους ποταμούς (Γάγγη, Νείλο, Δούναβη, Ρίο Ντελ λα Πλάτα), ενώ στα δύο άκρα της δεσπόζουν τα σιντριβάνια του Ποσειδώνα και του Μαυριτανού.

11. Συνοικία Κοπεντέ (Quartiere Coppedè)
Φέρει την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα, γλύπτη και διακοσμητή Τζίνο Κοπεντέ (Gino Coppedè). Εδώ θα διαπιστώσουμε πόσο αρμονικά αναμειγνύονται η αρτ νουβό με το νεογοτθικό στιλ και η αρτ ντεκό με στοιχεία αρχαιοελληνικής και νεομπαρόκ αισθητικής. Στην περιοχή έχουν γυριστεί διάφορες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων και δυο θρίλερ του Ντάριο Αρτζέντο (Piazza Mincio).

12. Μουσεία
Κορυφαία το Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο (Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia, Via di Villa Giulia 9, www.villagiulia.beniculturali.it/), τα Καπιτολίνο (Musei Capitolini, Piazza del Campidoglio 1, www.museicapitolini.org) και το Εθνικό Ρωμαϊκό (Museo Nazionale Romano, Via Sant’Apollinare 8, www.museonazionaleromano.beniculturali.it). Ενδιαφέρον και το Εθνικό Μουσείο του Παλάτσο της Βενετίας (Museo Nationale di Palazzo Venezia), το οποίο στεγάζεται σε κτίριο εκπληκτικής ομορφιάς (Piazza Venezia 3, http://museopalazzovenezia.beniculturali.it).

rome2

Η ιστορία της πόλης
Σύμφωνα με τον μύθο, η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 π.Χ. από τον Ρέμο και τον Ρωμύλο, απογόνους του Τρώα Αινεία που ανατράφηκαν από μία λύκαινα. Αρχικά ήταν ένα μικρό βασίλειο, ωστόσο μετά το 509 π.Χ. η πόλη κυριάρχησε στην ιταλική χερσόνησο και σταδιακά επεκτάθηκε στη Γαλατία, την Ιβηρική, την Αφρική και τη Βαλκανική. Μεταγενέστερα, ως έδρα του Πάπα και των παπικών κρατών, γνώρισε πολιτιστική άνθηση, αφού η Εκκλησία μπορούσε να χρηματοδοτήσει σπουδαίους αρχιτέκτονες, γλύπτες και ζωγράφους της Αναγέννησης, προκειμένου να δημιουργήσουν έργα για τα μουσεία και τις εκκλησίες.
Το 1871 η Ρώμη έγινε η πρωτεύουσα της Ιταλίας και, χάρη στην πολιτιστική σπουδαιότητά της, έχει αποκτήσει το προσωνύμιο της “Αιώνιας Πόλης”. Το ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Cinecitta Studios: Το “Χόλιγουντ” του Τίβερη
Ένας βιότοπος ονείρων, με σέπια γοητεία και γλυκόπικρες αναμνήσεις, είναι η Τσινετσιτά ή “Πόλη του Σινεμά”. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο, με κινηματογραφικά στούντιο που κατασκευάστηκαν το 1937 από τον Μπενίτο Μουσολίνι, προκειμένου να ασκήσει προπαγάνδα μέσω των ταινιών. Ευτυχώς η Cinecitta τον “προσπέρασε”, έγινε γενέτειρα αριστουργημάτων της 7ης τέχνης και, σε περιόδους δόξας, παρήγε μέχρι και 350 ταινίες τον χρόνο. Τα σετ μαρτυρούν τη λαμπρή ιστορία της και θυμίζουν εκατοντάδες παραγωγές που γυρίστηκαν σ’ αυτήν, από την Ντόλτσε Βίτα και το Σατυρικόν του Φεντερίκο Φελίνι, τον Μπεν Χουρ του Γουίλιαμ Γουάιλερ, την Κλεοπάτρα του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, μέχρι τις συμμορίες της Νέας Υόρκης του Μάρτιν Σκορτσέζε και τα Πάθη του Χριστού του Μελ Γκίμπσον.
Συνοδεία ξεναγού-αφηγητή, θα δούμε τα θρυλικά στούντιο, θα περπατήσουμε εκεί που είδωλα του σελιλόιντ, όπως η Σοφία Λώρεν και η Λιζ Τέιλορ, κυκλοφορούσαν ως κοινοί εργαζόμενοι θνητοί, και θα περιπλανηθούμε στα σκηνικά από την περίφημη σειρά Ρώμη του BBC.
Εξαιρετικό και το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο, με απαστράπτουσες μορφές τον Τοτό και τον Αλμπέρτο Σόρντι. Στο τέλος, ένα εσπρεσάκι επιβάλλεται στην άκρως σινεφίλ καφετέρια της Cinecitta.
Περισσότερα: Via Tuscolana 1055-00173, Γραμμή μετρό Α, Στάση Cinecittà, Τηλ.: 06 72293269, http://cinecittasimostra.it/


H 30χρονη Pixar στη Ρώμη
Από 9 Οκτωβρίου έως 20 Ιανουαρίου, στο Palazzo delle esposizioni λαμβάνει χώρα η έκθεση με αφορμή τις τρεις δεκαετίες δημιουργικής φαντασίας της εταιρείας κινουμένων σχεδίων Pixar. Περισσότερα από 400 σχέδια, γλυπτά, κολάζ και βίντεο, μας δείχνουν πώς, σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογία, “γεννούν” ιστορίες και ήρωες που ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη, σαγηνεύοντας μικρούς και μεγάλους. Από το Toy Story έως τα Cars, το Monsters, τον Ρατατούη, μέχρι το Αναζητώντας τον Νέμο και τους Απίθανους –εκ των οποίων ο Jack-Jack είναι η αδυναμία μου, γιατί μου θυμίζει τον γιο μου–, η έκθεση διαθέτει όλη τη δημιουργική αύρα όσων εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί, αλλά και όλων όσων υπό την ομπρέλα της Pixar αποτυπώνουν τη μαγεία και το συναίσθημα στο κινούμενο σχέδιο ή, αλλιώς, animation (Via Nazionale 194, www.palazzoesposizioni.it/mostra/pixar-30-years-of-animation).


rome3

Χρήσιμες πληροφορίες
Διαμονή: Το Navona Essence Hotel απέχει 400 μέτρα από την πλατεία Ναβόνα και διαθέτει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια, κάποια με πολύ χαριτωμένα μπαλκονάκια. Από 101 ευρώ το δίκλινο (Via dei Cappellari 24, www.navonaessencehotel.it). Το Viminale View Hotel είναι δημοφιλές και βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Από 67 ευρώ το δίκλινο (Piazza Del Viminale 14, www.viminaleviewhotel.com/).
Καφέ: Κλασικό το Sant’ Eustacchio il Cafe, με διάφορες ποικιλίες καφέ και λίγα τραπεζάκια έξω, που θυμίζουν παλιό ελληνικό γαλακτοπωλείο (Piazza di Sant’ Eustacchio 82, www.santeustachioilcaffe.it).
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα (1944) και διασημότερα καφεκοπτεία της πόλης, το Tazza D’ Oro (Χρυσό Φλιτζάνι), με εκλεκτούς καφέδες, εξαιρετικό τιραμισού και… ουρές λόγω της φήμης του (Via degli Olmetti 5B, www.tazzadorocoffeeshop.com).
Το Antico Café Greco είναι το πιο παλιό στην πόλη, με υπέροχη διακόσμηση και… απλησίαστες τιμές. Το επισκέπτεστε, τραβάτε φωτογραφίες και πηγαίνετε αλλού (Via dei Condotti, 86).
Ιδανική επιλογή το Canova Tadolini, ατελιέ του γλύπτη Αντόνιο Κανόβα που μεσουράνησε το 1818, με διάκοσμο δεκάδες γλυπτά, καλούπια και ευμεγέθη αγάλματα του καλλιτέχνη. Οι δε τιμές λογικές (Via del Babuino, 150/a, www.canovatadolini.com/).
Gelato: Ή αλλιώς το κλασικό ιταλικό παγωτό. Η Gelateria La Romana προσφέρει πολλές και εκλεπτυσμένες γεύσεις, σε καλές τιμές (Via Venti Settembre 60, www.gelateriaromana.com). Το Giolitti, σε ένα φινετσάτο περιβάλλον, σερβίρει από το 1900 παγωτά-έργα τέχνης (Via Uffici del Vicario 40, http://www.giolitti.it/). Όμως το καλύτερο το γευτήκαμε στη Fatamorgana (Piazza degli Zingari 5, www.gelateriafatamorgana.com).
Ιταλικά εδέσματα: Στη Ρώμη υπάρχει ευρεία γκάμα πιάτων, ενώ φυσικά μεγάλη πέραση έχουν οι πιτσαρίες.
Προτείνουμε την πιτσαρία-τρατορία με ξυλόφουρνο Grazie a Dio è Venerdi, που σημαίνει “Δόξα τω Θεώ, είναι Παρασκευή”, όχι μόνο για το ευφάνταστο όνομα, αλλά για τις πίτσες και τα ορεκτικά του (Via dei Capocci 1, www.grazieadioevenerdi.com/).
Ξεχωριστή η Hostaria Romana με υπέροχα κρασιά και θαλασσινά, φιλικό σέρβις και ωραία ατμόσφαιρα. Η κράτηση απαραίτητη (Via del Gesu 67, www.enotecacorsi.com). Η Polpetta ειδικεύεται στα ιταλικά κεφτεδάκια, τα οποία είναι μαγειρεμένα με πολλή φαντασία και σε διάφορες… αποχρώσεις (Via dei Capocci 26, www.polpetta.it). Στην Cantina e Cucina θα απολαύσουμε χειροποίητα ζυμαρικά, πίτσες και κυρίως πιάτα με κρέας ή ψάρι (Via del Governo Vecchio 8, www.cantinaecucina.it).
Ποτό: Η ιταλική πρωτεύουσα προσφέρει άπειρες επιλογές διασκέδασης. Μας άρεσε το Black Market για την ιδιαίτερη διακόσμηση, τη μουσική που έπαιζε αποκλειστικά από βινύλια και τα ευφάνταστα κοκτέιλ. Παραγγείλαμε κάποιο που ονομαζόταν “Η Άλλη Πλευρά” και μας ήρθε σερβιρισμένο με αναμμένο καρβουνάκι. Αυτό πάει να πει… μερακλής μπάρμαν (Via Panisperna 101, www.facebook.com/blackmarketmont/).
Τι να ψωνίσω: Ζυμαρικά, γλυκά, λεμοντσέλο, καφές, τρούφα, τυριά και αλλαντικά συνιστούν αξεπέραστες ιταλικές αξίες. Το EATALY, που το προτιμούν οι ντόπιοι, είναι ένας πολυχώρος με άφθονη ποικιλία στα ντόπια προϊόντα, σε τιμές μη τουριστικές. Επίσης, αξίζει να φάμε σε κάποιο από τα εστιατόρια που στεγάζει, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό σε φιλικές τιμές (Piazzale 12 Ottobre, www.eataly.net/it_it/negozi/roma). Για καλαίσθητα ρούχα και παπούτσια σε φιλικές τιμές, να προτιμήσουμε τη Via Nationale.

Περισσότερες πληροφορίες: www.turismoroma.it