Πράγα: Μια παραμυθένια πόλη | Ταξίδι - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ταξίδι

Πράγα: Μια παραμυθένια πόλη

Προσμετρώντας περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά τη Βελούδινη Επανάσταση και την πτώση του κομμουνισμού, χτισμένη δίπλα στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), έχει γεννήσει σπουδαίους συγγραφείς, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες αλλά και αθλητές. Η Πράγα, σύμφωνα με τον θρύλο, ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και τον σύζυγό της Πρέμυσλ, και παραμένει μία πόλη εξαιρετικά διατηρημένη –επιβιώνοντας ανέγγιχτη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο–, με το ιστορικό της κέντρο να ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


της Έλενας Κιουρκτσή


Η Πράγα χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αρχιτεκτονική, μπαρόκ στενά και ελικοειδή δρομάκια, καθώς και από μια μοναδική ατμοσφαιρικότητα, που της προσδίδουν τη φημισμένη υπεροχή της. Όσοι την έχουν επισκεφθεί μια φορά, μετά από κάποιο διάστημα επιστρέφουν σε αυτήν. Ειδικά δε αυτές τις μέρες, το πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποπνέει μια συγκινητική ανάμνηση αθωότητας των παιδικών μας χρόνων και κάνει την παραμυθένια αυτή πόλη να λάμπει όσο σε καμία άλλη εποχή του χρόνου.


Christmas markets
Από τις 2 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 6 Ιανουαρίου 2018, οι χριστουγεννιάτικες αγορές (Vanocnitrh στα Τσέχικα, Christmas markets διεθνώς) θα είναι ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής των Χριστουγέννων, της ημέρας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Εκεί, στους υπαίθριους πάγκους, μπορούμε να βρούμε σχεδόν τα πάντα: διακοσμητικά ξύλινα στολίδια, υαλικά, κοσμήματα, κεραμικά, χειροποίητα κεριά, μάλλινα και ιδιαίτερα καπέλα, καθώς και να γευτούμε τοπικές γεύσεις π.χ. ψητά τσέχικα λουκάνικα (klobása) και γλυκά που τα ετοιμάζουν μπροστά μας, όπως το Trdelník (κάτι σαν λουκουμάς).
Τα βασικά Christmas markets βρίσκονται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην Πλατεία Βέντσεσλας (Wenceslas) – 5 λεπτά περπάτημα η μια από την άλλη. Υπάρχουν και άλλα μικρότερα που αξίζουν επίσης της προσοχής μας, όπως στην Πλατεία Δημοκρατίας και στην Πλατεία μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο της Πράγας.


7+1 Must αξιοθέατα

1. Κάστρο της Πράγας (Pražský hrad): Διαφέρει από τα κλασικά κάστρα, διότι η επέκτασή του έγινε περισσότερο οριζοντίως και αρκετά τμήματά του χτίστηκαν σε διαφορετικά στιλ. Περιλαμβάνει τους βασιλικούς κήπους, το παλιό βασιλικό ανάκτορο, πύργους και εκκλησίες. Ξεχωρίζει ο γοτθικής αρχιτεκτονικής Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου, με τα υπέροχα βιτρό, τις αγιογραφίες, τα μικρά ξύλινα γλυπτά και τα περίτεχνα αγάλματα.

prague2
Γέφυρα Καρόλου

2. Γέφυρα Καρόλου (Karlův Μost): Από τις πιο ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης και μια από τις πιο όμορφες στον κόσμο. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, στηρίζεται σε 16 πυλώνες και είναι διακοσμημένη με τριάντα –κυρίως μπαρόκ– αγάλματα και γλυπτά του 1700. Τα πρωτότυπα φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο και έχουν αντικατασταθεί με πιστά αντίγραφα.

prague4

3. Πλατεία Παλιάς Πόλης (Staroměstské náměstí): Πανέμορφα κτίρια με παστέλ προσόψεις, υπέροχα καφέ, προσεγμένες γκαλερί, μουσεία με πολιτιστικούς θησαυρούς. Αυτή η πρώην μεσαιωνική αγορά, που η ιστορία της ξεκινάει από τον 11ο αιώνα, σήμερα είναι από τις πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης και συνιστά το ιδανικό μέρος για να απολαύσουμε έναν καφέ ή ένα γεύμα και να αισθανθούμε ταξιδιώτες του χρόνου. 

4. Αστρονομικό ρολόι (Pražský orloj): Από τα πιο παλιά και πιο περίτεχνα ρολόγια που έχουν ποτέ κατασκευαστεί, γιατί δεν δείχνει απλά την ώρα, αλλά ουσιαστικά συσχετίζει την κίνηση των πλανητών γύρω από τη Γη, καθώς και τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης. Σχεδιάστηκε από τον ωρολογοποιό Mikulas του Κάνταν τον 15ο αιώνα και, σύμφωνα με τον θρύλο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας αποφάσισαν να τον τυφλώσουν, ώστε να μην μπορέσει να επαναλάβει το επίτευγμά του σε κάποια άλλη πόλη. Το πρωτότυπο ρολόι καταστράφηκε τον Μάιο του 1945 και έχει αντικατασταθεί με ένα αντίγραφο.
Το ρολόι λειτουργεί ανά μία ώρα. Και δίνει πραγματική παράσταση. Πολύ περιληπτικά, η φιγούρα του Θανάτου που κρατάει μια κλεψύδρα και κοσμεί το ρολόι χτυπάει ένα καμπανάκι και εμφανίζονται οι 12 Απόστολοι εναλλάξ από ένα παραθυράκι. Ακούγεται ένας κόκορας και το ρολόι σημαίνει την ώρα. Τότε βγαίνει ένας Τούρκος που συμβολίζει τη Λαγνεία, ένας Τσιγκούνης που κοιτάζει το γεμάτο πουγκί του και η Ματαιοδοξία που θαυμάζει τον εαυτό της σε ένα καθρέφτη. Και όλα μπορούμε να τα ξαναδούμε, αρκεί να περιμένουμε μια ώρα ακόμα!

5. Πλατεία Βέντσεσλας (Václayské náměstí): Πολύβουη περιοχή που ζωντανεύει κάθε βράδυ, όταν τα εστιατόρια, τα σινεμά και τα νυχτερινά κέντρα προσελκύουν πλήθη κόσμου. Βόρεια της πλατείας εδράζεται το πολύ ενδιαφέρον Εθνικό Μουσείο σε νεο-αναγεννησιακό ρυθμό. Ένα άλλο σημαντικό κτίριο είναι το Παλάτι Κορούνα, το οποίο λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο και καλύπτεται από έναν εντυπωσιακό γυάλινο θόλο του 1911.

6. Λόφος του Πέτρζιν (Petřín): Κατάφυτος με δέντρα και την άνοιξη με λουλούδια, είναι μια καλή πρόταση για έναν απολαυστικό περίπατο, με θέα όλη την πόλη. Έχει υψόμετρο 300 μέτρα και συνδέεται με τελεφερίκ για εύκολη πρόσβαση.

7. Εβραϊκή συνοικία (Josefov): Αυτή η μικρής έκτασης περιοχή έχει πάρει το όνομά της από τον Αυτοκράτορα Ιωσήφ τον Β΄, του οποίου οι μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των Εβραίων. Το Εβραϊκό Κοιμητήριο, η Παλιά-Νέα Συναγωγή, η Συναγωγή Κλάουζεν και η Συναγωγή Πίνκας αξίζουν να τα επισκεφτούμε .

8. «Το Σπίτι που Χορεύει” (Tancici Dum): Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική έκπληξη. Ονομάστηκε έτσι, επειδή μοιάζει με ένα ζευγάρι χορευτών. Στην ταράτσα του λειτουργεί γαλλικό ρεστοράν, ενώ οι ένοικοί του είναι συνήθως πολυεθνικές εταιρείες.

prague3

Η “στοιχειωμένη” Πράγα
Η Πράγα θεωρείται μια από τις πιο στοιχειωμένες πόλεις στον κόσμο, καθότι διέπεται από θρύλους που εξάπτουν τη φαντασία. Οι επίδοξοι”κυνηγοί” φαντασμάτων μπορούν να εξερευνήσουν τα στοιχειωμένα μέρη της πόλης είτε μόνοι τους, είτε μέσω οργανωμένων ghost tour. Και ιδού μια (απόκοσμη) πρόγευση…
• Ο ευτραφής έμπορος: Εάν ποτέ βρεθείτε έξω από το ξενοδοχείο Valdštejnská Hospoda στη Malá Strana, μην τρομάξετε αν συναντήσετε μια τεράστια παχουλή αέρινη μορφή. Πρόκειται για τον λαίμαργο έμπορο που, όπως λέγεται,”έσκασε” από το πολύ φαΐ όταν αρνήθηκε να δώσει ακόμη κι ένα ξεροκόμματο σε έναν ζητιάνο. Είναι ένα άκακο φάντασμα που ζητάει να εξιλεωθεί, και ο μόνος τρόπος είναι να βρεθεί ένας άστεγος να δακρύσει για χάρη του.
• Ο ιππότης με το βιολί: Στο κάστρο της Πράγας βρίσκεται ο στοιχειωμένος πύργος Daliborka, όπου φυλακίστηκε ο καλόκαρδος ιππότης Dalibor, ο οποίος προστάτευε κολίγους που είχαν αντισταθεί στους στυγνούς αφέντες τους. Κατά τη φυλάκισή του, έμαθε να παίζει βιολί και μπορεί κανείς να ακούσει τις νύχτες τις μαγευτικές μελωδίες του από τον στοιχειωμένο πύργο-φυλακή του.
• Καρμπουρέκ: Είναι ένα φιλικό και ευγενικό στοιχειό του νερού, που συχνάζει στις όχθες του παραπόταμου Čertovka. Αφήνει υγρές πατημασιές και θα το δει κανείς να ζητάει λίγα χρήματα από τους περαστικούς, για να πιει μια κούπα μπίρα στις γύρω pub. Όσοι φανούν γενναιόδωροι θα ανταμειφθούν με ένα χέλι ή ένα ψάρι.
• Ο ακέφαλος ιππότης: Θα τον πετύχουμε καβάλα στο άλογό του να περιδιαβαίνει την οδό Liliova τα μεσάνυχτα. Για να ελευθερωθεί η ψυχή του, θα πρέπει να πάρει κανείς το σπαθί του ιππότη και να του τρυπήσει την καρδιά.
• Ο τρελός μπαρμπέρης: Την εποχή της βασιλείας του Ροδόλφου Β’, ζούσε ένας φτωχός μπαρμπέρης που κατέφυγε στην αλχημεία για να πλουτίσει. Όμως τρελάθηκε και, στο τέλος, έχασε άδοξα τη ζωή του. Στην oδό Karlova θα συναντήσουμε τη δύσμοιρη ψυχή του να αναζητάει λύτρωση, ρωτώντας τους περαστικούς αν θέλουν ένα καλό ξύρισμα.
• Το φάντασμα της κόρης του μυλωνά: Έξω από το κτίριο της οδού U Sovových mlýnů 506/4, κινδυνεύει κανείς να συναντήσει το μοχθηρό φάντασμα μιας πανέμορφης γυναίκας που βάζει τρικλοποδιά στους περαστικούς. Πρόκειται για την κόρη του μυλωνά, η οποία επιθυμούσε διακαώς να γίνει δεκτή στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Προκειμένου να τα καταφέρει, έκανε συμβόλαιο με τον διάβολο, ο οποίος όμως την ξεγέλασε διότι, ενώ βρέθηκε τελικά σε μια χοροεσπερίδα, οι κυρίες την αγνόησαν επιδεικτικά και οι κύριοι αρνήθηκαν να χορέψουν μαζί της. Από τότε έγινε ο περίγελος της πόλης και, όταν πέθανε, στοίχειωσε την πόλη εκπληρώνοντας τη συμφωνία της με τον ακατονόμαστο.
• Το Γκόλεμ: Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους της πόλης αφορά την εβραϊκή συνοικία. Την εποχή της βασιλείας του Ροδόλφου Β’, ο καμπαλιστής Ραβίνος Judah Loew κατασκεύασε ένα ανθρωπόμορφο πανίσχυρο πλάσμα από πηλό και λάσπη (το Γκόλεμ), για να προστατεύει τους κατατρεγμένους Εβραίους της Πράγας από τους αλλόθρησκους. Το Γκόλεμ, όμως, άρχισε να συμπεριφέρεται βίαια. Ο Ραβίνος το κατέστρεψε, μόνο όταν οι αρχές της πόλης υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις διακρίσεις απέναντι στους Εβραίους. Έκτοτε το πνεύμα του τριγυρνά στην περιοχή, αλλά δύσκολα μπορεί να το δει κανείς.
• Ο σιδερένιος άνδρας: Στην οδό Platnéřská, στην Παλιά Πόλη, υπάρχει το μνημείο του σιδερένιου άνδρα (το μόνο αφιερωμένο σε φάντασμα), ο οποίος ονομαζόταν Jáchym Berka. Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν επέστρεψε από τον πόλεμο, ακύρωσε τον γάμο του βασιζόμενος στις ψευδείς φήμες περί μοιχείας της αρραβωνιαστικιάς του και παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα. Τότε η μνηστή του, απελπισμένη, βούτηξε στον ποταμό Μολδάβα και πνίγηκε. Τα νέα τάραξαν τον Berka τόσο, που στραγγάλισε τη σύζυγό του και κρεμάστηκε (Θεός φυλάξοι!). Από τότε, προκειμένου να εξιλεωθεί, πρέπει να καταφέρει να κάνει μια φιλική κουβέντα με μια παρθένα, για μια ώρα. Όμως, αυτή την ευκαιρία την έχει την Μεγάλη Παρασκευή μόνο μία φορά κάθε εκατό χρόνια. Και το 2009 την έχασε, για ακόμη μια φορά.

Χρήσιμες πληροφορίες
Διαμονή: Το Hotel Pariz, με εντυπωσιακά περίτεχνα ταβάνια και ατμοσφαιρικό πιάνο μπαρ, θα μπορούσε να είναι το σκηνικό ταινίας της δεκαετίας του 1920, χάρη στο σοφιστικέ στιλ του, που υπενθυμίζει τις ένδοξες, αλλά και ταραχώδεις εποχές της Πράγας. Από 153 ευρώ το δίκλινο (U Obecního domu 1, τηλ. +42(0) 222 195 195, www.hotel-paris.cz/en/).
Πολύ κοντά στο Κάστρο της Πράγας, το Residence Green Lobster (Πράσινος Αστακός), διατηρεί την ονομασία-παρατσούκλι του από τον 14ο αιώνα. Κάθε σουίτα έχει το όνομα κάποιου διάσημου Τσέχου (π.χ. του συγγραφέα Φρανς Κάφκα ή του αστρολόγου Τύχο Μπράχε). Φιλικό περιβάλλον με ξύλινα πατώματα και ζωγραφισμένα στο χέρι ταβάνια. Από 56 ευρώ το δίκλινο (Nerudova 224/42, τηλ. +42(0) 257 532 158, www.garzottoapartments.cz/en/residence-green-lobster/).
Το Clown and Bard Hostel, βολικό λόγω της θέσης του στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Zizkov, είναι δημοφιλές ανάμεσα σε όσους αρέσουν τα πάρτι και για τα περίφημα ζωντανά gigs του. Από 9 ευρώ το άτομο σε κοιτώνα, έως 23 ευρώ για δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο. Το πρωινό και τα σεντόνια περιλαμβάνονται στη τιμή (Borivojova 102/758, τηλ. +42(0) 222 716 453, www.clownandbard.com).

Ώρα για καφέ: Το Café Louvre είναι από τα καλύτερα καφέ της Πράγας από όταν άνοιξε, το 1902. Ο φημισμένος συγγραφέας Φράνς Κάφκα συνήθιζε να συχνάζει εδώ με τους φίλους του. Και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν υπήρξε τακτικός θαμώνας του μαγαζιού από το 1911 έως το 1912. Σε ένα καλαίσθητο, άλλης εποχής, νοσταλγικό περιβάλλον, σερβίρει καφέ, γλυκά, καθώς και πλούσιο πρωινό και βραδινό (Národní 22, www.cafelouvre.cz/).
Το Café Jedna εδράζεται στο μεγαλύτερο φουνκσοναλιστικό κτίριο της πόλης (Τσέχικη Εθνική Πινακοθήκη). Καταπληκτικό εσωτερικό, μεγάλοι χώροι σχεδιασμένοι όχι μόνο για όσους αγαπούν τον καλό καφέ, αλλά και για φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις (Dukelských Hrdinů 530/47, http://cafejedna.cz/).
Για μποέμικη ατμόσφαιρα ενδείκνυται το Kavárna Velryba (Opatovická 156/24, http://kavarnavelryba.cz/).

prague5

Φαγητό: Το U Chlupatýho ducha ή αλλιώς το… μαλλιαρό φάντασμα βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και, χάρη στην αστεία ονομασία του, το γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Σερβίρει εξαιρετικά πιάτα βασισμένα σε τσέχικες σπεσιαλιτέ (Konviktská 1013/6, www.uchlupatyhoducha.cz/).
Αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής τσέχικης παμπ με εντυπωσιακό διάκοσμο είναι το U Fleků. Ιδιαίτερα αγαπητό στους ντόπιους για τη μαύρη μπίρα που παρασκευάζει εδώ και 500(!) χρόνια, διαθέτει μεγάλη ποικιλία από φροντισμένα, νοστιμότατα εδέσματα που απλά αποκλείουν κάθε δίαιτα (Křemencova 1651/11, www.ufleku.cz/).
Το Lehká hlava (Καθαρός Νους, σε ελεύθερη μετάφραση) είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος των vegetarian και vegan, αλλά και όσων επιθυμούν τις διαφορετικές, εκλεπτυσμένες γεύσεις. Το τσάι του είναι μοναδικό (Boršov 280/2, www.lehkahlava.cz).

Νυχτερινή έξοδος: Το U Buldoka, από τα πιο “θρυλικά” μουσικά μπαρ της πόλης, διαθέτει μεγάλη γκάμα σε μπίρες, ποτά και φυσικά σε μουσική (Preslova 353/1, www.ubuldoka.cz).
Το Hemingway bar στην Παλιά Πόλη σερβίρει τα καλύτερα κοκτέιλ στην Πράγα. Φιλική –πολύ… Chesterfield– ατμόσφαιρα, που σίγουρα ο Χέμινγουεϊ θα εκτιμούσε (Karoliny Světlé 279/26, www.hemingwaybar.cz/bar-prague/).
Το Zlý Časy διαθέτει σίγουρα τον χαρακτήρα του “αντισυμβατικού” στις μπίρες (που ρέουν από τις 48 κάνουλες των τριών μπαρ), καθότι προμηθεύεται και σερβίρει αποκλειστικά από μικρά ζυθοποιεία της Τσεχίας. Έχει κατ’ επανάληψη επιλεγεί ως μια από τις καλύτερες μουσικές παμπ του κόσμου, διατηρώντας το μοναδικό ντόπιο προφίλ της (Čestmírova 390/5, www.zlycasy.eu).

Αγορές: Σε μια τόσο τουριστική πόλη όπως η Πράγα, το Pragtique είναι αρκετά “γενναίο”, ώστε να μην πουλάει κιτς σουβενίρ και matryoska κούκλες, φτιαγμένες στην Κίνα. Το καλύτερο μέρος για αναμνηστικά χειροποίητα και με καλαίσθητο ντιζάιν (Platýz pasáž, Národní 416/37, www.pragtique.cz/en/homepage-en/).
Οι τσέχικες μαριονέτες είναι έργα τέχνης, αρκεί να προέρχονται από επαγγελματίες με μεράκι και όχι για μαζική τουριστική κατανάλωση. Τα SHOP Marionety Truhlář και Ami puppets είναι ενδεχομένως τα καλύτερα για να επιλέξουμε χειροποίητες μαριονέτες (από πριγκίπισσες και γοργόνες, έως τον Δον Κιχώτη, και από δαίμονες και νεράιδες, μέχρι τον Πινόκιο) ή έστω απλά για να χαζέψουμε αυτόν τον παραμυθένιο ονειρότοπο (U Lužického semináře 5, www.marionety.com και Nerudova 45-47, www.loutky.cz, αντίστοιχα).

Συνάλλαγμα: Εθνικό νόμισμα η τσέχικη κορώνα.
Για συνάλλαγμα, προτιμότερα από τα ανταλλακτήρια (δεν φημίζονται για την “τιμιότητά” τους) είναι τα μηχανήματα αναλήψεων ή οι τράπεζες, οι οποίες προσφέρουν καλές ισοτιμίες και παίρνουν χαμηλή προμήθεια.

www.prague.eu/en