Η φαρμακοποιός Aγκάθα Κρίστι και οι... δηλητηριώδεις γνώσεις που την έκαναν διάσημη | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Η φαρμακοποιός Aγκάθα Κρίστι
και οι… δηλητηριώδεις γνώσεις που την έκαναν διάσημη

Η διασημότερη συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου στον κόσμο, δημιουργός σύνθετων και ευφάνταστων εγκλημάτων, τα οποία εξακολουθούν μέχρι σήμερα να καθηλώνουν εκατομμύρια αναγνώστες. Η Αγκάθα Κρίστι συνήθιζε να “σκοτώνει” πολλούς χαρακτήρες της με δηλητηρίαση – γεγονός που μάλλον εξηγείται εύκολα, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η ίδια στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε φαρμακοποιός. 

της Mαρίας Λυσάνδρου

Η Αγκάθα Κρίστι αποτελεί την πιο εμβληματική μορφή της Αστυνομικής Λογοτεχνίας διεθνώς. Με περισσότερα από 65 μυθιστορήματα μυστηρίου στο ενεργητικό της, είναι γενικώς παραδεκτό ότι η κυρία αυτή “ήξερε να σκοτώνει”. Κι αυτό, διότι οι λογοτεχνικοί της φόνοι από δηλητηρίαση περιγράφονταν με τέτοια επιστημονική ακρίβεια, δίνοντάς σου να καταλάβεις ότι είχες να κάνεις –κυριολεκτικά– με επαγγελματία…

Έγινε φαρμακοποιός το 1915
Η Αγκάθα Κρίστι παντρεύτηκε τον σύζυγό της, Άρτσιμπαλντ Κρίστι, την Παραμονή Χριστουγέννων το 1914. Μόλις μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα, ο Άρτσιμπαλντ έφυγε για να υπηρετήσει στη Βασιλική Αεροπορία, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μένοντας πίσω, η Αγκάθα έγινε νοσοκόμα και, το 1915, άρχισε να εργάζεται ως φαρμακοποιός σε νοσοκομείο, όπου μελέτησε και έμαθε πολλά για τα δηλητήρια.

Το στρες από το οποίο υπέφερε ως νοσοκομειακή φαρμακοποιός, την ώθησε να γράψει
Πολλοί είναι εκείνοι που εικάζουν ότι η Αγκάθα Κρίστι υπέφερε από στρες όσο εργαζόταν ως νοσοκομειακή φαρμακοποιός, γεγονός που την ώθησε να αρχίσει να γράφει. Ένα βράδυ, το άγχος για τη δουλειά της την είχε καταβάλει σε τέτοιο βαθμό, ώστε φέρεται να σηκώθηκε από το κρεβάτι της και να γύρισε στο νοσοκομείο, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι δεν είχε κλείσει, κατά λάθος, ένα βαζάκι με αλοιφή με ένα καπάκι που κανονικά χρησιμοποιούνταν για φαινολικό οξύ. Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικά σοβαρό λάθος, καθώς, σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ), η δηλητηρίαση από φαινολικό οξύ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, σπασμούς, ενόχληση στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό.

Το πρώτο της βιβλίο περιγράφει ένα φόνο από δηλητηρίαση με στρυχνίνη
Το πρώτο της βιβλίο, “Η μυστηριώδης υπόθεση Στάιλς” (The Mysterious Affair at Styles), στο οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά έναν από τους διασημότερους χαρακτήρες της, τον ιδιόρρυθμο Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, περιγράφει λεπτομερώς τον θάνατο μιας γυναίκας από δηλητηρίαση με στρυχνίνη.
Το CDC περιγράφει τη στρυχνίνη ως μία λευκή, άοσμη και πικρή σκόνη, η οποία χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο για να σκοτώσει κανείς αρουραίους. Όσοι εκτίθενται στο συγκεκριμένο δηλητήριο εμφανίζουν συχνά επίπονους μυϊκούς σπασμούς, δυσκαμψία στα άκρα, ανεξέλεγκτο τέντωμα του λαιμού και της πλάτης, καθώς και σφίξιμο στο σαγόνι.
Σημειωτέον ότι, στο συγκεκριμένο βιβλίο, ένας από τους χαρακτήρες εμφανίζεται να εργάζεται ως νοσοκομειακός φαρμακοποιός κατά τη διάρκεια του Πολέμου, όπως ακριβώς και η ίδια η Αγκάθα Κρίστι.

Η σχέση της με τα δηλητήρια έγινε βιβλίο
Ο Michael Gerard, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Τέξας, έγραψε το βιβλίο “The Poisonous Pen of Agatha Christie” (Η δηλητηριώδης πένα της Αγκάθα Κρίστι), το οποίο εμβαθύνει στους 30 φόνους των βιβλίων της, οι οποίοι σχετίζονται με δηλητηρίαση. Ο Gerard στο βιβλίο του περιλαμβάνει και μία 76σέλιδη, αλφαβητική λίστα όλων των συστατικών που επιστράτευσε η Κρίστι στα κατά καιρούς μυθιστορήματά της, προκειμένου να δικαιολογήσει είτε φόνους, είτε ασθένειες και εθισμούς.

Η δηλητηρίαση από θάλλιο, σε ένα μυθιστόρημά της, είχε τελικά… πραγματικά αποτελέσματα
Ο Harold Davis, ένας φαρμακοποιός στο University College Hospital του Λονδίνου, φέρεται να ενέπνευσε την Αγκάθα Κρίστι στο να χρησιμοποιήσει τη δηλητηρίαση από θάλλιο στο βιβλίο της “Φόνοι υπό εχεμύθειαν” (The Pale Horse).
Αν προσληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, το θάλλιο μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά. Το CDC αναφέρει ότι η δηλητηρίαση από θάλλιο μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, έμετο και διάρροια, αλλά και θάνατο.
Πραγματικά εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η λεπτομερής και εις βάθος περιγραφή της δηλητηρίασης από θάλλιο από την Αγκάθα Κρίστι, φέρεται να οδήγησε στη σωστή διάγνωση τής εν λόγω δηλητηρίασης από δύο… παθόντες, οι οποίοι είχαν διαβάσει το βιβλίο της!

www.AgathaChristie.com
www.pharmacytimes.com/news/5-Pharmacist-Facts-About-Agatha-Christie