#ΜένουμεΣπίτι: Σκέψεις ανθρώπων που αγαπάμε στο “Plan Be” - Από το Α μέχρι... το Φ! | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

#ΜένουμεΣπίτι: Σκέψεις ανθρώπων που αγαπάμε στο “Plan Be” – Από το Α μέχρι… το Φ!

Ο κορονοϊός καλπάζει, η διασπορά του γίνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, τα δε “όπλα” μας εναντίον του είναι πολύ συγκεκριμένα – τουλάχιστον προς το παρόν: Μένουμε σπίτι, αποδεικνύοντας ότι είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας, αλλά κυρίως απέναντι στους άλλους, σ’ αυτούς που δεν είναι το ίδιο δυνατοί και βρίσκονται ευάλωτοι απέναντι στον κορονοϊό. Πολιτεία και επιστημονική κοινότητα χαρακτήρισαν αυτό το σαββατοκύριακο ως μια ιδανική ευκαιρία για να δείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και να συμβάλουμε έμπρακτα στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, 14 αγαπημένοι άνθρωποι από την τηλεόραση, το θέατρο, το τραγούδι και τον αθλητισμό, μοιράζονται τις σκέψεις τους στο “Plan Be” και μας προτείνουν βιβλία, ταινίες, σειρές και μουσικές που εκείνοι ξεχωρίζουν, για να μας κάνουν συντροφιά αυτές τις μέρες που θα είμαστε στο σπίτι. Πάμε να τους διαβάσουμε: Από το Α, μέχρι… το Φ! 

Γιάννης Αθητάκης, ηθοποιός
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται σαν να πρωταγωνιστούμε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αδιαμφισβήτητα, η γενιά μας τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει κρίσιμα γεγονότα. Μέσα σε όλα αυτά, προστέθηκε πρόσφατα και η έξαρση ενός ιδιαίτερου ιού. Του κορονοϊού.
Ένας ιός που δείχνει να μην έχει αντίπαλο – ένα εμβόλιο ή κάποιον άλλον τρόπο αντιμετώπισης.
Κι όμως, δεν είναι έτσι. Έχει! Εμάς τους ίδιους!
Παραμένοντας στο σπίτι μας, περιορίζουμε τις πιθανότητες εξάπλωσής του! Είναι ατομική ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε εμάς τους ίδιους και, κατ’ επέκταση, τους συνανθρώπους μας.
Ας προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά αυτής της “καραντίνας” που καλούμαστε να τηρήσουμε όλοι.
• Kατ’ αρχάς, περιορίζουμε τις πιθανότητες εξάπλωσής του. Με σχολαστική καθαριότητα χεριών και τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ μας. Έτσι, προστατεύουμε και τις ευπαθείς ομάδες.
• Ασχολούμαστε με πράγματα που δεν θα προλαβαίναμε στην καθημερινότητά μας λόγω φόρτου εργασίας. Δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, όπως διάβασμα, γυμναστική και ό,τι μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.
• Επικοινωνούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, δίνοντας τη φροντίδα μας και λαμβάνοντας τη φροντίδα τους.
• Μέσω αυτής της κατάστασης, γίνεται ένας αυτοπροσδιορισμός – “μηδενιζουμε” για να ξεκινήσουμε και πάλι από • την αρχή, με νέους στόχους, πιο δυνατοί, πιο σοφοί και πάντα με σύμμαχό μας την αισιοδοξία και την ελπίδα!
Τέλος, θα δανειστώ μια φράση του Ν. Καζαντζάκη: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: “Εγώ. Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω!».
Βιβλία που προτείνω είναι όσα μας κάνουν να σκεφτόμαστε και μας κάνουν καλύτερους. Αυτή την περίοδο, ξαναδιαβάζω την «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη…
Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κάθε δυσκολία! Εύχομαι όχι μόνο σωματική υγεία, αλλά και πνευματική! 

Ιωάννα Ασημακοπούλου, ηθοποιός
«Ένας για όλους και όλοι για έναν»: Αυτή η φράση από το έργο «Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά ίσως είναι αυτή που θα χαρακτήριζε απόλυτα την περίοδο που διανύουμε. Υπομονή, δύναμη, επιμονή – και όλα καλά θα πάνε!
Είναι τρομακτικό αυτό που ζούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε! Θα τα καταφέρουμε, γιατί η ομορφιά της ζωής πάντα κερδίζει το σκοτάδι.
Το βιβλίο που θα πρότεινα σε όλους να διαβάσουν είναι «Η Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ. Ένα μυθιστόρημα που θέτει το υπαρξιακό ερώτημα σε όλους μας: Ποιος είμαι; Πού πάω; Τι κάνω;
Ας στραφούμε, λοιπόν, προς τα μέσα μας, για να δούμε τι έχουμε κάνει τόσο καιρό, τι κάνουμε και πού θέλουμε να πάμε…
Photo Credits: Όλγα Τζίμου

Θοδωρής Βουτσικάκης, τραγουδιστής
Οι μέρες είναι πολύ απαιτητικές και χρειάζεται σοβαρότητα από και προς όλες τις πλευρές. Θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνη την υπερβολή, αλλά και τον φόβο. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο ως αφορμή για σκέψη και περισσότερη γνώση του εαυτού μας.
Η μοναδική Viola Davis στη σειρά “How to Get Away with Murder” μπορεί να σας κρατήσει συναρπαστική συντροφιά, όπως επίσης και η Olivia Colman στο εθιστικό “Broadchurch”.
Η καλή μουσική πάντα βοηθάει, και γι’ αυτές τις μέρες διαλέγω Roo Panes για easy listening, Ed Sheeran και «Της Γιατρειάς το Ρίσκο» του Σαββόπουλου για πρωινή κινητοποίηση. Αγαπημένα soundtracks για περισυλλογή, η «Όμορφη Ζωή», για όλες τις διαδρομές που κάνω, με πόδια ή αυτοκίνητο, και κυρίως τις βόλτες στον ήλιο.
«Η Θλίψη είναι Πράγμα με Φτερά» του Max Porter είναι ένα ωραίο βιβλίο γι’ αυτές τις μέρες.
#Μένουμε_Σπίτι #Μένουμε_Δυνατοί

Σπύρος Γραμμένος, τραγουδιστής-performer
#μένουμε_σπίτι
Mένουμε σπίτι, και μένουμε ενωμένοι.
Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον διπλανό μας.
Όλα θα περάσουν και θα βγούμε πιο δυνατοί απ’ αυτό.
Είναι ώρα να δούμε παλιά κινηματογραφικά αριστουργήματα, να διαβάσουμε τα αδιάβαστα που σίγουρα έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, να ακούσουμε μουσικές και να δεθούμε με τους ανθρώπους μας με τους οποίους, λόγω των ρυθμών της καθημερινότητας, χανόμαστε.
Να σεβαστούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Να μην ξεχνάμε τους φίλους και γνωστούς που αυτές τις στιγμές είναι μόνοι.
Και δύναμη σε όλους όσους εργάζονται, είτε στον χώρο της υγείας, είτε για να μη μας λείψει τίποτα.

 

Ζέτα Δούκα, ηθοποιός-παρουσιάστρια
Ούσα φοβερή και τρομερή βιβλιοφάγος ανέκαθεν, μόνο βιβλία μπορώ να σας προτείνω… Είναι πάμπολλα αυτά που ξεχώρισα, αγάπησα, με θάμπωσαν. Αλλά αυτά που πραγματικά με “στοίχειωσαν” για πάντα είναι τα ακόλουθα:
1. «Το άρωμα του ονείρου», Τομ Ρόμπινς
2. «Η πανούκλα», Αλμπέρ Καμύ
3. «Ο κήπος του Επίκουρου», Ίρβιν Γιάλομ
4. «Αιχμηρά αντικείμενα», Τζίλιαν Φλιν
5. «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», Όσκαρ Ουάιλντ

Άνδρη Θεοδότου, ηθοποιός
Εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και υπομονή σε όλο τον πλανήτη, μια και ο ιός έχει “αγκαλιάσει” επικίνδυνα τη Γη μας. Ψυχραιμία και υπακοή στους κανόνες για τον καθένα μας, αλλά και για τους δίπλα μας.
Για τα παιδιά, μια καλή επιλογή για διάβασμα στο σπίτι είναι το «Ως διά μαγείας» της Μαρίας Παπαγιάννη. Και για τους ενήλικες, το βιβλίο «Γιαννούλης Χαλεπάς» των Θανάση Πέρτου και Δημήτρη Βανέλλη.

Κώστας Μακεδόνας, τραγουδιστής
Μένουμε σπίτι με υπομονή και ηρεμία. Διαβάζουμε βιβλία, ακούμε μουσική, γυμναζόμαστε όσο μπορούμε και κρατάμε τη ψυχραιμία μας.
Ευκαιρία να ξαναδούμε αγαπημένες ταινίες, όπως το «Σινεμά ο Παράδεισος», να ακούσουμε ένα δίσκο από την αρχή ως το τέλος, όπως τη “Ρεζέρβα” του Διονύση Σαββόπουλου, αλλά και να ακούσουμε τους αγαπημένους μας σταθμούς στο ραδιόφωνο. Και, βέβαια, να διαβάσουμε όσα παραπάνω βιβλία γίνεται, όπως «Η θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ.

Ρένα Μόρφη, τραγουδίστρια
Και να που μείναμε μόνοι… Επιτέλους έχεις τον ελεύθερο χρόνο που ονειρευόσουν. Αφού ξεπεράσεις τον πρώτο πανικό, ξεκίνα να βρεις τον εαυτό που συνήθισες να σου ρουφάει με το καλαμάκι η καθημερινότητα! Και να θυμάσαι πως ο άνθρωπος, από την αρχή του, σε κάθε πόνο, σε κάθε δυσκολία, αλλά και σε κάθε χαρά, κατεύφευγε στη Μουσική.
Γι’ αυτό, αφού ξεζούμισες το Netflix, κατέβασε το Spotify για να βάλεις χρώμα σ’ αυτές τις γκρίζες μέρες. Προτείνω να βάλεις στόχο να χορεύεις τουλάχιστον τρία τραγούδια τη μέρα. Α! Και οι πρώτοι μήνες είναι δωρεάν – οπότε, ό,τι πρέπει!

Τάσος Μπακασέτας, διεθνής ποδοσφαιριστής
Εφόσον έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη κατάσταση και θα χρειαστεί να μείνουμε για ένα διάστημα στο σπίτι, έχω να προτείνω μια σειρά, ήδη δημοφιλή, που θα μπορούσε κανείς να δει αυτές τις μέρες: Το “Blacklist”. Eίναι αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, κι αυτό που τη βοηθάει να παραμένει ενδιαφέρουσα, παρά τη μεγάλη διάρκειά της, είναι ότι τα επεισόδια είναι μεν αυτοτελή, αλλά με μια ιστορία που “τρέχει” από πίσω, που τα ενώνει μεταξύ τους.

Τάσος Νούσιας, ηθοποιός
Ιός άνθρωπος Vs ιός covid19:
Πάντα πίστευα ότι ο άνθρωπος έχει χαρακτηριστικά και συμπεριφορά Ιού και, κατά καιρούς, βρίσκει τον όμοιο του covid19 – δάσκαλό του.
Η ανθρωπότητα αναμφισβήτητα βιώνει μια λαίλαπα, έναν Αρμαγεδώνα σε πρώτο χρόνο, με τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία, στην κοινωνία, στις σχέσεις, στην Οικονομία κ.λπ. Κάτι που οι σύγχρονες γενιές δεν έχουν ξανασυναντήσει. Όλα δοκιμάζονται!
Μένει να δούμε, λοιπόν, πού θα καταλήξει αυτό το οικουμενικό πείραμα! Το είτε φυσικό, είτε φτιαχτό!
Και το ερώτημα είναι ένα και συμπεριφορικό, όπως πάντα: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ μέχρι πότε;
Οι προτάσεις μου: Ξαναζωγραφίστε σαν μικρά παιδιά.
Δουλέψτε τις λεπτές σας δεξιότητες. Μην διαβάζετε, γράψτε!
Μαστορέψτε, ασκηθείτε, κάντε έρωτα, παίξτε με τα παιδιά σας!
Μη συνεχίζετε να καταναλώνετε πληροφορία.
Να είστε δημιουργικοί!

Βασίλης Παλαιολόγος, ηθοποιός-νοσηλευτής
Είναι ζωτικής σημασίας αυτές τις μέρες, αυτή την περίοδο γενικώς, να ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι ευθύνη όλων μας και χρέος να προστατεύσουμε, πέρα από τον εαυτό μας και τους γύρω μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, για να μπορούμε αν χρειαστεί να βοηθήσουμε, όντες εμείς δυνατοί.
Ως νοσηλευτής, έχω χρέος να μεταφέρω και εγώ με τη σειρά μου αυτό το μήνυμα και να πω ότι το κάνω πράξη. Όμως, ως επαγγελματίας Υγείας, υπάρχουν ώρες που πρέπει να βρίσκομαι εκτός σπιτιού – και αυτό, γιατί πρέπει να προσφέρω τις υπηρεσίες μου. Τις υπόλοιπες ώρες που βρίσκομαι σπίτι, έχω αρχίσει να ανακαλύπτω πάλι την ομορφιά τού να είσαι στο δικό σου καταφύγιο, την ομορφιά τού να μπορείς –ακόμα και όταν είσαι μόνος– να λειτουργήσεις παρέα με τη μοναχικότητά σου, να σκεφτείς, να διαβάσεις, να δεις τηλεόραση, να δεις ταινίες, να μιλήσεις στο τηλέφωνο με ανθρώπους με τους οποίους έχεις πάρα πολύ καιρό να έρθεις επαφή. Να νοιαστείς και να δεις και το ενδιαφέρον των άλλων.
Μία από τις σειρές που παρακολουθώ είναι το “Valhalla Murders”, γιατί είμαι και φαν των σειρών μυστηρίου. Και ένα από τα τελευταία βιβλία που έχω διαβάσει είναι το «Πέντε στάσεις» του Μάκη Τσίτα…
Και επειδή δεν θα είναι σύντομος ο απεγκλωβισμός μας από όλη αυτή την ιστορία, έχω να προτείνω να οπλιστούμε με υπομονή, με σύνεση, και να ξεσηκώσουμε όποιο άλλο βιβλίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη μας, που τόσο καιρό το έχουμε ως “διακοσμητικό”. Όπως, επίσης, να ξαναψάξουμε τους χώρους του σπιτιού μας και να ανακαλύψουμε γωνιές που για πολύ καιρό έχουμε αφήσει.

Βαγγέλης Παπαδάκης, ηθοποιός-σκηνοθέτης
Πάντα πίστευα ότι θα μπορούσα να μείνω μήνες ολόκληρους σπίτι και να ανακαλύπτω την τέχνη, τις μεγάλες θεωρίες και όλους εκείνους που εξέλιξαν την ανθρώπινη σκέψη και πνεύμα. Δεν φανταζόμουν, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε με τόσο δραματική αφορμή. Ο ιός αυτός είναι μια ένδειξη της ανάποδης τροχιάς που έχουμε πάρει ως ανθρώπινο είδος. Είναι η ένδειξη της υπεροψίας μας, της παντελούς κατάχρησης των φυσικών μας πόρων, της μικρής μας οντότητας, της μηδενικής απόστασης που μας χωρίζει από την Κίνα και την Αμερική. Όλοι ίσοι απέναντι στον ιό αυτό. Την ίδια στιγμή που προσπαθούμε πεισματικά να προστατέψουμε τα σύνορά μας.
Και ναι, το έργο με το οποίο έχω καταπιαστεί καλλιτεχνικά αυτή την περίοδο, μαζί με μια υπέροχη ομάδα συντελεστών, είναι το “Angels in America” του Tony Kuschner, το οποίο παρουσιάζει τρομακτικές αντιστοιχίες με το σήμερα. Σε μια εποχή όπου ο ιός του AIDS εξόντωνε καθημερινά, επί χρόνια, εκατοντάδες κόσμο παγκοσμίως. Όπου η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική αποκτούσε τρομακτικές διαστάσεις, όπου το Τσέρνομπιλ προκάλεσε κι άλλους θανάτους και καρκίνο σε όλη τη γη, όπου απέναντι σε αυτά τα τρομακτικά, βιβλικά γεγονότα δεν υπάρχει κανένα γεωγραφικό σύνορο, όπου ο Παράδεισος του ανθρώπου είναι σαν μια εικόνα του Σαν Φρανσίσκο μετά τον σεισμό του 1906, και οι θρησκείες ψάχνουν για έναν νέο Μεσσία και συγκρούονται, και οι Ιδεολογίες καταρρέουν μαζί με την Περεστρόικα και το Τείχος του Βερολίνου. Σε μια τέτοια στιγμή της ανθρωπότητας, ο συγγραφέας τοποθετεί τη δράση του. Σε ένα τέλος εποχής. Σε μια ενδεχόμενη “β’ παρουσία” για άλλους. Σε έναν πνευματικό θάνατο.
Εκεί οι ήρωες προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να ανακαλύψουν τη ζωή μετά το τέλος του κόσμου. Κανείς δεν πεθαίνει πια από τον ιό του AIDS, και ο κόσμος κάνει έρωτα ξανά, και υπάρχουμε μέσα από τη συνείδηση ότι όλα είναι εφήμερα και ότι δεν μας διαφοροποιεί τίποτα, εν τέλει, μεταξύ μας. Και, τελικά, αυτός ο κόσμος θα κάνει κύκλους, αλλά εμείς θα συνεχίζουμε να ζούμε ως πλάσματα φτιαγμένα να αγαπάμε και να αγκαλιάζουμε, γιατί είμαστε ένα. Είμαστε όλοι Άγγελοι.
Προτείνω, λοιπόν, να δει κανείς την ομώνυμη μίνι σειρά 5 επεισοδίων του 2003, “Angels in America”, με ένα πολύ δυνατό καστ (Μέριλ Στρηπ, Αλ Πατσίνο, Έμμα Τόμσον κ.ά.), σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς.

Παναγιώτης Ραφαηλίδης, τραγουδιστής-παρουσιαστής
Quarantine day X, και μάλλον έχουμε δρόμο μπροστά μας. Τα τέρατα είναι δύο. Το ένα είναι ο ιός που είναι έξω, το άλλο η πλήξη που είναι μέσα. Το πρώτο θα σβήσει με την απουσία μας, το δεύτερο είναι στο χέρι μας να το κάνουμε “τόσο δα”. Διαβάζω, αθλούμαι (υπάρχουν χιλιάδες workout προγράμματα στο YouTube), επικοινωνώ με φίλους, βλέπω σειρές, ταινίες, γνωρίζομαι λίγο παραπάνω με τον εαυτό μου, αναδιοργανώνω και ανασυγκροτώ το μέσα και το έξω μου.
Όταν τελειώσει όλο αυτό, θα είμαστε ξανά αγκαλιά. Μα πιο σοφοί, πιο αυτόνομοι και πιο ουσιαστικοί. Έτσι σκέφτομαι και χαμογελώ.
Προτείνω την τριλογία “The Godfather”, γιατί είναι αριστούργημα. Θέλετε και άλλο λόγο;
Ο περιορισμός θα τελειώσει, και θα είμαστε υγιείς και ελεύθεροι. Άλλοι άνθρωποι ζουν μόνιμα έτσι, λόγω προβλημάτων υγείας, κινητικών κ.λπ. Ας είμαστε ευγνώμονες που είμαστε καλά. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς! Την αγάπη μου!

Χρήστος Φερεντίνος, παρουσιαστής
Είναι μέρες που χρειάζεται να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, να δείξουμε συλλογική και ατομική ευθύνη – κάτι πολύ δύσκολο. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια… «διαπιστωμένα κρούσματα» ανεύθυνων ανθρώπων που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ευτυχώς, όμως, αυτοί αποτελούν μικρότερο ποσοστό. Ευτυχώς οι περισσότεροι, μέρα με τη μέρα, συνειδητοποιούν τι γίνεται.
Εγώ ανήκω σε εκείνους που έχουν την ευχέρεια να καθίσουν σπίτι (δυστυχώς δεν την έχουν όλοι), γι’ αυτό και προσαρμόζομαι 100% σ’ αυτό. Βγαίνω μόνο για τα πολύ αναγκαία, και πάντα με προφυλάξεις. Όπως οι περισσότεροι, έτσι κι εγώ κάνω τα κλασικά: παρακολουθώ ταινίες, σειρές και, κυρίως, ειδήσεις. Ό,τι και να κάνω, το μυαλό μου είναι πάντα στο κινητό, γι’ αυτό και συνδέομαι συνεχώς για να δω αν προέκυψε κάτι έκτακτο.
Η αλήθεια είναι ότι προβληματίζομαι και προσπαθώ να τη φιλοσοφήσω λίγο την κατάσταση. Μέσα από όσα διαβάζω, βλέπω ότι η εκδίκηση της Φύσης είναι δεδομένη, αν λάβουμε υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο της συμπεριφερόμαστε.
Όλο αυτό κάτι πρέπει να μας διδάξει. Όλη αυτή η “ανάπτυξη” του σύγχρονου ανθρώπου τελικά κάπου οδηγεί. Αυτό, νομίζω, είναι το μεγάλο μάθημα που θα πρέπει να πάρουμε – αν και αμφιβάλλω αν θα το πάρει κανείς. Όλα ξεχνιούνται… Κάποια στιγμή θα το ξεπεράσουμε κι αυτό, δυστυχώς όμως με μεγάλες απώλειες.
Αυτά, λοιπόν, με προβληματίζουν: Πώς ο άνθρωπος, ενώ έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα στην Ιατρική, όπως τον 5ο αι π.Χ. δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον λοιμό, έτσι και σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς, αυτόν τον «αόρατο εχθρό». Πόσο ευάλωτοι είμαστε, τελικά…
Πάντα βλέπαμε από τον καναπέ μας ταινίες επιστημονικής φαντασίας που παρουσίαζαν τέτοιες επιδημίες. Τώρα παρακολουθούμε κάτι αντίστοιχο, πάλι από τον καναπέ μας, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά συμβαίνει στην πραγματικότητα! Βγαίνεις και δεν ξέρεις από πού μπορεί να κολλήσεις, αν αυτό το χαριτωμένο παιδάκι που βλέπεις απέναντι μπορεί να σου μεταδώσει τον ιό. Μιλάμε για έναν ιό που αφήνει πολλούς ασυμπτωματικούς, δεν έχει μεγάλη θνησιμότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο φονικός για αδύναμους οργανισμούς και τόσο καταστροφικός συνολικά… Αυτό κανένας σεναριογράφος δεν θα το πετύχαινε ποτέ!
Καλούμαστε, λοιπόν, να δείξουμε όλοι, για πρώτη φορά, μεγάλη υπευθυνότητα. Ας μείνουμε σπίτι! Αυτή είναι και μια ωραία ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σειρές, όπως το “Better Call Saul” (ειδικά αν έχουμε δει και το “Breaking Bad”), το “Homeland” που έχει τώρα και καινούργια επεισόδια, οι “Vikings” ή το “Peaky Blinders”. Μιλάμε για σειρές με πολλά επεισόδια, μια που τώρα έχουμε και τον χρόνο… Και το “The Stranger” είναι ωραία σειρά.
Θα πρότεινα και τον «Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» για όποιον ενδιαφέρεται να δει ένα ωραίο ντοκιμαντέρ – να το δει με τα έγχρωμα πλάνα. Καταπληκτικά ντοκιμαντέρ είναι και τα «Ο διαβολικός κύκλος του Χίτλερ» και «Βιετνάμ».
Από βιβλία, θα πρότεινα την «Πανούκλα» του Καμύ και το «Έρχονται τα Ρομπότ» του Ισαάκ Ασίμωφ.