O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.
Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!
Σαλάτα Panzanella
Υλικά
• 100 γρ. χωριάτικο ψωμί
• 1 ντομάτα
• 120 γρ. πιπεριές κόκκινες
• 120 γρ. πιπεριές κίτρινες
• 60 γρ. ελιές πράσινες
• 50 γρ. κάππαρη
• φρέσκος βασιλικός
• ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψωμί σε μικρές μπουκιές και το ψήνουμε για λίγο στον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Στη συνέχεια, κόβουμε όλες τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια, τις ελιές και την ντομάτα σε κύβους. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, αλατίζουμε και σερβίρουμε.
Σούπα ρόκας βελουτέ
Υλικά
• 400 γρ. ρόκα
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 2 φρέσκα κρεμμύδια
• 100 γρ. κρέμα γάλακτος
• 1 καρότο
• 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
• αλάτι και πιπέρι
• ελαιόλαδο
• 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια, όλα ψιλοκομμένα, τα σοτάρουμε καλά και μετά βάζουμε το τριμμένο καρότο και την ψιλοκομμένη ρόκα. Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν όλα μαζί, βάζουμε το ξίδι, το αλατοπίπερο, το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να δέσουν όλα μαζί, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα, τα χτυπάμε καλά με το μπλέντερ χειρός, για να γίνει βελουτέ η σούπα μας. Σερβίρεται ζεστή.
Μπουκιές από μοσχαράκι, τυλιγμένες σε μελιτζάνα
Υλικά
• 1 κιλό μοσχάρι κιλότο
• 5 μελιτζάνες
• 120 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
• 2 κρεμμύδια μεγάλα
• 4 ντομάτες αλεσμένες
• 3 φύλλα δάφνης
• αλάτι και πιπέρι
• Κανέλα
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Σοτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι και ρίχνουμε τα μυρωδικά και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα. Στο μεταξύ, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες.
Μόλις κρυώσει το κρέας, τυλίγουμε κάθε κομμάτι κρέατος με μία λωρίδα μελιτζάνας. Τα πιάνουμε με οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξουν και τα στρώνουμε σε ένα πιρέξ. Ρίχνουμε από πάνω το ζουμί από το κοκκινιστό και το τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Μπακλαβαδάκια αμυγδάλου
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 250 γρ. αμύγδαλα, ψημένα και ψιλοκομμένα
• 00 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
• 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας
Για το σιρόπι
• 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
• 600 ml νερό
• ½ ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
• 2 φλούδες πορτοκαλιού
• χυμός από μισό λεμόνι
• κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, τα ψιλοκόβουμε και τα καβουρδίζουμε για 4-5 λεπτά. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι να λιώσει.
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας, τα ραντίζουμε ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου με τα αμύγδαλα και την κανέλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο (3 ή 4 φύλλα μαζί) και τα τυλίγουμε σε ρολό σφιχτό με ομοιόμορφο πάχος.
Κόβουμε σε φέτες, τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, σε απόσταση τη μία φέτα από την άλλη, και ραντίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Τέλος, ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού και τις φλούδες από το πορτοκάλι. Αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά από το σημείο βρασμού και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Μόλις ψηθούν τα μπακλαβαδάκια, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε σε άλλο ταψί, για να τα σιροπιάσουμε (έτσι όπως είναι ζεστά).
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.