O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.
Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!
Ζεστή σαλάτα με πατάτες και σύγκλινο
Υλικά για 4 άτομα
• 3 πατάτες
• 2 γλυκοπατάτες
• 80 γρ. σπανάκι
• 150 γρ. σύγκλινο
• 20 γρ. φουντούκια
• 20 γρ. φιστίκια Αιγίνης
• 1 κουταλιά σουσάμι
• 3 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1-2 κουταλάκια ginger σε σκόνη
• δεντρολίβανο
• βασιλικός
• σκόρδο
• αλάτι και πιπέρι
Για το dressing
• 2 κουταλιές μουστάρδα
• 2 κουταλιές διατροφική μαγιά
• 1 κουταλιά μηλόξιδο
• 1 κουταλάκι σιρόπι αγαύης ή καστανή ζάχαρη
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές νερό
Εκτέλεση
Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, τον βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και το ginger, και απλώνουμε καλά σε όλες τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά, στους 180oC.
Καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι και ετοιμάζουμε το dressing.
Σοτάρουμε ελαφρώς το σύγκλινο σε μικρά κομμάτια. Προσοχή, όχι παρά πολύ, ίσα-ίσα.
Aναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις πατάτες, το σπανάκι, τους ξηρούς καρπούς, το σύγκλινο και το dressing, και σερβίρουμε.
Σούπα κρέμα με πατάτες και πράσα
Υλικά για 4 άτομα
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• 1,5 κοφτή κουταλιά βούτυρο
• 2 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος τους, σε λεπτά φετάκια
• 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 4 μεγάλες πατάτες, ξεφλουδισμένες σε κύβους
• 4 φλιτζάνια ζωμός κότας ή λαχανικών και 3 φλιτζάνια νερό
• 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (light καλύτερα) ή γάλα εβαπορέ
• αλάτι και πιπέρι
• φρυγανιές ή κρουτόν για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε μέσα τα πράσα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας πότε-πότε, για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό και το νερό και αφήνουμε το μίγμα να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για 25-30 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το 1/3 της σούπας στη γυάλα του μπλέντερ ή του πολυμίξερ και τη χτυπάμε να γίνει λεία σαν κρέμα. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη σούπα σε δυο δόσεις, μέχρι να τη χτυπήσουμε όλη. Την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα ή το γάλα εβαπορέ, και την αφήνουμε να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, τη βράζουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Κουνέλι με μουστάρδα και κρασί
Υλικά για 4 άτομα
• 1 κουνέλι τεμαχισμένο
• 12 φρέσκα κρεμμυδάκια με χοντρό βολβό ή μικρά κρεμμύδια νέας σοδειάς
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
• 2 κλωναράκια θυμάρι ξεφυλλισμένα
• 2 κουταλιές βούτυρο
• 1,5 φλιτζάνι άσπρο, ξηρό κρασί
• 1 φλιτζάνι ζωμός κότας (σπιτικός ή φτιαγμένος με ½ κύβο ζωμού)
• 4/5 φλιτζανιού (20 cl) κρέμα γάλακτος
• 3 κουταλιές μουστάρδα με σπόρους μουστάρδας
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• αλάτι και πιπέρι
• ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση
Το προηγούμενο βράδυ αλατοπιπερώνουμε το κουνέλι και το βάζουμε, με τα σκόρδα, το θυμάρι και το κλωναράκι του δεντρολίβανου, σε μια γυάλινη λεκάνη. Το ραντίζουμε με το λάδι, ανακατεύουμε για να πιάσει καλά παντού και το κρατάμε σκεπασμένο στο ψυγείο. Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, κρατώντας ένα κομμάτι 1 πόντου περίπου από το πράσινο μέρος τους (αν θα βάλουμε φρέσκια).
Βάζουμε το κουνέλι με τη μαρινάτα του σε ένα μεταλλικό ταψί που να μπορεί να μπει για λίγο πάνω στη φωτιά, ή σε φαρδιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο, και σκορπάμε πάνω το βούτυρο σε κομματάκια. Το ψήνουμε για μισή ώρα και ύστερα το περιχύνουμε με τον μισό ζωμό. Βάζουμε γύρω-γύρω τα κρεμμυδάκια, γυρίζουμε τα κομμάτια του και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή περίπου ώρα, μέχρι που, μπήγοντας ένα σουβλάκι σε ένα ψαχνό μέρος, τα υγρά που θα βγάλει να είναι διάφανα και όχι ροζ.
Βγάζουμε το κουνέλι και τα κρεμμυδάκια από το ταψί, και ρίχνουμε μέσα το κρασί. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ξύνοντας τον πάτο του ταψιού για να ξεκολλήσει ό,τι απέμεινε κολλημένο εκεί, και ύστερα προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5 λεπτά και την περνάμε από σουρωτήρι σε ένα κατσαρολάκι. Διαλύουμε μέσα τη μουστάρδα, την ξαναζεσταίνουμε χωρίς να την αφήσουμε να κοχλάσει και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε το κουνέλι και τα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε.