O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.
Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!
Πράσινη σαλάτα με iceberg, κουκουνάρι, ρόδι και σάλτσα σόγιας
Υλικά
• 400 γρ. ρόκα
• ½ iceberg
• 100 γρ. κουκουνάρι
• 100 γρ. ρόδι
• 50 ml ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
• 3 κουταλιές σούπας μέλι
• 30 ml σόγια
• 30 ml μπαλσάμικο
• χυμός από ½ πορτοκάλι
• μερικές φέτες παρμεζάνα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε το iceberg σε μικρές μπουκιές με τα χέρια μας και σε ένα μπολ βάζουμε το iceberg, το ρόδι και το κουκουνάρι. Χτυπάμε καλά σε ένα μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά για το ντρέσινγκ μας και μετά βάζουμε λίγο από το ντρέσινγκ μέσα στο μπολ με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε να πάει παντού και σερβίρουμε σε ένα πιάτο τη σαλάτα, με μερικά flakes παρμεζάνας.
Φέτα σε φύλλο, με μέλι και σουσάμι
Υλικά
• 1 κομμάτι φέτα 100 γρ.
• 2 φύλλα κρούστας
• ηλιέλαιο
• 2 κουταλιές σούπας σουσάμι
• 4 κουταλιές σούπας μέλι
Εκτέλεση
Στρώνουμε στον πάγκο 2 φύλλα κρούστας, βάζουμε μέσα το κομμάτι φέτας και τυλίγουμε σαν φάκελο το τυρί μέσα στο φύλλο. Στις άκρες λαδώνουμε για να κολλήσει το ένα φύλλο με το άλλο και, στη συνέχεια, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τη φέτα. Μόλις πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Μοσχαράκι με σάλτσα σαφράν και παπαρδέλες
Υλικά
• 800 γρ. σπάλα μόσχου (άκοπη)
• 500 γρ. παπαρδέλες
• 2 κρεμμύδια
• 6 μανιτάρια
• 10-12 λιαστές ντομάτες
• 1 σκελίδα σκόρδο
• ελαιόλαδο
• 5 γρ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
• 50 ml κρέμα γάλακτος
• αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κρέας προσεκτικά αν έχει ίνες και λίπη, και το κόβουμε το σε πολύ μικρά κυβάκια. Βάζουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας σε μικρές δόσεις, μέχρι να πάρει έντονο καφέ χρώμα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε μικρά κυβάκια τη λιαστή ντομάτα και τα μανιτάρια.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το σκόρδο, ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι ζωμό κότας. Όταν βράσει, ρίχνουμε το κρέας και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον μια ώρα, ελέγχοντας την υγρασία. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό (το μυστικό είναι να έχουμε βγάλει τα λαχανικά και να τα προσθέσουμε ξανά στο τέλος).
Αφού έχει βράσει το κρέας, προσθέτουμε τα λαχανικά ξανά μέσα, το σαφράν, την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια ελαφριά βράση για να δέσει η σάλτσα μας.
Βράζουμε τα ζυμαρικά για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε άμεσα σε βαθιά πιάτα, περιχύνοντας το μοσχαράκι.
Πάβλοβα με φράουλες
Υλικά
• 4 ασπράδια
• 120 γρ. ζάχαρη
• 120 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
• 250 γρ. κρέμα γάλακτος
• ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια μικρά
• 400 γρ. φράουλες
• 40 γρ. ζάχαρη
• 1 σφηνάκι μαστίχας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για να φτιάξουμε τις μαρέγκες, χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη και, όταν σφίξει η μαρέγκα, τότε ρίχνουμε την άχνη σιγά-σιγά και ανακατεύουμε απαλά. Με ένα κουτάλι σούπας φτιάχνουμε πάνω σε λαδόκολλα κυκλικά σχήματα διαμέτρου 10 εκατοστών και πάχους 4 εκατοστών περίπου. Αφαιρούμε από το κέντρο του κύκλου μερικές κουταλιές και τις τοποθετούμε στην περιφέρειά του, έτσι ώστε να σχηματιστεί “φωλιά”.
Ψήνουμε για 60-90 λεπτά στους 90-100°C σε προθερμασμένο φούρνο. Φτιάχνουμε τη γέμιση χτυπώντας την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και προσθέτουμε το ξύσμα ανακατεύοντας με κουτάλι. Τέλος, φτιάχνουμε τη σως, πολτοποιώντας στο multi τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και λίγο λικέρ μαστίχας.
Στήνουμε το γλυκό τοποθετώντας στο κέντρο της κάθε ψημένης μαρέγκας σαντιγί, στολίζουμε με κομμένες στη μέση φράουλες και περιχύνουμε τη σως.