7 tips για να μην τρώμε ανεξέλεγκτα στην καραντίνα (και όχι μόνο)

Απομόνωση στο σπίτι, τηλεργασία, πεσμένη διάθεση, αβεβαιότητα και στρες μπορούν πολύ «εύκολα» να επηρεάσουν τον τρόπο που τρώμε και, σταδιακά, να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζυγαριά μας. Εάν θέλουμε να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα όσο διαρκεί το lockdown, αλλά και αφού λήξει, ας έχουμε υπ’ όψιν μας τις παρακάτω συμβουλές.

1. Προγραμματίζουμε την καθημερινότητά μας.Ξυπνάμε και κοιμόμαστε σε σταθερές ώρες, διατηρούμε ένα ωράριο εργασίας, διαλειμμάτων και προετοιμασίας των γευμάτων μας. Αν είμαστε «του προγράμματος», μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα, καταγράφοντας τα γεύματα της εβδομάδας. Μελέτες συνδέουν τον προγραμματισμό γευμάτων με βελτιωμένη ποιότητα διατροφής, αυξημένη ποικιλία τροφίμων και φυσιολογικό σωματικό βάρος.

2. Αγοράζουμε υγιεινά τρόφιμα.Αν το ντουλάπι με τα τρόφιμα «ξεχειλίζει» από κάθε είδους λιχουδιές υψηλής θερμιδικής αξίας, τη στιγμή που το ψυγείο μας «φωνάζει» για λίγα φρούτα και λαχανικά, η υπερκατανάλωση περιττών θερμίδων, και κυρίως πολλών θερμίδων, είναι βέβαιη. Την επόμενη φορά που θα πάμε για ψώνια, φροντίζουμε η λίστα μας να επικεντρώνεται σε θρεπτικές τροφές, ιδανικότερα τροφές που θα μας χαρίσουν και αίσθημα κορεσμού, όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Προσοχή: αν επιλέξουμε να αγοράσουμε τελικά “junk food”, με τη δικαιολογία ότι θα τα αποθηκεύσουμε στο ψηλότερο ράφι, εκτός του πεδίου όρασής μας, τα αποτελέσματα κρίνονται… μάλλον αμφίβολα!

3. Μαγειρεύουμε στο σπίτι.Βολικό το delivery, καλό το take away, αλλά «απαγορεύεται» να υποκύπτουμε στον πειρασμό σε καθημερινή βάση. Εξάλλου, τόσα υγιεινά τρόφιμα έχουμε αγοράσει από το σούπερ-μάρκετ (βλ. 2)! Το μαγείρεμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχουμε τον έλεγχο τού τι βάζουμε στο πιάτο μας και για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.

4. Ενυδατωνόμαστε.Ναι, αλλά πώς; Τα αναψυκτικά, οι έτοιμοι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν ζάχαρη, αλλά υπολείπονται σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε χορτάτοι, μειώνοντας έτσι και την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

5. Σηκωνόμαστε από τον καναπέ. Φαίνεται πως η μετακίνηση Β6 έχει συμβάλει θετικά στο να σηκωθούμε από τον καναπέ μας, είτε για περίπατο, είτε για χαλαρό τρέξιμο ή ποδήλατο. Εκτός από τις επιλογές αυτές, ωστόσο, μπορούμε να «ξεμουδιάσουμε» και στο σπίτι επιλέγοντας ένα online πρόγραμμα γυμναστικής. Η άσκηση θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το στρες που βιώνουμε και να μην παρασυρθούμε σε… «τσιμπολόγημα».

6. Βρίσκουμε έναν «αντιπερισπασμό». Όταν νιώθουμε τη «λιγούρα» να πλησιάζει, «παίρνουμε το καπελάκι μας και φεύγουμε»! Μια βόλτα στη γειτονιά μπορεί να διώξει από το μυαλό μας τη δελεαστική (ομολογουμένως) σκέψη να καταναλώσουμε 2-3 μπάλες παγωτό ή λίγα πατατάκια. Εναλλακτικά, μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να παίξουμε με τα παιδιά μας, να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό σνακ, εξίσου δελεαστικό.

7. Όταν τρώμε, δεν μιλάμε. Και όταν τρώμε, δεν «χαζεύουμε» επίσης. Φροντίζουμε να μην τρώμε «μηχανικά» μπροστά από την τηλεόραση, το κινητό, ή τον υπολογιστή μας όσο εργαζόμαστε. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα απολαύσουμε το γεύμα μας, αλλά είναι πολύ πιθανό και να γεμίσουμε το πιάτο μας με μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.Abbvie