Ελαιόλαδο… the story so far!
Plan Be Mag
Διατροφή

Ελαιόλαδο… the story so far!

Η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα, με όλα τα ωραία που συνεπάγεται αυτό: ήπιο κλίμα, θάλασσα και ωραία εξοχή, με τις ελιές να κυριαρχούν στο τοπίο και το ελαιόλαδο… στο πιάτο μας!

Πάμε να δούμε 5 βασικά στοιχεία για το ελαιόλαδο;

1. Η ιστορία του ελαιόλαδου
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πιεστήρια για την παραγωγή ελαιόλαδου, αλλά και πιθάρια αποθήκευσής του, τα οποία χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή εποχή.
Μάλιστα, πέρα από την κατανάλωσή του, το ελαιόλαδο αξιοποιούνταν επίσης:
-στους λύχνους (για φωτισμό)
-στη δημιουργία αρωματικών ελαίων
-στην περιποίηση του σώματος
-και στη βυρσοδεψία.

2. Τα οφέλη του ελαιόλαδου
Το ελαιόλαδο περιέχει κορεσμένα λιπαρά, ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με κυρίαρχο, όμως, το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, με σημαντικότερο την ελαιοκανθάλη.
Συνοψίζοντας:
– Το ελαιόλαδο, χάρη στο ελαϊκό οξύ, περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
– Αρκετές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ελαιόλαδο έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
– Το ελαιόλαδο μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
– Δεν προσθέτει βάρος. Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
– Τόσο μελέτες παρατήρησης όσο και κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι το ελαιόλαδο, στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
– Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος στις αρθρώσεις από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
– Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

3. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παρθένου ελαιόλαδου;
Ως παρθένο ορίζεται το ελαιόλαδο που λαμβάνεται μόνο με μηχανικές ή άλλες φυσικές μεθόδους, και σίγουρα χωρίς καμία άλλη επεξεργασία, εκτός από την πλύση, τη μετάγγιση, τη φυγοκέντρηση και τη διήθηση.
Ανάλογα με την οξύτητα και με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το παρθένο ελαιόλαδο κατηγοριοποιείται σε:

  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤0,8%)
  • Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤2,0%)

Προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι το λάδι που αγοράζουμε δεν έχει αραιωθεί με άλλα ραφιναρισμένα έλαια, είναι σημαντικό να εξετάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες, να διαβάζουμε τις λίστες συστατικών και να ελέγχουμε την πιστοποίηση ποιότητας.

4. Ποια η σημασία του ελαιόλαδου για τη χώρα μας;
Η βιομηχανία του ελαιολάδου είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρας μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι, από… αρχαιότατων χρόνων, το ελαιόλαδο αποτελούσε ένα εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν.
Σύμφωνα, δε, με στοιχεία από την Ομοσπονδία Βιομηχανιών Ελαιόλαδου Συσκευασίας και Σήμανσης, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί περισσότερο από το 70% της συνολικής ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου. 

5. Το ελαιόλαδο ως «premium» διατροφικό προϊόν στο εξωτερικό
Πολλά ελαιόλαδα ελληνικής παραγωγής με την ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), έχουν αποκτήσει ένα πλεονέκτημα στην αγορά, συγκριτικά με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, άλλωστε, αποτελεί «πολύτιμο» υλικό για την εγχώρια, αλλά και παγκόσμια γαστρονομία, καθώς στις μέρες μας η μαγειρική τέχνη προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στην αξιοποίηση προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας.

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF
https://hellenic-land.com/%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/