Από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου, στην Αθήνα
Η κα Λία Χαράκη, καλλιτεχνική Διευθύντρια του THE PERFORMANCE SHOP ATHENS, μίλησε στο “Plan Be” και τη Μαρία Τσουλλόφτα για το τολμηρό εγχείρημα που οργανώνει εδώ και έναν χρόνο, του οποίου μπορούμε να γίνουμε κοινωνοί από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου, στην Αθήνα.
Το THE PERFORMANCE SHOP γεννήθηκε ως ιδέα το 2014 όταν, μέσα από την βάσανο της οικονομικής κρίσης, η γνωστή χορεύτρια και perfοrmer έφτασε σε ένα σταυροδρόμι, όπου έπρεπε να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει με την οικογένειά της. Επιλέγοντας να κινηθεί έξω από νόρμες και ακολουθώντας την τέχνη της σε ένα άλλο πλαίσιο, γέννησε το THE PERFORMANCE SHOP μέσα σε ένα πολυδιάστατο πλαίσιο.
Tο ιδιότυπο αυτό «μαγαζί» άνοιξε για πρώτη φορά στην Κύπρο, στη Λευκωσία, το 2014 (Pop-Up Festival/NiMAC), και το 2015 στη Λεμεσό (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου), ενώ το 2016 περιλήφθηκε στις 25 καλύτερες πρακτικές για τον χορό στην Ευρώπη από το EDN (European Dancehouse Network).
Τι είναι το The Performance Shop; Ποικιλία από παραγωγές και παραστάσεις διαφόρων ειδών, μορφών, τεχνοτροπιών και θεματικών, αυτό το περιστασιακό (pop-up) κατάστημα δίνει την ευκαιρία σε κάθε περαστικό-θεατή να επιλέξει και να παρακολουθήσει ή να συμμετάσχει σε μία ή σε περισσότερες από αυτές.
Η φιλοσοφία πίσω από αυτό το εγχείρημα ήταν η επαφή και η επικοινωνία με τους «άλλους», όχι απαραίτητα καλλιτέχνες, μιας και ο ελιτισμός στην τέχνη είναι κάτι που ενοχλεί τη Λία. Ήταν ένας τρόπος να έρθει κοντά σε ανυποψίαστο κόσμο, που οι αναφορές του δεν του έδωσαν την ευκαιρία στη ζωή να ανακαλύψει τη μαγεία της τέχνης, που στην ουσία είναι μια πράξη ανακάλυψης του εσωτερικού κόσμου και συνεύρεσης. Είναι η γέφυρα μεταξύ εξειδίκευσης, ελιτισμού και καθημερινότητας. Στην εποχή μας, πολλά πράγματα έχουν κάνει τον κύκλο τους, οδηγώντας τον σύγχρονο άνθρωπο στην ανάγκη να περπατήσει εκ νέου τον δρόμο της ανακάλυψης. Το όλο εγχείρημα επιδιώκει να φέρει σε στενότερη επαφή την τέχνη με τον άνθρωπο, μέσα στην καθημερινότητά του και στο κοινωνικό πλαίσιο όπου κινείται, καθιστώντας την πράξη της παράστασης εργαλείο και όχημα ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ατόμου ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, ως καλλιτέχνη και ως ενεργού θεατή.
Οι αντιδράσεις των θεατών σε αυτό το «μαγαζί και τα όσα πουλάει» είναι ποικίλες. Δεν πειράζει αν έρθει κάποιος και γελάσει ή απορρίψει, λέει η Λία. «Δεν έχει σημασία από πού ανακαλύπτει κάποιος κάτι. Όταν προτείνεις ένα άλλο σύμπαν από αυτό που είναι το καθιερωμένο, δημιουργείς αντιδράσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και να υπάρχει. Άλλωστε, το εγώ πρέπει να διαχωρίζεται από την Τέχνη».
Το THE PERFORMANCE SHOP είναι δύσκολο εγχείρημα, γιατί ο καλλιτέχνης πρέπει να προσπαθήσει να έρθει κοντά στον θεατή, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Ο ηθοποιός πρέπει να προσπαθήσει, να πείσει, να «πουλήσει» αυτό που κάνει. Η ενέργεια των θεατών παίζει σημαντικό ρόλο. «Αγγίζουμε χορδές οικείες», σημεία που κάνουν τον θεατή να ανοιχτεί. Ο θεατής, στο τέλος, αγοράζει ένα προϊόν, αφού το έχει επιλέξει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο ενεργός.
Τέχνη και καταναλωτισμός; Πουλιέται η Τέχνη; Άυλη Τέχνη με βάση το σώμα, δεν είναι οξύμωρο; Στο THE PERFORMANCE SHOP παρέχουμε τις υπηρεσίες μας ως καλλιτέχνες με βάση το σώμα μας. Οι θεατές αγοράζουν μια εμπειρία. Τα προϊόντα του THE PERFORMANCE SHOP είναι τελικά σύμπαντα με αρχή, μέση, τέλος και με συγκεκριμένη πρόθεση.
Στην Ελλάδα… γιατί την αγαπώ πολύ και γιατί εκεί με κάλεσαν, λέει η Λία και λάμπει από αγάπη. Έχει δουλέψει εκεί ως χορεύτρια και αγαπά πολύ και το Φεστιβάλ Αθηνών, στο οποίο έχει συμμετάσχει με δικά της έργα, αλλά και με την περσινή πετυχημένη παραγωγή «Πέρσες» του ΘΟΚ.
Οι άνθρωποι που παρακολουθούν τέτοιου είδους παραστάσεις είναι οι συνήθεις θαμώνες. Με έντονες αντιδράσεις, με αποδοχή και αγκάλιασμα. «Ανακαλύπτεις ή θυμάσαι πτυχές του εαυτού σου μέσα από την Τέχνη».
Η δημιουργική συνεύρεση με έναν μεγάλο αριθμό δημιουργών είναι απαιτητική και διέπεται από κανόνες και συντονισμό. Οι καλλιτέχνες, όμως, λειτουργούν σαν ανεξάρτητα σύμπαντα που επικοινωνούν μεταξύ τους. Λειτουργούν αντιθετικά, αλλά και συνομιλούν δίνοντας μια ποικιλία από την οποία διαλέγει ο θεατής. Ο καλλιτέχνης κερδίζει τον διάλογο, την ανατροφοδότηση, την επιχειρηματολογία. Έχει την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία του θεατή μέσα από ανοιχτές συζητήσεις και διαλόγους που γίνονται μεταξύ τους.
Μετά τι; Η Λία ερευνά τα αποτελέσματα και την απήχηση του shop, έχοντας ως απώτερο στόχο να ανοίγει τη δυνατότητα σε ντόπιους καλλιτέχνες κάθε περιοχής να δρουν και να εργάζονται στην κοινωνία που ζουν, γιατί, εφόσον ζουν σε αυτήν, αξίζει και να μιλήσουν μέσα σε αυτήν. Έτσι η Τέχνη είναι λειτούργημα…
Φορείς υποστήριξης και λειτουργίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2018
Το ΤΗΕ PERFORMANCE SHOP ανοίγει και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ενότητας «Άνοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών 2018, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ ΟΞΥΓΟΝΟ.
Θα διαρκέσει από τις 15 Ιουνίου με 15 Ιουλίου. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 καθημερινά, με επιπλέον βραδινές παραστάσεις. Κυριακή κλειστό.
Για περισσότερες πληροφορίες στο www.theperformanceshop.org