Στα όριά τους φαίνεται να έχουν φτάσει τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι κλινικο-εργαστηριακοί ιατροί εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεωτικών εκπτώσεων που καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ, όταν υπάρχει υπέρβαση στην προϋπολογισθείσα δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, περίπου 40% των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούν κουρεύονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον Υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικο-εργαστηριακών ιατρών ζήτησαν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate και clawback) να μην ξεπερνούν το 10% προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Κατά τη συνεδρίασή του, το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποφάσισε να παραμείνουν σε αναμονή όλοι οι κλάδοι που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις, μέχρι τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας στις 15 Απριλίου.
Ο κλάδος θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, εφόσον αξιολογηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας.
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται σε όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, στα ιατρεία και στα Πολυϊατρεία είχε οριστεί περίπου στα 460 εκατ. ευρώ για το 2021. Ωστόσο, λόγω των μεγάλων αναγκών που προκύπτουν κάθε χρόνο, και ιδιαίτερα τώρα λόγω πανδημίας και long covid, η δαπάνη έφθασε στα 670 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες.