Οι αριθμοί έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών – Όχι σε νέο lockdown: μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους χωρίς οικονομική στήριξη | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Οι αριθμοί έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών – Όχι σε νέο lockdown: μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους χωρίς οικονομική στήριξη

Αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς, έξι μήνες μετά την έναρξη της “Επιχείρησης Ελευθερία”, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για νέα οριζόντια μέτρα, ξεκαθαρίζοντας πως, αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη.

Τι λένε οι αριθμοί για τους εμβολιασμούς

  • 839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας ήταν μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.
  • 3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιό τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
  • Στις νεαρότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά αυτά τα ποσοστά κάθε μέρα ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το Our World in Data.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μία δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Συνεπώς τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό.

Όχι σε νέα οριζόντια μέτρα

“Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

“Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα Δημόσιας Υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους, μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει”, συμπλήρωσε.