Πλεύρης: «Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: «Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων»

Στην ευλογιά των πιθήκων και στα δεδομένα που ισχύουν για τη χώρα μας, καθώς και στον θεσμό του προσωπικού ιατρού που αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

• Ως προς την Ευλογιά των Πιθήκων

Η μεταδοτικότητα, μέχρι στιγμής, με τα δεδομένα, είναι σχετικά χαμηλή, καθώς απαιτείται σωματική επαφή, ενώ μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού, βάσει και της συζήτησης που είχαμε χθες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εάν χρειαστεί, και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο για άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, δηλαδή έχουν υπάρξει στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει συμπτώματα. Άρα, αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό. Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας, διότι υπάρχει η δυνατότητα αν εκτεθείς να μπορείς να εμβολιαστείς και να το αποτρέψεις. Οπότε, μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς. Δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης. Δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα, η οποία δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή. Προσέξτε: από πολύ στενή επαφή.

• Ως προς τον προσωπικό γιατρό

Η βασική διαφορά από το προϋπάρχον μοντέλο είναι ότι δεν θέλουμε έναν γιατρό μόνο για συνταγογράφηση. Στην πραγματικότητα, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν σε σημαντικό ποσοστό τη συνταγογράφηση πληθυσμού.

Εμείς θέλουμε έναν γιατρό ο οποίος, σε πρώτη φάση, θα έχει όλο τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, άρα θα ξέρει τον ασθενή. Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή όσων γιατρών θέλουν βέβαια να συμμετάσχουν. Θα είναι γιατροί των κέντρων υγείας και ιδιώτες γιατροί. Άρα, όλοι οι γενικοί γιατροί και ειδικοί γιατροί.

Ο προσωπικός ιατρός θα πάρει το ιστορικό του ασθενούς και θα έχει και την υποχρέωση να συμπληρώνει τον φάκελο. Θα είναι υποχρεωμένος να τον βλέπει σε τακτικές επισκέψεις και σε οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση θα μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται στο γιατρό, να πηγαίνει στο ιατρείο του.

Οι κατ’ οίκον επισκέψεις θα αφορούν σε συγκεκριμένο πληθυσμό που δικαιολογείται η μη μετακίνησή του.

Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος είναι η πρώτη σου επαφή με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν αποκλείουμε τον πολίτη. Μπορεί να προσπεράσει αν θέλει τον προσωπικό του γιατρό, δηλαδή να πάει σε ειδικό ιατρό απευθείας, αλλά εμείς του δίνουμε μία παροχή, ότι έναν γενικό γιατρό για οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να αφορά είτε κάτι που του συνέβη, είτε κάτι που θέλει να ρωτήσει, είτε για τακτική παρακολούθηση που θέλει να έχει.

Τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι γιατροί θα ανταποκρίνονται στην υπηρεσία που παρέχουν. Ο γιατρός θα πληρώνεται κατά άτομο και θα μπορεί να έχει ένα ετήσιο εισόδημα γύρω στις 60 χιλιάδες ευρώ. Για τα ελληνικά δεδομένα, αυτή τη στιγμή συζητάμε για μηνιαίο μισθό από 4 έως 6 χιλιάδες το μήνα, γιατί αυτά θα είναι τα ποσά που θα απευθύνονται στον προσωπικό γιατρό. Είναι σοβαρά χρήματα, γιατί ακριβώς θέλουμε ο γιατρός να αγκαλιάσει τον θεσμό και να έχουμε και περισσότερες απαιτήσεις από αυτόν. Διότι όταν κάποιον τον αμείβεις με αυτά τα χρήματα, μπορείς να ζητήσεις την πλήρη δωρεάν περίθαλψη, την οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε για τον ασφαλισμένο.