Πλεύρης: «Θα κινηθούμε νομικά κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου, αν διαπιστωθεί ότι συκοφαντεί ιατρούς, νοσηλευτές και νοσοκομεία του ΕΣΥ» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: «Θα κινηθούμε νομικά κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου, αν διαπιστωθεί ότι συκοφαντεί ιατρούς, νοσηλευτές και νοσοκομεία του ΕΣΥ»

Στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο «Παπανικολάου», στους ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου περί ιατρικού λάθους στον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας, στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας περί ΠΦΥ, αλλά και στις αποφάσεις για τις δόσεις του εμβολιασμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στον Real FM.

Ως προς την πυρκαγιά στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι λειτούργησε άμεσα στο πρωτόκολλο για αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

«Οι 23 ασθενείς που βρίσκονταν σε αυτή την Κλινική μεταφέρθηκαν. Ήταν μία αρκετά δύσκολη διαδικασία, γιατί επρόκειτο για ασθενείς που ήταν σε highflow, δηλαδή έχρηζαν άμεσης ανάγκης οξυγόνου», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι παράλληλα εξετάζονται τα αίτια της πυρκαγιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αμέλεια ή αν θα χρειαστεί να αποδοθούν ευθύνες.

«Χάρη στον γιατρό που έδρασε άμεσα, σώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον έναν ασθενή, ο οποίος έχει εγκαύματα, αλλά έχει σωθεί. Ο πρώτος νεκρός πέθανε ακαριαία, και ο γιατρός δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το σημείο. Για τον δεύτερο ασθενή, εξετάζεται αν ο θάνατός του συνδέεται με την πυρκαγιά. Είναι ο άνθρωπος που απεβίωσε σήμερα», σχολίασε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις δύο οικογένειες.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, λειτούργησε άμεσα το σύστημα των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, δηλαδή έγινε διακοπή παροχής οξυγόνου μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά, προλαμβάνοντας έτσι το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη. Το πρωτόκολλο του νοσοκομείου λειτούργησε άμεσα, και η κατάσβεση, από τις 08:57, ολοκληρώθηκε στις 09:28.

«Όλα τα νοσοκομεία έχουν πολλά και σοβαρά κτιριακά προβλήματα.  Οι αναβαθμίσεις γίνονται, έχει διασφαλιστεί 1,5 δισεκατομμύριο. Ήδη 80 νοσοκομεία έχουν μπει στο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και 68 από αυτά έχουν ενταχθεί και στο πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, το πρωτόκολλο για πυρκαγιά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο λειτούργησε και πολύ γρήγορα έγινε η κατάσβεση. Ο θάνατος αυτών των συνανθρώπων μας δεν συνδέεται με κάποια καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου περί ιατρικού λάθους που οδήγησε στον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας, ο Υπουργός Υγείας τόνισε: «Και με την ιδιότητα του νομικού, σέβομαι το υπερασπιστικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που είναι κατηγορούμενος, ό,τι και να έχει κάνει. Δεν θα επιτρέψω, όμως, στο όνομα καμίας υπερασπιστικής γραμμής, να θίγονται γιατροί, νοσηλευτές και νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επειδή έχω ακούσει τις δημοσιογραφικές αναφορές, θα αναζητήσουμε άμεσα, με νόμιμο τρόπο, να δούμε το τι έχει ειπωθεί. Αν έχουν ειπωθεί αυτά τα οποία περιγράφονται και ακούμε, θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κατηγορουμένης, ώστε να λογοδοτήσει όχι μόνο για τις τυχόν απεχθείς πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, αλλά και για συκοφαντίες σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών. Το τι έχει πράξει θα το βρει η Δικαιοσύνη, είναι κάτι που μας έχει σοκάρει όλους».

Ως προς το Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε ότι μια βασική αλλαγή που φέρνει είναι ότι πλέον όλοι οι ιδιώτες πάροχοι που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, θα αξιολογούνται με ποιοτικά κριτήρια και με real time ελέγχους, ώστε ο ασφαλισμένος να λαμβάνει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον, διασφαλίζονται χρήματα για την ενοποίηση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δίνεται η δυνατότητα να συνεργάζονται με τις ιδιωτικές δομές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στον πολίτη. Ένα Κέντρο Υγείας, για παράδειγμα, που δεν έχει την απόλυτη υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται, θα μπορεί να συμβάλλεται με μία ιδιωτική δομή και, έτσι, θα μπορεί να κάνει ο πολίτης τις εξετάσεις που χρειάζεται, χωρίς να πληρώνει.

«Το φιλόδοξο αυτού του Νομοσχεδίου, το οποίο, θέλω να είμαι ειλικρινής, το προσπαθήσαμε και το 2014 και το προσπάθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017 και απέτυχε, είναι ο προσωπικός γιατρός. Ο κάθε Έλληνας πολίτης να ξέρει ότι έχει ένα δικό του ιατρό, ο οποίος θα του δίνει την πρώτη συμβουλή και θα τον καθοδηγεί. Πιστεύουμε ότι θα επιτύχει αυτό το μοντέλο, σε αντίθεση με το παρελθόν, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή πλέον θα πάμε σε μία μορφή πληρωμής κατ’ άτομο. Μέχρι τώρα, οι οικογενειακοί γιατροί πληρώνονταν με μισθό/μήνα, χωρίς να αξιολογείται πόσα άτομα είχαν ή δεν είχαν. Εμείς θα δώσουμε ένα κίνητρο στους γιατρούς για να μπουν στο σύστημα, ότι θα πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που έχουν ετησίως.  Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα ενός συνολικού ανοίγματος, που δεν υπάρχει τώρα, όχι μόνο στους λίγους γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά συνολικά σε όλους τους γιατρούς της χώρας», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε, τα επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν πηγαίνουν στα νοσοκομεία, όπως σήμερα. Δεν θα υπάρχει κανένας φραγμός. Για τις  τακτικές εξετάσεις, όμως, που γίνονται στα νοσοκομεία θα δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα στους πολίτες. Τα κίνητρα μπορεί να συνδυάζονται με μικρότερες συμμετοχές είτε σε φάρμακα, είτε σε ιατρικές εξετάσεις. Τα αντικίνητρα μπορεί να συνδυάζονται με το να μην έχει αυτός ο ασθενής στο νοσοκομείο την προτεραιότητα που έχει κάποιος άλλος, ο οποίος έχει προηγουμένως απευθυνθεί στον προσωπικό ιατρό.

Ακόμα, ο Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οφέλη του εμβολιασμού, παρατηρώντας ότι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαμε 27.000 θανάτους, εκ των οποίων οι 22.000 ήταν ανεμβολίαστοι πολίτες. «Το πιο σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα οποία θα ανακοινώσει και επίσημα, συνολικά μέχρι τα τέλη Μαρτίου 15.500 συνάνθρωποί μας εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι 13.700 ήταν ανεμβολίαστοι».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι, αυτή τη στιγμή, όλοι οι Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πιέζουν» τον ΕΜΑ και το ECDC να πάρουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις σχετικά με τις δόσεις εμβολιασμού, προκειμένου να μη δίνονται διαφορετικές οδηγίες στον πληθυσμό.

«Αυτή τη στιγμή μάς έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε ισχυρή σύσταση για 4η δόση στους πληθυσμούς άνω των 60. Είμαστε αισιόδοξοι ότι, εντός του Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική συζήτηση και θα έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη είτε για το αν χρειάζονται επιπλέον ενισχυτικές δόσεις στον πληθυσμό, είτε για το αν θα πάμε σε ένα μοντέλο ενός πιο μακρόχρονου εμβολίου, όπως συμβαίνει στην κοινή γρίπη».