Π. Κλεάνθους: Καθησυχαστικός για τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων στα παιδιά | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Π. Κλεάνθους: Καθησυχαστικός για τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων στα παιδιά

Καθησυχαστικός ως προς τη μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στα παιδιά, εμφανίστηκε ο παιδίατρος κ. Πόλυς Κλεάνθους μιλώντας την Κυριακή στον Αθήνα 9.84, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά, λόγω της συνεχούς επαφής τους με διάφορους τύπους ιών στο σχολείο, έχουν αναπτύξει μια σχετική ανοσία, εν αντιθέσει με τους ενήλικες, οι οποίοι υπερ-αντιδρούν στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.

«Δεν θα πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για την καινούργια μετάλλαξη του ιού, γιατί έχει αποδειχθεί ότι είναι μεν πιο μεταδοτικός, αλλά δεν έχει σχέση τη βαρύτητα του νοσήματος. Τα παιδιά κολλάνε σε μικρότερο ποσοστό από τους ενήλικες και έχουν ηπιότερη συμπτωματολογία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι όλα εξαρτώνται από την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, παιδιά ηλικίας 10-14 ετών έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με άτομα άνω των 20 ετών. Εκτίμησε, δε, ότι οι ενήλικες μεταδίδουν τον κορονοϊό στα παιδιά και όχι το αντίθετο. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή τα παιδιά είναι συχνά ασυμπτωματικά, μπορούν πιο εύκολα να τον διασπείρουν.

Ερωτηθείς περί των συμπτωμάτων που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς ότι δεν πρόκειται για μια απλή ίωση, ώστε να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους, τόνισε ότι δεν διαφέρουν από εκείνα που παρουσιάζουν οι ενήλικες, ενώ ομοιάζουν και με άλλα κοινά νοσήματα όπως το απλό κρυολόγημα, η αμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο ή κάποιες αλλεργίες.

«Τα κλινικά κριτήρια, τα οποία είναι χαρακτηριστικά, ώστε να θεωρήσουμε ένα παιδί ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, είναι να παρουσιάζει πυρετό άνω του 37,5 (που είναι και το κυριότερο κριτήριο), βήχα, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία ή γαστρεντερικά συμπτώματα. Επίσης, στα πολύ μικρά παιδιά κάτω του ενός έτους, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ανορεξία».

Ο κ. Κλεάνθους συμβούλευσε τους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να μην τα παίρνουν μαζί τους στο σούπερ μάρκετ ή στον φούρνο, καθώς και να αποφεύγουν να τα φέρνουν σε επαφή με άλλα παιδιά γιατί, όπως είπε, υπάρχουν ασυμπτωματικοί νοσούντες και μπορεί το νόσημα να μεταδίδεται χωρίς οι γονείς να το καταλαβαίνουν.

Όσο για το πότε θεωρεί ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μια φάση κανονικότητας, ανέφερε: «Όλα εξαρτώνται από τον ρυθμό των εμβολιασμών. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε το εμβόλιο. Αν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ανοσιοποιηθεί, θεωρώ ότι από τον Ιούλιο και μετά τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ καλύτερα».