Συνάντηση Υπουργού Υγείας με εκπροσώπους της Salvia Burn Association για Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Συνάντηση Υπουργού Υγείας με εκπροσώπους της Salvia Burn Association για Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε χθες με τους ιδρυτές της SALVIA Burn Association Μαρίνα Καρύδα και Αλέξανδρο Ανδρονόπουλο, με αφορμή τις πολιτικές αποφάσεις για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών.

Ειδικότερα, με την ευκαιρία της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο πλευρών με σκοπό την εφαρμογή των προβλεπομένων για το Μητρώο, καθώς και για το σύνολο των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για τους εγκαυματίες.

Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών – θυμάτων από κάθε αιτία εγκαύματος είναι πλέον θεσμός με τον νόμο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Μετονομάζεται και μετατρέπεται το υπάρχον Μητρώο Εγκαυματιών (που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση το 2019/2020) και, με τον τρόπο αυτόν, ρυθμίζεται πλήρως ένα από τα βασικά προβλήματα της θεραπείας και αποκατάστασης όλων των εγκαυματιών, από οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών βοηθάει εκατοντάδες εγκαυματίες κάθε χρόνο να λαμβάνουν τα απαραίτητα υλικά και να ακολουθούν τις μακροχρόνιες και κοστοβόρες θεραπείες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση μελλοντικών αναπηριών και στην ελάττωση των σωματικών, αλλά και ψυχικών ουλών τους. Επίσης, καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης και κάλυψης του κόστους των εξειδικευμένων υλικών και θεραπειών αποκατάστασης των εγκαυματιών από την Πολιτεία.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών, το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τη SALVIA Burn Association, την Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες.

Η SALVIA, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία της και την Επιστημονική Επιτροπή της (Πλαστικούς Χειρουργούς των εγκαυματικών μονάδων) και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), κατέθεσε στο Υπουργείο καίριες προτάσεις στη διαβούλευση για την ψήφιση σχετικού νόμου, την Υπουργική Απόφαση και τις διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία του Μητρώου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησής τους, οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους.