Ώρα για καινοτόμες αποφάσεις στην Υγεία | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ώρα για καινοτόμες αποφάσεις στην Υγεία

Όλα δείχνουν ότι η πανδημία οδεύει προς το τέλος της. Με εξάρσεις, με υφέσεις, ενδεχομένως και με κάποιες ακόμη ανατροπές πριν την έξοδό της από την κανονικότητά μας, ωστόσο ο ΠΟΥ θεωρεί πως πλέον έχουμε τη γνώση και τα απαραίτητα “όπλα”, ώστε το τέλος αυτό να θεωρείται ήδη ορατό.

Τι μας έμαθε αυτή η τεράστια υγειονομική κρίση τα τελευταία χρόνια; Πολλά. Από τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της συνεργασίας, την αξία των γερών αντανακλαστικών, τη δύναμη της τεχνολογίας, μέχρι τις συνέπειες της… ασυνέπειας τόσων δεκαετιών στο χτίσιμο ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ωστόσο, αντέξαμε, τα βγάλαμε πέρα αξιοπρεπώς, χάριν κυρίως των αντανακλαστικών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Τι άλλο μας κατέστησε σαφές η πανδημία; Την αξία της καινοτομίας, αλλά και την τεράστια σημασία της έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών σε αυτήν. Οι εκατομμύρια ζωές που σώθηκαν παγκοσμίως, χάριν των εμβολίων, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Και τώρα τι κάνουμε; Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να εκσυγχρονίζουμε συνεχώς το ΕΣΥ. Αυτό, μάλιστα, αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, επιβάλλεται να μπούμε σε μία νέα εποχή και στoν τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος θα πρέπει να είναι καθολικός. Κι αυτό σημαίνει πως αφήνουμε πίσω μας τις στραβές πολιτικές του παρελθόντος, τα αντι-αναπτυξιακά μέτρα, τις αδικίες στην κατανομή των πόρων και σχεδιάζουμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εποχών.

Όπως ο νοσοκομειακός χάρτης θα ανασχεδιαστεί για να εξυπηρετεί -ουσιαστικά και όχι θεωρητικά- τους πολίτες, έτσι θα πρέπει και οι προϋπολογισμοί για τα φάρμακα να αποφασίζονται στηριζόμενοι στα δεδομένα και σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Όχι βάσει τού «τι γλιτώνω τώρα, γιατί θα το βρω μπροστά μου», αλλά βάσει τού «τι εξοικονομώ μακροπρόθεσμα».

Αυτό, για να επιτευχθεί, χρειάζεται πλήρη ψηφιοποίηση και έλεγχο του συστήματος. Οι μεγάλες επιστροφές και εκπτώσεις που υποχρεώνονται να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες γιατί «δεν βγαίνει το κρατικό budget», είναι θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Και για να επανέλθουν οι υγιείς ισορροπίες στον εν λόγω κλάδο, αλλά κυρίως γιατί επιβάλλεται οι ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε πρόσφατα για ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και ένα Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στο σήμερα. Ο Θάνος Πλεύρης γνωρίζει καλά τις στρεβλώσεις που υπάρχουν. Με σκληρή δουλειά και συνεργασία όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος