Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά και φέτος τις γυναίκες – επιστήμονες σε επαγγέλματα Υγείας, αλλά και τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους, οι οποίες σπάνε τα στερεότυπα και στέκονται ισότιμα δίπλα στους άνδρες συναδέλφους τους.

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες, με την παγκόσμια κοινότητα να απευθύνει κάλεσμα για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην Επιστήμη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα (11/2), οι ανισότητες και οι διακρίσεις συνεχίζουν να υπονομεύουν τις δυνατότητες των κοριτσιών και των γυναικών που επιθυμούν να σπουδάσουν και να σταδιοδρομήσουν σε επιστημονικούς τομείς, και ειδικά σε Θετικές Επιστήμες.

Οι γυναίκες, άλλωστε, αποτελούν λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών και, ακόμη λιγότερο, σε επιστημονικούς τομείς που τώρα αναπτύσσονται.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στέκεται αρωγός στις φοιτήτριες και τις συναδέλφους ιατρούς και προτρέπει την Πολιτεία να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα από την πρωτοβάθμια κιόλας εκπαίδευση, ώστε να προωθείται από πολύ νωρίς η ισότητα των δύο φύλων και να εξαλειφθούν στερεότυπα που θέλουν το «γυναικείο μυαλό» λιγότερο ικανό για Θετικές Επιστήμες και Έρευνα.