Γεωργιάδης: Μέσα στο 2024 το μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Γεωργιάδης: Μέσα στο 2024 το μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα αναμενόμενα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που θα πραγματοποιηθούν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, στις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στις ειδικότητες των αναισθησιολόγων και παθολόγων, στις συνεχείς προκηρύξεις θέσεων στις οποίες δεν υπάρχει ανταπόκριση, καθώς και στο μνημόνιο συνεργασίας που προωθείται μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, μιλώντας στο 15ο Pharma & Health Conference 2024, με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΕΣΥ».

Planbe teamPlanbe team

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα αναμενόμενα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που θα πραγματοποιηθούν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, στις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στις ειδικότητες των αναισθησιολόγων και παθολόγων, στις συνεχείς προκηρύξεις θέσεων στις οποίες δεν υπάρχει ανταπόκριση, καθώς και στο μνημόνιο συνεργασίας που προωθείται μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, μιλώντας στο 15ο Pharma & Health Conference 2024, με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΕΣΥ».

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε κατά την τοποθέτησή του: 

Σχετικά με τα προβλήματα στο ΕΣΥ

Σύστημα υγείας για το οποίο ο κόσμος να δηλώνει ότι είναι πλήρως ευχαριστημένος, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Όλα τα συστήματα υγείας εξ ορισμού έχουν προβλήματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι διαχειρίζονται άπειρες ανάγκες, με περιορισμένα μέσα. Άρα, όταν συγκρούεται η επιθυμία που είναι άπειρη, με την πραγματικότητα που είναι πεπερασμένη, δημιουργούνται πραγματικά προβλήματα.

Σχετικά με τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δυστυχώς, δεν είχα υπολογίσει εξαρχής τους χρόνους που θα απαιτούσε η όλη διαδικασία, καθόσον μεσολάβησαν ευρωεκλογές και τα λοιπά. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για να το εντάξουν στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου. Εφόσον πράγματι αυτό επιτευχθεί, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει.

Σχετικά με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Όσον αφορά την πρόσληψη γιατρού από την προκήρυξη έως την πρόσληψη, το μέγιστο διάνυσμα χρόνου είναι τρεις μήνες. Σε τρεις μήνες μπορούμε να προσλάβουμε γιατρό. Εννοώ μόνιμο γιατρό, γιατί επικουρικό ή με μπλοκάκι μπορούμε να το κάνουμε αμέσως. Άρα, για τους γιατρούς το πρόβλημά μας δεν είναι η γραφειοκρατία. Για τους νοσηλευτές, που πηγαίνουν μέσω ΑΣΕΠ, εξακολουθεί να είναι μία «βαριά» διαδικασία.  Βέβαια με τον νόμο που ψηφίσαμε μόλις πριν από λίγες μέρες, έχουμε επιταχύνει και αυτή τη διαδικασία πάρα πολύ. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μέσα στο 2024 θα έχουμε ταυτόχρονες προσλήψεις και από τις δύο μεγάλες προσκλήσεις, και από το ’21 και από το ’24, που είναι στο σύνολο πάνω από 4.000 νοσηλευτές.

Ένας γιατρός σήμερα έχει πολλαπλές επιλογές: μπορεί να πάει να βρει εύκολα δουλειά σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο με καλύτερα λεφτά ή να πάει στο εξωτερικό και να βρει καλύτερη δουλειά με περισσότερα λεφτά. Άρα, η επίζηλος θέση του ΕΣΥ, που στην προηγούμενή μου θητεία αν έκανα οποιαδήποτε πρόσληψη καλυπτόταν σε 24 ώρες, στην παρούσα θητεία μου ο άλλος το σκέφτεται πάρα πολύ. Διότι ναι μεν το ΕΣΥ του προσφέρει τη μονιμότητα, που ήταν κάτι πολύ ελκυστικό για τον ελληνικό λαό επί σειρά δεκαετιών, αλλά και η μονιμότητα έχει μια αξία τελικά, όταν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Οι δύο κρίσιμες ειδικότητες στις οποίες έχουμε έλλειψη στην Ελλάδα είναι αναισθησιολόγοι και παθολόγοι. Ένας αναισθησιολόγος που δουλεύει σήμερα στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα μπορεί να αμείβεται, χωρίς υπερβολή, 10.000 ευρώ μηνιαίως. Το να έρθει να δουλέψει στο ΕΣΥ για 2.000 ευρώ, δεν του είναι πολύ αρεστό, έχει πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να εργαστεί στην ιδιωτική υγεία. Άρα, όσες προσκλήσεις και να βγάζουμε εμείς, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και στη λύση.

Λέει η αντιπολίτευση: «Αυξήστε τους μισθούς». Μάλιστα. Πόσο να τους αυξήσουμε; Η κυβέρνηση αυτή έχει αυξήσει τους μισθούς. Σε μέσο όρο αύξησης μισθών, οι γιατροί και γενικά το προσωπικό του ΕΣΥ έχει πάρει μεγαλύτερη αύξηση από τους υπόλοιπους Έλληνες, και δικαίως έχει πάρει. Στην πενταετία Μητσοτάκη έχουν πάρει αύξηση 20% και με τις εφημερίες φτάνουν 25%. Για τον μέσο όρο της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα από τους άλλους.

Σχετικά με τα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων

Έχουμε ένα νοσοκομείο στην Κω, ένα στη Σπάρτη, ένα στην Ξάνθη, ένα στη Δράμα και ούτω καθεξής. Είναι 14 νοσοκομεία στην Ελλάδα συνολικά, που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Προκηρύσσουμε συνεχώς θέσεις, είτε μόνιμες, είτε επικουρικές, είτε με μπλοκάκι. Σε ειδικότητες απολύτως κρίσιμες για να λειτουργεί το νοσοκομείο. Στην Κω, παραδείγματος χάρη, έχουμε προκηρύξει ταυτόχρονα 4 θέσεις παθολόγων, δεν πήγε κανένας. 4 θέσεις παιδιάτρων, δεν πήγε κανένας. Σε 14 συνεχόμενες προκηρύξεις, δεν πήγε κανένας. Το νοσοκομείο πλέον δεν έχει παθολόγο. Υπάρχει νοσοκομείο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς παθολόγο;

Βλέπουμε ότι, παράλληλα, στο ίδιο νησί, γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν 9 ιδιωτικοί παθολόγοι. Πράγματι η διοίκηση πήρε χθες, με δική μου εντολή, και τους προσέφερε εργασία με μπλοκάκι. Όταν λέμε εργασία δεν εννοούμε κάτεργα, εννοούμε να κάνει ο καθένας δύο εφημερίες τον μήνα. Για ποια περίοδο; Για την τουριστική περίοδο, που η Κως έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει ένας γιατρός που στα σοβαρά να λέει: Δεν με νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο.

Πήραμε 145 ιδιώτες παθολόγους συνολικά στα 14 νοσοκομεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Οι 105 απάντησαν αρνητικά, οι 15 δεν σήκωσαν το τηλέφωνο, οι 14 απάντησαν ίσως και οι 11 είπαν δεχόμαστε. Όπως βλέπετε, η εθελοντική συμμετοχή δεν πήγε πάρα πολύ καλά.

Η επίταξη είναι μία βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου, μην υπερβάλλουμε. Το κράτος προφανώς έχει πάρα πολλούς τρόπους να σε υποχρεώσει. Εγώ θέλω να σέβομαι τους γιατρούς ως λειτουργούς, ως κοινωνούς του όρκου του Ιπποκράτη. Δεν μπορεί να λένε «δεν με νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο, είναι πρόβλημα του Υπουργείου Υγείας». Το λέω για άλλη μία φορά: προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, ως Υπουργός Υγείας, ότι η περίπτωση να αδιαφορήσω γιατί κάποια νοσοκομεία επαρχιακά δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ελλείψεως ιατρικού προσωπικού, δεν παίζει.

Σχετικά με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει πάει αυτό το εξάμηνο ανέλπιστα καλά. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024, θα φτάσουμε πάνω από τους στόχους που είχαμε αρχικά θέσει, όταν ήρθα στο Υπουργείο Υγείας. Ξέρετε ότι για τη φαρμακευτική δαπάνη έχω πάρει πάρα πολλά μέτρα, με πολιτικό κόστος προσωπικά και για εμένα και για την κυβέρνηση, μέτρα που δεν διστάζω να πάρω αν πιστεύω ότι είναι σωστά.

Σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας

Πρέπει να συμφωνήσουμε, από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση και, από την άλλη, η φαρμακοβιομηχανία, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λαμβάνονται αξιόπιστες αποφάσεις. Έχω ζητήσει από τους συνδέσμους του Φαρμάκου να μας ετοιμάσουν τις δικές τους προτάσεις επί ενός μνημονίου συνεργασίας και δουλεύουμε και εμείς τις δικές μας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2024 μπορούμε να υπογράψουμε μία τέτοια συμφωνία.