Α. Γεωργιάδης: Πιθανή η διανομή self test από τα σουπερμάρκετ – Αργότερα σήμερα οι ανακοινώσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, δεν απέκλεισε την περίπτωση η διανομή των self test να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα ή αύριο.

Ως προς τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι, προσθέτοντας ωστόσο ότι το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Αναφορικά με τη συζήτηση περί προνομίων των εμβολιασμένων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ούτε προνόμια, ούτε τιμωρίες, ούτε κούνημα του δαχτύλου: «Είναι σεβαστή η ανησυχία για τα εμβόλια. Όμως σήμερα, μετά από 1,5 δισ. εμβολιασμένων, δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια ανησυχία με αυτή που υπήρχε τον Ιανουάριο».

Ανέφερε, δε, την περίπτωση ενός μεγάλου ξενοδόχου, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, λέγοντάς του ανήσυχος ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού του δεν θέλει να εμβολιαστεί. «Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους πως, για την ασφάλεια της επιχείρησης, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της απόφασής του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει, επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το δήθεν δικαίωμά του να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία, μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο, εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους, δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά του, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Πρόσθεσε επίσης: «Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τον αντιλαμβάνομαι… Όλοι όσοι εμβολιαστήκαμε είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία. Άλλο η ανθρώπινη ανησυχία που είναι σεβαστή, και άλλο η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε, ακόμα, στον προβληματισμό που προκαλούν στην κυβέρνηση τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε νησιά όπως η Κέρκυρα και η Σάμος: «Διαβάσαμε χθες για την Κέρκυρα, όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο, ότι πηγαίνουν, αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή. Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από τη Μ. Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα. Αν έχεις κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα, κλείνουν όλα… Δεν το καταλαβαίνω. Το ίδιο ισχύει στη Σάμο. Το γεγονός ότι η Σάμος έχει περάσει στα διεθνή μέσα ως παράδειγμα προς αποφυγή νομίζετε ότι κάνει καλό στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Σάμου;».

Ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των εμβολίων, ο Υπουργός σημείωσε: «Είναι προφανές ότι υπήρξε μια λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση. Μια είδηση ενός ατυχούς περιστατικού, που μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, μπορεί και όχι, παίζει πέντε μέρες στις ειδήσεις, και δεν παίζουν καθόλου τα εκατομμύρια που δεν πάθανε τίποτα από το εμβόλιο. Υπάρχει και το ζήτημα πώς χειρίστηκε το θέμα της AstraZeneca η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά υπάρχει και μια φοβερή συνωμοσιολογία».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η συζήτηση περί προνομίων των εμβολιασμένων, ιδιαίτερα για τους εσωτερικούς χώρους, θα γίνει κυρίως για τον χειμώνα που θα έρθει, θεωρώντας με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους. Είπε, επίσης, ότι ο κανόνας αυτός θα ισχύει για τα πάντα.

«Όταν είμαστε μια κοινότητα εμβολιασμένων, ξέρουμε ότι έχουμε γύρω μας ασφάλεια, και ο διπλανός μας δεν μπορεί να μας βλάψει. Εάν μέσα στην κοινότητα των εμβολιασμένων έχουμε πέντε ανεμβολίαστους, ξέρουμε ότι αυτοί μπορούν να μας κολλήσουν, δίνοντας τον χώρο στον ιό να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο επικίνδυνος. Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζομένους μας».