Γώγος και Τζανάκης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός γενικότερου lockdown, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σημείωσε ότι «για ν’ αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διασποράς του ιού, η οποία θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «πέραν των υγειονομικών μέτρων, το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους, τις οποίες λαμβάνει υπ’ όψιν της η πολιτεία, και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα, και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα». Παρόλα αυτά, σχολίασε ότι θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να προστατευθούν και οι ίδιοι, και το σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι το θέμα των Χριστουγέννων συζητιέται, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, αλλά και με την οικονομική δραστηριότητα, και τη διασκέδαση. «Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και τη λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο (γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές), αλλά εντωμεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα».

Ο δε καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, λέγοντας ότι αναμφισβήτητα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

«Ωθείται ο κόσμος σε πολλά τεστ. Πάρα πολύ καλό μέτρο είναι το γεγονός του ωραρίου, ενδεχομένως να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ. Η άποψή μου είναι ότι θα αποδώσουν. Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα. Αν δεν αποδώσουν, η κοινωνία θα πρέπει να πέσει σε ένα είδος lockdown για όλους», σχολίασε ο κ. Τζανάκης.