Γ. Οικονόμου: «Οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα»

Στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο OPEN: «Ήταν μία δύσκολη απόφαση, χωρίς αμφιβολία. Ήταν, όμως, μια υπεύθυνη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία υπηρετεί απολύτως τη στρατηγική μας να μείνει η Οικονομία, η Κοινωνία και η Παιδεία ανοιχτή», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που παίρνουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς από το Σύστημα Υγείας δείχνουν ότι η ομάδα που πλήττεται περισσότερο, είτε νοσεί, είτε διασωληνώνεται, είτε δυστυχώς καταλήγει, κατά συντριπτική πλειοψηφία, είναι οι ανεμβολίαστοι 60 ετών και άνω. Επιπλέον, σχολίασε ότι, στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε τον Νοέμβριο για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, το μικρότερο ποσοστό προερχόταν από τη συγκεκριμένη κατηγορία. «Έχουμε φτάσει να έχει εμβολιαστεί το 83% της ηλικιακής ομάδας 60 και άνω, αλλά παραμένει ένα ποσοστό της τάξεως του 17%, που ούτε αυτή την τελευταία περίοδο φάνηκε να κινητοποιείται ουσιαστικά. Είχαμε μια πολύ μικρή συμμετοχή της τάξεως του 3%».

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, η μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία εν πολλοίς παραμένει ακόμα αχαρτογράφητη, ανησυχεί ιδιαίτερα όλες τις χώρες και τα υγειονομικά συστήματα, γι’ αυτό και η χώρα μας όφειλε να πάρει δύσκολες, αλλά γενναίες και υπεύθυνες αποφάσεις, ώστε να προστατέψουμε και τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά και το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον ευρύτερα.

Και τόνισε: «Όταν συζητά κανείς για υποχρεωτικότητα, αντιλαμβάνεται ότι, για να έχει αντίκρισμα, πρέπει να έχει και κάποια συγκεκριμένη κύρωση. Δεν υπάρχει λογική της προαιρετικής υποχρεωτικότητας. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλη την αλυσίδα ενεργειών πειθούς το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρομαι, κατ’ αρχήν, στην πλήρη λειτουργία του προγράμματος «Ελευθερία», ενός από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, που έδινε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε δωρεάν, εύκολα, να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο ήθελε, όπου ήθελε. Αναφέρομαι στο γεγονός των ενημερωτικών εκστρατειών, είτε ήταν με δηλώσεις, είτε ήταν με καμπάνιες, είτε ήταν με πληροφόρηση. Αναφέρομαι στο ότι το Κράτος, η Πολιτεία, πήγε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός. Έχουν εμβολιαστεί, ήδη, στα σπίτια τους παραπάνω από 19.000 άνθρωποι, που είχαν αδυναμία να μετακινηθούν. Έχουν συσταθεί συνεργεία επί τόπου εμβολιασμού στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στις ορεινές και τις νησιωτικές. Υπάρχει διαρκής συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε όπου εντοπίζονται προβλήματα εμβολιασμού, αμέσως να αντιμετωπίζονται».

Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι υπάρχουν οι εξαιρέσεις εξαιτίας ιατρικών λόγων, οι οποίες ίσχυσαν και στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, όπου η κύρωση ήταν η αναστολή της εργασίας τους. «Τα ίδια ακριβώς κριτήρια, υγειονομικά και ιατρικά, θα ισχύουν και για όσους συμπολίτες μας εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές. […] Το πνεύμα της Πολιτείας δεν είναι τιμωρητικό. Είναι μία αυξημένη πίεση, είναι μία έντονη προτροπή. […]

Ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ανοίξαμε την αναμνηστική δόση. Είμαστε και από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που παίρνουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση, και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Τη στρατηγική μας την υποστηρίζουμε με ελέγχους, την υποστηρίζουμε με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους και με τη στήριξη του ΕΣΥ».

Ο κ . Οικονόμου υπογράμμισε επίσης πως «οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα. Ήδη έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν μιλήσει δημόσια γι’ αυτό. Όταν είμαι σε μια ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύω να νοσήσω βαριά, επειδή αρνούμαι να εμβολιαστώ, με ένα εμβόλιο το οποίο είναι δωρεάν, εγκεκριμένο και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο, υποβάλλω τον εαυτό μου σε κίνδυνο. Υποβάλλω ταυτόχρονα σε τεράστιο κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία. Επιβαρύνω με πολύ μεγαλύτερη πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εάν δεν έχεις εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα υπάρξει πρόστιμο. Είμαστε στην 1η Δεκεμβρίου, είναι γνωστά τα πάντα σε όλους. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ούτε στις 14, ούτε στις 15, ούτε στις 12 Ιανουαρίου».