Κεραμέως: Η εκπαίδευση προβλέπεται να γίνει αποκλειστικά διά ζώσης – Πώς θα αξιοποιηθούν τα τεστ

H εκπαίδευση φέτος προβλέπεται να γίνει αποκλειστικά διά ζώσης, όπως σημείωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN και αναφερόμενη στο υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών (80%) που, σε συνδυασμό με ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, προσφέρει μια κάλυψη του 90%.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, στις ηλικίες 15-18 έχει εμβολιαστεί το 28% των παιδιών, ενώ στις 12-15 το 14%, προτρέποντας τους γονείς να συνεχίσουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Εξήγησε, δε, ότι σε περίπτωση κρούσματος προβλέπεται διεθνώς τα τμήματα να μην κλείνουν, αλλά να υπάρχει αυξημένος έλεγχος. Ειδικότερα, σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα κάνει δυο rapid test την εβδομάδα δωρεάν, ενώ οι εμβολιασμένοι μόνο self test. Τα παιδιά που κάθονται πιο κοντά στον μαθητή που νοσεί, θα κάνουν κάθε μέρα τεστ. Το τμήμα θα κλείνει εφόσον τα κρούσματα είναι το 50% συν 1 των μαθητών του τμήματος.

Ως προς το γιατί δεν προχώρησε η αποσυμφόρηση των τάξεων, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι λειτουργούν στην Ελλάδα 90.000 τμήματα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστούν.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προσέρχονται στα σχολεία με δυο εργαστηριακά τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη και, αν δεν συμμορφώνονται, θα υπάρχει αναστολή εργασίας. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι έχει θεσπιστεί σύστημα πολύ γρήγορων προσλήψεων, ώστε να καλύπτονται ενδεχόμενα κενά μέσα σε λίγες ημέρες.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, που ανοίγουν την 1η Οκτωβρίου, το πρωτόκολλο είναι πιο αυστηρό. Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές θα προσέρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης του τελευταίου 6μήνου ή εργαστηριακού τεστ (PCR ή Rapid). Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται από τις πρυτανικές αρχές. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «προχωρούν οι διεργασίες για να υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας».