Κορονοϊός: Γιατί περιορίζονται τα μέτρα και δίνονται περισσότερες ελευθερίες;

Από αύριο οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να νιώθουν ακόμη πιο “ελεύθεροι” καθώς αίρονται οι περιορισμοί που υπάρχουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Αυτό σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, δεν ενέχει κάποιοι μεγάλο κίνδυνο, καθώς περιορισμοί εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ οι ελευθερίες έρχονται σε χώρους όπου θα βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι.

Δεν έχουν ανασταλεί όλα τα μέτρα. Ο κόσμος πρέπει να πηγαίνει και να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο σε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους.

Τώρα, η εφαρμογή των μέτρων χρειάζεται συμμετοχικότητα από όλους”, είπε χαρακτηριστικά.

“Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε με μάσκα στα μαγαζιά, στο σούπερ μάρκετ, σε σινεμά, σε οποιοδήποτε χώρο υπάρχει συγχρωτισμός και μικτός πληθυσμός τα μέτρα τα κρατάμε. Δεν είπαμε ότι τελείωσε η πανδημία”, συμπληρώνει από τη μεριά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξηγώντας το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από την άρση των μέτρων.

Κοντεύουν δυο χρόνια με μέτρα και περιορισμούς. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσανεξία πια στο να ακολουθηθούν τα μέτρα. Νέα παιδιά που χρειάζεται να βρουν την ζωή τους και να μπορούν και να διασκεδάσουν.

Αυτά όλα με πλαίσιο, όμως, ασφάλειας. Και αυτό το νόημα έχουν τα μέτρα, έτσι όπως ανακοινώθηκαν. Δεν είπαμε ότι μπορούμε όλοι να βγάλουμε τις μάσκες, να τις πετάξουμε, να χορεύουμε ο ένας με τον άλλον σε κάθε χώρο”, τονίζει η κα Γκάγκα.

“Μπορεί να λέμε ότι έχουμε περιορισμούς και έχουμε περιορισμούς αλλά αν θυμάστε, ακόμα και πέρυσι που είχαμε στο δεύτερο κύμα στην Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρχε lockdown, ενώ υπήρχαν τα μέτρα, τα κρούσματα ανέβαιναν για αρκετό καιρό και οι άνθρωποι έλεγαν ότι πάρα πολύς κόσμος συναντιέται στα σπίτια.

Άρα, αν θέλουμε να καταστρατηγήσουμε τα μέτρα, πάντα θα τα καταστρατηγούμε. Και στην πραγματικότητα τώρα πια, κοντά δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ξέρουμε όλοι πώς να προστατευτούμε.

Ξέρουμε τι είναι αυτό που θα μας κρατήσει ασφαλείς. Και νομίζω ότι πρέπει να το ακολουθήσουμε”, καταλήγει.