Μαρία Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση και για τους υγειονομικούς – Μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να δοθεί έγκριση και για παιδιά κάτω των 12 ετών

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων 12-17 ετών απασχολεί πολύ τον τελευταίο καιρό και η επαφή των γονέων με τους παιδίατρους θα δώσει απαντήσεις σε ανυπόστατες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια θα αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή ότι θα αλλάξει το DNA τους. Αυτά ανέφερε πριν από λίγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι ήδη γίνονται έρευνες για τον εμβολιασμό και μικρότερων παιδιών, από 5-11 ετών, αλλά ακόμη και από έξι μηνών και, μετά την αίτηση των εταιρειών, ενδέχεται οι ρυθμιστικές αρχές, όπως ο FDA, να δώσουν έγκριση με τη διαδικασία του κατεπείγοντως μέσα στους επόμενους μήνες.

Μιλώντας για το θέμα των αλλεργιών, που μπορεί να απέτρεψαν πολλούς από τον εμβολιασμό, έδωσε τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο JAMA και έλαβε χώρα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τους 8.102 συμμετέχοντες με ιστορικό αλλεργίας και το ειδικό δείγμα που επιλέχθηκε εξ αυτών, το 98% δεν είχε καμία αντίδραση, 1% είχε μικρή αντίδραση και μόλις το 0,7% είχαν κάποια επιφυλακτική αντίδραση.

Η κα Θεοδωρίδου επανέλαβε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε την τρίτη δόση για ανοσοκατασταλμένους, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών, υποστηρίζοντας πως σε προτεραιότητα για την αναμνηστική δόση θα μπουν και οι υγειονομικοί. Έρευνα σε νοσοκομείο της Αμερικής έδειξε πως από τους 227 υγειονομικούς οι 130 νόσησαν παρά το γεγονός ότι ήταν εμβολιασμένοι, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90% στο 65% ως προς την λοίμωξη και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

Η τρίτη δόση θα μπορεί να γίνει από 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη.Abbvie