Νέα μέτρα για διαχείριση της πανδημίας: Τι ισχύει από αύριο στις 06:00 και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε προ ολίγου τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της COVID-19 κατά την εορταστική περίοδο.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, έρχονται μέτρα που θα ισχύσουν σε δύο φάσεις – η πρώτη φάση αφορά σε μέτρα που ισχύσουν από αύριο, 24 Δεκεμβρίου, στις 06:00, μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη φάση θα αφορά σε μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και εξής.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου, ώστε να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα ισχύουν στη δεύτερη φάση, αλλά και να κρίνει κατά πόσον χρειάζεται να ισχύσουν επιπρόσθετοι περιορισμοί πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Τι θα ισχύει από αύριο στις 06:00 και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου στις 06:00

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια).
  • Ακύρωση όλων των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.
  • Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή της μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
  • Ισχυρή σύσταση για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα με PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, για επανάληψη του τεστ και τη 2η, αλλά και την 4η ημέρα από την άφιξή τους.
  • Ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε συμμετοχή σε κοινωνική εκδήλωση. 

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, η δεύτερη φάση των μέτρων που θα ισχύσει από τις 3 Ιανουαρίου, αναμένεται να εστιάζεται στην προσαρμογή του ωραρίου στη διασκέδαση και στις κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς και στην επαναφορά της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Ωστόσο, νεότερα θα γίνουν γνωστά μετά τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στις 27 Δεκεμβρίου, όπου θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα των ημερών.