Πλεύρης: «Δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος από την αναβολή χειρουργείων, ο περιορισμός θα είναι ο απολύτως απαραίτητος»

Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε χτες από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών, ανάλογα με τις συνθήκες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων ακόμη και σε ποσοστό 80%, ξεκαθαρίζοντας ότι εξαιρούνται οι εξαιρετικά έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα ειδικά νοσοκομεία. Παράλληλα, συνεχίζονται κανονικά οι εξετάσεις και οι θεραπείες σε ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

«Δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ. Όπως σημείωσε, το Υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση και με ιδιωτικές κλινικές, εάν χρειαστεί να γίνουν και σε αυτές χειρουργεία.

Αναφερόμενος ειδικά στην Αττική, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προγραμματισμένα χειρουργεία, προσθέτοντας ότι με τη χθεσινή επιστολή προς τα νοσοκομεία οι διοικήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα, εάν χρειαστεί, να περιορίσουν τα χειρουργεία. Παρόλα αυτά, ακόμα και στις επιβαρυμένες περιοχές, όπου η πίεση στο σύστημα είναι πλέον πολύ μεγάλη, «δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο», όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία, ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως, τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές», είπε ο κ. Πλεύρης.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους, αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. «Έχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και, αν χρειαστεί, θα ληφθούν κι άλλα μέτρα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης. «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους, όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown. Βρισκόμαστε στην κορύφωση