«Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών με εμβόλιο Pfizer

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Σημειωτέον ότι, μέχρι σήμερα, οι εμβολιασμοί ξεκινούν από τα 12 έτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η δόση θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών (και συγκεκριμένα 10 mg, σε σύγκριση με 30 mg που συνιστώνται για τους υπολοίπους). Όπως και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις στους μύες του άνω βραχίονα, με διαφορά τριών εβδομάδων.

«Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες, και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Ως εκ τούτου, η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα σε εκείνα με καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΕΜΑ.Merc
Abbvie