«Πράσινο φως» για τρίτη δόση και στους άνω των 60 – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε θετική γνωμοδότηση για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στα «Παραπολιτικά». Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της COVID-19.

Μετά τους ανοσοκατασταλμένους, που αποτελούν την πρώτη ομάδα πολιτών για τους οποίους άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τρίτη δόση, στις 14 Σεπτεμβρίου, η επόμενη ομάδα που μπαίνει σε προτεραιότητα για τρίτη δόση είναι όσοι διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Θεμιστοκλέους, μετά και το πράσινο φως της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την τρίτη ομάδα θα αποτελέσουν οι πολίτες άνω των 60.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Δεδομένων των στοιχείων αυτών, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή και τα άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Επίσης, οι μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση, όπως οι υγειονομικοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά κυρίως και για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.Abbvie