Σκέρτσος: Αυταρχικό το να υποχρεωθεί ένας εργαζόμενος να εμβολιαστεί – Απαραίτητη η ισορροπία μεταξύ προστασίας των δικαιωμάτων και της δημόσιας υγείας

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα ως προς τον σεβασμό δικαιωμάτων και ελευθεριών, και ταυτόχρονα προστατευτικά για τη δημόσια υγεία, για την υγεία των πολιτών», σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, αλλά και η υγεία της Οικονομίας. «Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία ή η υγεία της οικονομίας από τη νόσηση των παιδιών. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι 600.000 συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών και παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτοί κινδυνεύουν από την πανδημία, αυτοί νοσούν βαριά, αυτοί μπαίνουν στις ΜΕΘ και, δυστυχώς, ένα ποσοστό αυτών καταλήγει», εξήγησε.

«Αυτή τη στιγμή, ένας στους πέντε ανηλίκους ηλικίας 12-17 ετών, 150.000 παιδιά δηλαδή, έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν. Είναι σημαντικό το ποσοστό αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους, η απόφαση προφανώς ανήκει στους γονείς, τους κηδεμόνες που έχουν την ευθύνη των ανηλίκων, με το παιδί να συμμετέχει φυσικά στην απόφαση. «Έχουμε γονείς που είναι εμβολιασμένοι, αλλά σκέφτονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι σεβαστό, δεν μπορούμε να βάλουμε πολύ αυστηρούς, μονοκόμματους κανόνες σε γονείς, να διχάσουμε οικογένειες ως προς την επιλογή να πάνε σε ένα εστιατόριο και να θεωρούν ότι η πολιτεία τούς επιβάλλει να εμβολιάσουν και τα παιδιά, αν αυτοί θεωρούν ότι δεν θέλουν να τα εμβολιάσουν».

Ζήτησε, δε, από τους εμβολιασμένους γονείς, που έχουν αμφιβολίες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, «να ακούσουν τα επιστημονικά επιχειρήματα, όχι από τα δικά μου χείλη, από τα χείλη των παιδιάτρων, των επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί εν κενώ. Αντιθέτως, μελετά πολύ καλά τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος, η υπόλοιπη Ευρώπη και υλοποιεί πολιτικές, που είναι πολύ καλά σταθμισμένες. Μάλιστα, στην υπόλοιπη Ευρώπη στην εστίαση «ισχύει το ίδιο, και λίγο πιο χαλαρό, πρωτόκολλο», όταν «στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο αυστηροί, διότι ο στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία».

Επανέλαβε, δε, ότι «ο κανόνας της προστασίας της υγείας, αλλά και της κοινωνικής συνύπαρξης είναι εμβόλιο, τεστ και μάσκα, μέχρι να τελειώσει η πανδημία, μέχρι να πετύχουμε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού και ανοσίαςΑπόλυτα ασφαλής χώρος δεν υπάρχει».

«Είμαστε πολύ καλύτερα από την Ανατολική Ευρώπη, είμαστε λίγο χειρότερα από τη Δυτική Ευρώπη. Είμαστε στο μεταίχμιο μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όπως είθισται να συμβαίνει σε διάφορα πράγματα και στοχεύουμε να φτάσουμε στα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης. Αυτός είναι ο στόχος και για αυτό εφαρμόζουμε λίγο πιο αυστηρά πρωτόκολλα από αυτά», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, σχολιάζοντας: «Έχουμε μείνει λίγο πιο πίσω και πρέπει να ανεβάσουμε κι άλλο τους εμβολιασμούς. Έχουμε 6,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουμε περίπου 1-1,5 εκατ. πολίτες που έχουν νοσήσει, δεν ξέρουμε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Ο στόχος είναι να φθάσουμε έναν αριθμό κοντά στα 8-8,5 εκατ. που έχουν φυσική ή τεχνητή ανοσία».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Οικονομία δεν θα ξανακλείσει. Τα 2/3 των πολιτών έχουν επιλέξει τον εμβολιασμό και είναι ασφαλείς, άρα η Οικονομία δεν μπορεί να κλείνει για το 1/3. «Πρέπει, όμως, να προστατεύσουμε την υγεία και αυτού του 1/3. Και επειδή το κράτος δεν έχει τους πόρους να πραγματοποιεί 1-1,5 εκατ. τεστ κάθε εβδομάδα, έχουμε πει ότι οι άνθρωποι αυτοί με δικό τους κόστος πρέπει να κάνουν ένα ως δυο τεστ», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας.

Σχολιάζοντας, δε, το θέμα των εμβολιασμών των εργαζομένων, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε καταστηματάρχη, υπάρχει το ζήτημα της ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας». Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει ένα αυταρχικό πρωτόκολλο υγείας σε εργαζομένους που θα οδηγήσει σε απολύσεις. «Είναι αυταρχικό να υποχρεωθεί ένας εργαζόμενος να είναι εμβολιασμένος. Όμως, σε ένα κατάστημα εστίασης, εφόσον το προσωπικό και ο καταστηματάρχης έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο, να ενημερώνουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Επαναλαμβάνοντας, δε, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, διαβεβαίωσε: «Είμαστε εναρμονισμένοι με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και κανόνες δικαίου. Υπάρχει μία πολύ λεπτή ισορροπία που πρέπει να τηρηθεί μεταξύ προστασίας των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, των υποχρεώσεων, αλλά και της δημόσιας υγείας».

«Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διατηρήσει συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και ηρεμίας, για να μπορέσουμε να γευτούμε όλοι τους καρπούς της ανάπτυξης που έρχεται. Αν κάποιοι, από τα δεξιά ή τα αριστερά, θέλουν την κυβέρνηση να τη βλέπουν να μαλώνει με κοινωνικές ομάδες, αυτό δεν θα το δουν», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.Abbvie