Φέρνει σε δύσκολη θέση τους πάσχοντες, καθώς η ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα δεν χωράει αναβολές. Ο λόγος για την Επιτακτική Ακράτεια Ούρων (UUI), η οποία αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου της Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης (ΟΑΒ).
της Μαρίας Γλένη
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι εκδηλώνεται με την ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση (έπειξη), η οποία δεν μπορεί να ανασταλεί, ενώ, στην περίπτωση που ο ασθενής δεν προλάβει να πάει εγκαίρως στην τουαλέτα, μπορεί να σημειωθεί διαφυγή ούρων.
Το βασικό αυτό σύμπτωμα υποβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό τις ζωές των ασθενών, οι οποίοι, εξαιτίας του φόβου και της ντροπής που νιώθουν πολύ συχνά, οδηγούνται σε κοινωνικό αποκλεισμό ή απομόνωση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης επηρεάζουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) εκτιμά ότι 3 με 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό μια μορφή ακράτειας ούρων.
Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2020, 25,5 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 40 ετών, στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα εκδηλώσουν συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης και, από αυτούς, τα 9 εκατομμύρια θα έρθουν αντιμέτωποι με την Επιτακτική Ακράτεια.
Μάλιστα, βάσει των ίδιων στοιχείων, το προβλεπόμενο συνολικό κόστος για τα συστήματα Υγείας σε αυτές τις χώρες αναμένεται να αγγίξει τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ!
Αιτίες
Οι αιτίες που προκαλούν την Επιτακτική Ακράτεια Ούρων παραμένουν άγνωστες. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη ή σε μια λοίμωξη, ή σε πιο σοβαρές παθήσεις, όπως μια νευρολογική ασθένεια (πολλαπλή σκλήρυνση, νόσος του Πάρκινσον, εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, δισχιδής ράχη) ή οι λίθοι της ουροδόχου κύστης. Παρόλα αυτά, αρκετές φορές δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία, οπότε θεωρείται ιδιοπαθής και αποδίδεται σε υπερλειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Παράγοντες κίνδυνου
• Εμμηνόπαυση/ηλικία
• Εγκυμοσύνες/τοκετοί
• Δυσκοιλιότητα
• Παχυσαρκία
• Φλεγμονές
• Κάπνισμα
• Υστερεκτομή
• Υπερβολική παραγωγή ούρων (υπερκατανάλωση ύδατος, ενδοκρινοπάθειες)
• Υπερτροφία προστάτη
Αντιμετώπιση
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο ουρολόγος, η λήψη κάποιων μέτρων από τους ίδιους τους ασθενείς ενδεχομένως να μπορεί να σταματήσει τις πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της Mayo Clinic συνιστούν στους ασθενείς να τροποποιήσουν κάποιες καθημερινές τους συνήθειες, να χάσουν βάρος, να σταματήσουν το κάπνισμα και να μάθουν να “εκπαιδεύουν” την κύστη τους.
Προσοχή στα υγρά
Συνιστάται ο περιορισμός του αλκοόλ, των ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και των αναψυκτικών τύπου κόλα, καθώς είναι διουρητικά. Επίσης, η αποφυγή υγρών μετά το απόγευμα, σε περιπτώσεις νυκτουρίας.
Όχι στα καυτερά φαγητά
Τα καυτερά και πικάντικα φαγητά δεν “κάθονται” μόνο βαριά στο στομάχι, αλλά μπορεί να προκαλέσουν εξίσου μεγάλο πρόβλημα και στην κύστη. Συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση μπαχαρικών, όπως το τσίλι και το πιπέρι καγιέν.
Απώλεια βάρους
Τα παραπανίσια κιλά αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος. Γι’ αυτό και η απώλεια βάρους κρίνεται μείζονος σημασίας.
Όχι στα εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, λόγω της οξύτητάς τους, είναι δυνατόν να ερεθίσουν τα τοιχώματα της κύστης, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη για ούρηση.
Όχι στα βάρη
Καλό είναι να αποφεύγονται οι ασκήσεις με βάρη, καθώς αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και, έτσι, επιτείνουν την ακράτεια ούρων.
Τι είναι η εκγύμναση της κύστης
Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο, η οποία “εκπαιδεύει” την ουροδόχο κύστη και τους μυς του ουροποιητικού συστήματος, ώστε να αποκτήσει εγκράτεια.
Πώς γίνεται: Αρχικά η κύστη αδειάζει εντελώς. Στη συνέχεια, για μια ώρα συνήθως, ο ασθενής δεν έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί την τουαλέτα, ακόμα και αν υπάρξει διαφυγή ούρων.
Μετά τα 60 λεπτά, επιτρέπεται η επίσκεψη στην τουαλέτα.
Αυτές οι ασκήσεις επαναλαμβάνονται συχνά, μέχρις ότου ο ασθενής καταφέρει να αποκτήσει ένα σταθερό μοντέλο ούρησης, δηλαδή μία φορά κάθε τρεις ώρες.
ΠΗΓΕΣ
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/symptoms-causes/syc-20352808
https://www.nhs.uk/conditions/urinary-incontinence/symptoms/
familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/urinary-incontinence.html
urologyhealth.org/urology/index.cfm?article=143