“Εκείνος που δεν μπορεί να ζει μέσα στην κοινωνία ή δεν έχει ανάγκη από τίποτε, είναι ή θηρίο ή θεός” – Αριστοτέλης
Η έννοια της κοινωνίας είναι μία κατάκτηση του ανθρώπου. Χάρη σε αυτή μπόρεσε να αντιπαλέψει τα στοιχεία της φύσης και τη νόσο, αλλά και να εντάξει, τελικά, τον βίο του μέσα σε ένα περιβάλλον αξιών και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.
Το φάρμακο είναι ένα διαχρονικό “εργαλείο” στήριξης του οράματος για μία καλύτερη ζωή. Από την αρχαιότητα, αποτελεί μέσο ανακούφισης από τον πόνο και απαλλαγής από την ασθένεια. Είναι, δηλαδή, ένα “δώρο” του ανθρώπου στον άνθρωπο…
Η έννοια “φάρμακο” έχει εξελιχθεί και είναι σήμερα συνυφασμένη με τη “φαρμακοβιομηχανία”. Η φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο, δεν είναι μία απρόσωπη οντότητα και δεν αποτελείται μόνον από μηχανές. Στην Ευρώπη αποτελεί μία κοινότητα περισσότερων των 100.000 ατόμων, που όλοι εργάζονται από κοινού για να βελτιώσουν τη ζωή των πασχόντων. Πολλοί από αυτούς είναι οι ίδιοι πάσχοντες ή έχουν ανθρώπους στο περιβάλλον τους που πάσχουν.
Ο Φαρμακευτικός Κλάδος επενδύει στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, ενισχύει την Εθνική Ανταγωνιστικότητα, την Εθνική Οικονομία και απασχολεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό. Αποτελεί μία ισχυρή εθνική φαρμακευτική παραγωγική δύναμη, με περισσότερες από 150 εταιρείες και 28 εργοστάσια, απασχολώντας περισσότερες από 26.000 άμεσες και 86.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, με το 64% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν στο σύνολο της Οικονομίας είναι 22,7%. Είναι η τρίτη εξαγωγική δύναμη της πατρίδας μας, πραγματοποιώντας εξαγωγές σε 141 χώρες, με επίδραση που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας κατά 3,5% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.
Καινοτομία
Οι άνθρωποι της φαρμακοβιομηχανίας δεν μένουν στα λόγια. Εργάζονται ακούραστα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για περισσότερα από 7.000 νέα φάρμακα. Πολλά από αυτά απευθύνονται σε ανθρώπους με πολύ σοβαρές παθήσεις. Ενδεικτικό είναι πως τα 1.813 αφορούν διάφορες μορφές καρκίνου, τα 1.329 νευρολογικές παθήσεις, τα 1.256 μολυσματικές ασθένειες, τα 1.120 ανοσολογικές δυσλειτουργίες, τα 599 καρδιαγγειακές παθήσεις, τα 511 ψυχικές νόσους, τα 475 τον διαβήτη και τα 159 το AIDS.
Η περίοδος 1995-2015 χαρακτηρίζεται κυρίως από την επανάσταση στην τεχνολογία και την ιατρική καινοτομία, με την εισαγωγή πολλών νέων καινοτόμων φαρμάκων και σωτήριων θεραπειών (στον καρκίνο, την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, σε σημαντικό αριθμό Σπάνιων Παθήσεων κ.ο.κ.) που οδήγησαν σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Συνολικά, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε ακριβώς κατά 2 χρόνια, από τα 74,7 έτη στα 76,7, ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα το 2015 κυμάνθηκε στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ22, στα 81,1 έτη.
Η παραπάνω αύξηση οφείλεται κατά 44% στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Ενδεικτικά:
• Παγκοσμίως, σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, τα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό HIV έχουν μειωθεί κατά 80%.
• Σήμερα πλέον του 95% των περιπτώσεων της χρόνιας ηπατίτιδας C θεραπεύεται με μια φαρμακευτική αγωγή διάρκειας μόλις 2-3 μηνών.
• Οι θάνατοι από καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 20%, ενώ το συνολικό ποσοστό των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο και επιστρέφει στην εργασία του έχει φτάσει πλέον το 75%.
• Οι βιολογικές θεραπείες έχουν προσφέρει πολύ σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα.
• Την ίδια στιγμή, κυριολεκτικά εκατομμύρια συμπολίτες μας ρυθμίζουν με τη βοήθεια της φαρμακευτικής τους αγωγής χρόνια νοσήματα, ενώ τα εμβόλια σώζουν 2-3 εκατομμύρια ζωές ετησίως κ.ο.κ.
“WeWontRest”/”Συνεχίζουμε” για ένα καλύτερο αύριο
Το κίνητρο για την αντιμετώπιση της νόσου είναι διαρκές και ζωτικό. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) του μηνύματος “We won’t rest” (Δεν θα εφησυχάσουμε) και από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος “Συνεχίζουμε”.
Φέρνει στο προσκήνιο τον άνθρωπο που εργάζεται για τον άνθρωπο: οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία δεσμεύονται προσωπικά, για να γίνει ο κόσμος πιο υγιής, για ένα καλύτερο αύριο.
Η καμπάνια έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες και έχει φθάσει σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σε 27 χώρες σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι έχουν κάνει μια δέσμευση που αντικατοπτρίζει τη στόχευσή τους να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών, μέσω της ανακάλυψης και της ανάπτυξης φαρμάκων.
“Στόχος της εκστρατείας “WeWontRest” είναι να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα παρουσιάσουμε το όραμα και τη στενή μας σχέση με την καινοτομία. Δίνουμε στους ανθρώπους μας την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρωτοποριακή δουλειά που κάνουν και νιώθουμε υπερήφανοι για το έργο τους”, σημειώνει η Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΣΦΕΕ, κ. Μαρία Λεοντάρη.
“Ο καρκίνος δεν αδρανεί, ούτε και εμείς”, είναι ένα από τα posts της εκστρατείας. Βασίζεται σε μία σειρά από σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση σοβαρών μορφών της νόσου, όπως του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και του αιματολογικού καρκίνου.
Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχουν ενθαρρυντικές εξελίξεις, χάρη στη χορήγηση συνδυασμού θεραπειών με φάρμακα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης, οδηγούν σε καλύτερο έλεγχο και ίαση των ασθενών. Η επιστημονική έρευνα φέρνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των αιματολογικών καρκίνων, όπως η επαναστατική ανοσοθεραπεία με CAR T–λεμφοκύτταρα.
“Ο διαβήτης τύπου 1 δεν χάνει χρόνο, ούτε και εμείς”, αναφέρεται στο πλαίσιο της εκστρατείας. Το πεδίο εφαρμογής της υπόσχεσης εντοπίζεται σε προηγμένες μεθόδους, όπως η έγχυση ή εισαγωγή ζωντανών κυττάρων στους ασθενείς και μεταμόσχευση κυττάρων νησιδίων παγκρέατος, τα οποία επιτρέπουν την ανάκτηση του ελέγχου των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
“Το Alzheimer δεν μένει με σταυρωμένα χέρια, ούτε και εμείς”: Οι επενδύσεις στην έρευνα για τη νόσο Alzheimer είναι τεράστιες και για κάθε φάρμακο που διατέθηκε στην αγορά την περίοδο 1998-2014, αντιστοιχούσαν 30 ολοκληρωμένες κλινικές δομικές. Ευρήματα από νέες μελέτες αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στο 2018.
Παρά τις πιέσεις που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια, ο κλάδος στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στην Ελληνική Κοινωνία, καλύπτοντας τις διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες της, ώστε να μη λείψει από κανέναν ασθενή το φάρμακό του. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες-μέλη του, όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, γιατί ό,τι κάνουν το κάνουν για τους ασθενείς. Οι ασθενείς ήταν, είναι και θα είναι στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας.
Περισσότερα για την καμπάνια “WeWontRest”/”Συνεχίζουμε” μπορείτε να δείτε στο link: https://www.sfee.gr/ekstratia-enimerosis-tou-kinou-schetika-me-tis-therapies-pou-vriskonte-se-fasi-anaptyxis-apo-tis-farmakeftikes-epichirisis/
ΠΗΓΗ: 1. OECD, Health Statistics 2017, Νότιες Χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), επεξεργασία στοιχείων ΙΟΒΕ, 2. Μελέτη 10ετίας Lichtenberg F et al Pharmaceutical Innovation, Longevity, and Medical Expenditure in Greece, 1995-2010 CESIFO Centre for Economic Studies & IFO Institute WORKING PAPER NO. 5166 JANUARY 2015, EFPIA