Καρδιακή ανεπάρκεια Η ποιότητα ζωής των ασθενών στο επίκεντρο | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια
Η ποιότητα ζωής των ασθενών στο επίκεντρο

Μορφή επιδημίας φαίνεται ότι λαμβάνει η καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ο αριθμός των ασθενών στους οποίους διαγιγνώσκεται η νόσος.  

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ) είναι μια σοβαρή πάθηση, στην οποία η καρδιά αδυνατεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα αυτό να μην παίρνει το οξυγόνο που του είναι απαραίτητο, αλλά και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά. Έτσι δικαιολογούνται η κόπωση και η δύσπνοια, τα δύο πιο “κλασικά” συμπτώματα τής εν λόγω πάθησης.
Η ΚΑ προκύπτει συχνά όταν το μυοκάρδιο έχει τραυματιστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άλλες ασθένειες που προσβάλλουν την καρδιά, ή από βλάβη που προκύπτει σταδιακά λόγω διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, στεφανιαίας νόσου, υψηλής χοληστερόλης, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή/και χρήσης ουσιών.

Οι αριθμοί
Υπολογίζεται πως περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τη νόσο, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 5,7 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν καρδιακή ανεπάρκεια. Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί ασθενείς που εκδηλώνουν τη νόσο, πεθαίνουν μετά από πέντε χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, στην Ευρώπη περίπου 1-2% του πληθυσμού πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 3,5 εκατομμύρια νέοι ασθενείς, ενώ ο επιπολασμός της νόσου στον ευρωπαϊκό χώρο αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα 20 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η νόσος προκαλεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα υγειονομικά συστήματα υγείας. Η επιβάρυνση της διεθνούς οικονομίας από την εν λόγω νόσο ανέρχεται στα 108 δισ. δολάρια τον χρόνο!

Η ποιότητα ζωής των ασθενών
Η διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής είναι το ίδιο σημαντική με την επιβίωση για τους περισσότερους ασθενείς που ζουν με κάποια χρόνια, εξελικτική ασθένεια.
Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά, αλλά ολόκληρο το σώμα, καθώς τα όργανά μας εξαρτώνται από την επαρκή παροχή αίματος από την καρδιά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Ένα βασικό σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια, την οποία μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής κατά την κόπωση. Καθώς η πάθηση επιδεινώνεται, η δύσπνοια μπορεί να εμφανίζεται ακόμη και όταν ο ασθενής απλά κάθεται ή κοιμάται. Όσο εξελίσσεται η νόσος, οι σωματικές δυνατότητες ενός ατόμου φθίνουν επίσης, περιορίζοντας τις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως το βάδισμα, οι κοινωνικές συναναστροφές, η άσκηση ή οι ερωτικές/σεξουαλικές σχέσεις.
Όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογία τόσο των ασθενών, οι οποίοι βιώνουν διάφορα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως κόπωση, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, απώλεια όρεξης κ.ά., όσο και των ατόμων που αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους.

Οι στόχοι της θεραπείας
Ένας βασικός θεραπευτικός στόχος στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η μείωση της νοσηλείας και της θνητότητας, καθώς και η βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.
Πλέον εμφανίζονται πιο προηγμένες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες, σε σύγκριση με τις κλασικές θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, παρέχουν στους ασθενείς έγκαιρη και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.