Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού Νέες ελπίδες σε... αναμονή | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού Νέες ελπίδες σε… αναμονή

Παρά τις ελπιδοφόρες θεραπείες, ο καρκίνος του μαστού παραμένει ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στην Ευρώπη. Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί, αλλά οι ελπίδες συνεχώς ενισχύονται από την έρευνα και την καινοτομία, που στοχεύει σε ένα πιο υγιές αύριο… 

Όσο σκληροί και αν είναι οι αριθμοί, έχουν τη δύναμη να δώσουν μια πιο καθαρή και αντικειμενική εικόνα ενός προβλήματος. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη 464.200 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ οι θάνατοι από την εν λόγω νόσο, ανέρχονται ετησίως στους 131.260.

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού (ΜΚΜ), είναι το πλέον προχωρημένο στάδιο της νόσου, το οποίο, δυστυχώς, δεν θεραπεύεται. Ο μέσος όρος επιβίωσης από τη διάγνωση της νόσου είναι 2-4 χρόνια. Οι γυναίκες με ΜΚΜ νιώθουν φόβο, απογοήτευση, αβεβαιότητα και απομόνωση, καθώς η ζωή τους ανατρέπεται και γνωρίζουν καλά το τέλος της ανατροπής αυτής…

Πολλές από αυτές βρίσκονται γύρω στην ηλικία των 50, με επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, που μπαίνουν “στον πάγο” λόγω της πάθησής τους.

Οι νέες ελπίδες

Μια νέα θεραπεία που εγκρίθηκε ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης τουλάχιστον κατά δύο χρόνια, καθώς επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, μειώνοντας παράλληλα την αρνητική επίδραση των συμπτωμάτων της στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πρόκειται για την δραστική ουσία palbociclib της εταιρείας Pfizer, η οποία στις αρχές Νοεμβρίου -ένα χρόνο περίπου αργότερα από τις ΗΠΑ- έλαβε έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η ταχύτητα με την οποία δόθηκε η έγκριση στην Αμερική, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα της Φάσης 2 της έρευνας, δείχνει τόσο τη σημασία του νέου φαρμάκου, όσο και την ανάγκη για μια επιλογή στο κομμάτι της θεραπείας του ΜΚΜ. 

“Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς, σε μια νέα θεραπεία, η οποία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού”, αναφέρει στο Plan Be ο Dr Massimo Corsaro, Sr. Medical Director του τμήματος Ογκολογίας της Pfizer. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη 40.000 περίπου ασθενείς στις ΗΠΑ επωφελούνται από τη νέα θεραπεία, αριθμός πολύ σημαντικός και για την Ευρώπη, η οποία θα αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες από τη μέχρι τώρα εμπειρία της Αμερικής.

Αναμένοντας…

Στην Ελλάδα είναι γνωστή ήδη η καθυστέρηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην εισαγωγή νέων φαρμάκων. Η ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων υπερβαίνει πολλές φορές την ανάγκη των ασθενών για άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, που θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ασθένειάς τους.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγω για “άφιξη” του νέου φαρμάκου στην Ελλάδα μέσα στο 2017. Ωστόσο, τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και στο κομμάτι των καινοτόμων θεραπειών, ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές, επιπλέον καθυστερήσεις. 

Κατ’ εξαίρεση χορήγηση σε 70 Ελληνίδες

Εν αναμονή της Ευρωπαϊκής έγκρισης, 70 Ελληνίδες έχουν λάβει το φάρμακο μέσω μιας ειδικής διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος.

Ωστόσο, παρότι το νέο φάρμακο είναι θεραπεία πρώτης γραμμής και πρέπει να χρησιμοποιείται από την αρχή, λόγω της ιδιαίτερης διαδικασίας μέσω της οποίας χορηγείται στη χώρα μας, μπορεί να δοθεί μόνο ως θεραπεία 4ης γραμμής. Η πρόσφατη έγκριση του φαρμάκου από τον EMA, προκαλεί και κάποιες επιπλέον δυσκολίες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον νόμο, μετά από την έγκριση θα πρέπει να σταματήσει η δωρεάν χορήγησή του από την εταιρεία και οι ασθενείς να αναμένουν μέχρι να λάβει τιμή στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν (ή οι νέοι ασθενείς να ξεκινήσουν) τη θεραπεία τους.

Η εταιρεία Pfizer σε μια προσπάθεια να μη διακοπεί απότομα το πρόγραμμα για τη δωρεάν χορήγηση θεραπείας στις υπάρχουσες ασθενείς, θα συνεχίσει να το παράσχει για μερικούς μήνες ακόμη με δικά της έξοδα.

Το κόστος της καινοτομίας δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικό για τις χώρες που βιώνουν έντονα την οικονομική κρίση, καθώς μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους στο σύστημα υγείας. Λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μικρότερη παραμονή σε αυτά, λιγότερες μέρες απουσίας από τη δουλειά, περισσότερα παραγωγικά χρόνια, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη των νέων θεραπειών, που σε βάθος χρόνου “εισπράττει” το κάθε κράτος.

“Η καινοτομία είναι εξαιρετικά σημαντική και θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος συνεργασίας, έτσι ώστε να εκπληρωθεί ο επιδιωκόμενος στόχος, που είναι η πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο”, καταλήγει ο Dr Corsaro. 

Οι αριθμοί

  • Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη 464.200 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού
  • Στους 131.260 ανέρχονται ετησίως οι θάνατοι στην Ευρώπη εξαιτίας της εν λόγω νόσου
  • Ο μέσος όρος ζωής μετά τη διάγνωση είναι 2-4 χρόνια
  • Πολλές γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού είναι πάνω από 50 χρονών