Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: 26% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από κάποια ρευματική-μυοσκελετική πάθηση | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: 26% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από κάποια ρευματική-μυοσκελετική πάθηση

Η 12η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις.

pagkosmia-imera-athritidas-swma-milaeiΜε τον όρο “αρθρίτιδα” εννοούμε τη φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, οίδημα (“πρήξιμο”), δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα αποτελεί μια από τις συχνότερες εκδηλώσεις των Ρευματικών-Μυοσκελετικών Παθήσεων.
Οι Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις είναι περισσότερες από 200 και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άτομα με Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις ανέρχονται σε 120.000.000, ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια Ρευματική-Μυοσκελετική Πάθηση.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, σύνδρομο Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κ.λπ.).
Οι Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία αναρρωτικών άδειών και πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω σωματικής αναπηρίας, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.pagkosmia-imera-athritidas-logo

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), ως Επίσημο Μέλος της Πανευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR), υποστηρίζει την Πανευρωπαϊκή Καμπάνια «Ώρα για Δουλειά» (Time2Work), που αποτελεί μέρος της γενικότερης ενημερωτικής εκστρατείας «Mην αργείς! Ενημερώσου τώρα» (Don’t Delay, Connect Today) της EULAR, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης των Ρευματικών-Μυοσκελετικών Παθήσεων.
Στόχος είναι η ενημέρωση των ασθενών, η έγκαιρη εξέτασή τους και έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας από τον ειδικό ιατρό (Ρευματολόγο), σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας. Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή στοχεύει στην πρόληψη της αναπηρίας και των μόνιμων βλαβών που οι παθήσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν, ώστε να επιτευχθεί η παραμονή ή επιστροφή των ασθενών στην εργασία τους.
Παρότι είναι πλέον γνωστό ότι η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη παραπομπή σε Ρευματολόγο και η έναρξη της κατάλληλης θεραπείας βελτιώνουν την έκβαση, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα για εργασία, στην πράξη η διάγνωση συχνά καθυστερεί ή δεν επιτυγχάνεται ποτέ.

Σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.ere.gr και www.tosomasoumilaei.gr.