Προλαμβάνοντας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας Η λύση της αυτοεξέτασης για τον HPV | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Προλαμβάνοντας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Η λύση της αυτοεξέτασης για τον HPV

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες τονίζουν συνεχώς τη μεγάλη σημασία της προληπτικής εξέτασης για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Κι όμως, συχνά, είτε το υπερφορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα, είτε η δυσκολία πρόσβασης σε γυναικολόγο, ενισχύουν την αμέλεια των γυναικών σχετικά με την τόσο κρίσιμη αυτή εξέταση. Ο κ. Γιώργος Σπυράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της evekit.gr, μας μιλά για τη νέα δυνατότητα της αυτοεξέτασης για τον HPV μέσω της συσκευής EveKit, η οποία έρχεται να βάλει το δικό της λιθαράκι στον σημαντικό τομέα της πρόληψης.

Τι ακριβώς είναι το EveKit και σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;
Το ΕveKit είναι μια συσκευή αυτοληψίας, σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνει εύκολα την καλύτερη δυνατή λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος και την ασφαλέστερη μεταφορά του δείγματος στο διαγνωστικό εργαστήριο.
Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που, ενώ έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, αδυνατούν είτε λόγω απόστασης, έλλειψης χρόνου ή πολύπλοκων οικογενειακών υποχρεώσεων να επισκεφθούν τον γυναικολόγο τους.

Και πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία του τεστ; Μπορεί να την ακολουθήσει εύκολα οποιαδήποτε γυναίκα;
Γενικώς, πρόκειται για μια απλή διαδικασία. Αν επισκεφθεί κανείς το evekit.gr, μπορεί να παραγγείλει τη συσκευή, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία και την ποσότητα που επιθυμεί, και να πληρώσει είτε ηλεκτρονικά, είτε με αντικαταβολή. Αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η παραγγελία, θα λάβει το EveKit μέσα σε ένα διακριτικό φάκελο εντός 6 εργάσιμων ημερών, το αργότερο, με κούριερ και χωρίς χρέωση.
Μέσα στη συσκευασία υπάρχουν οδηγίες χρήσης με εικόνες και περιγραφή, ένας κολπικός συλλέκτης δείγματος, μια συσκευασία μεταφοράς δείγματος, ένα προ-πληρωμένο πακέτο αποστολής προς το εργαστήριο, καθώς και μια συσκευασία επιστροφής. Το αρχικό κουτί συσκευασίας δεν πρέπει να πεταχτεί, διότι είναι απαραίτητο για την αποστολή προς το εργαστήριο.

Το δείγμα αποστέλλεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο με κούριερ, μέσω ιδιωτικής εταιρείας – αυτό μπορεί να προβληματίσει μια γυναίκα που θέλει να το χρησιμοποιήσει. Πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων της εκάστοτε αυτο-εξεταζόμενης;
Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είναι εξασφαλισμένη εξαρχής, διότι τόσο η εταιρεία διαχείρισης, όσο και η εταιρεία κούριερ, λειτουργούν με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Γιατί μια γυναίκα να προτιμήσει τον συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης, σε σχέση με την αντίστοιχη εξέταση στον γυναικολόγο;
Το τεστ αφορά τις γυναίκες που αδυνατούν είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου να επισκεφθούν τον γυναικολόγο τους. Συνεπώς, το πλεονέκτημα είναι κατ’ ουσίαν η διευκόλυνση που παρέχει σε αυτές γυναίκες, ώστε να είναι οι ίδιες συνεπείς ως προς την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι γυναίκες θα πρέπει να επισκεφθούν τον γυναικολόγο τους για τα επόμενα βήματα.

eve2

Η εξέταση αυτή λειτουργεί αντί του τεστ ΠΑΠ ή συμπληρωματικά προς αυτό;
Το HPV Dna Τest είναι μια πολύ σημαντική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Η δοκιμασία αυτή έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης τύπων του ιού υψηλού κινδύνου, ακόμη και πριν την εμφάνιση κυτταρικών αλλοιώσεων, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης.
Σύμφωνα, πάντως, με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, η ταυτόχρονη διενέργεια των δύο δοκιμασιών (HPV DNA test και test ΠΑΠ) προσφέρει τη μέγιστη αξιοπιστία στην υπόθεση “πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας”. Το EveKit είναι η πλέον αξιόπιστη συσκευή αυτοληψίας για την πραγματοποίηση του HPV DNA test, η οποία μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με το τεστ ΠΑΠ.

Το τεστ έχει κατασκευαστεί και εγκριθεί στον Καναδά. Σε ποιες άλλες χώρες κυκλοφορεί και τι ακριβώς ισχύει για το EveKit στην Ελλάδα;
H συσκευή EveKit είναι σχεδιασμένη για την αυτοληψία κολπικών ή τραχηλικών δειγμάτων για μοριακά διαγνωστικά τεστ. Στην προσπάθειά μας να σχεδιάσουμε μια συσκευή φιλική προς τον χρήστη, το EveKit έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες γυναίκες και έχει επικυρωθεί σε ένα μεγάλο αριθμό κλινικών δοκιμών ανά τον κόσμο.
Πρόκειται για μια συσκευή κλάσης 2, αδειοδοτημένη από το Σύστημα Υγείας του Καναδά (αριθμός αδείας 94847). Ο κατασκευαστής, Eve Medical, είναι ένας πιστοποιημένος με ISO 12485 κατασκευαστής ιατρικών συσκευών. Επιπλέον, το EveΚit έχει σήμανση CE για την Ευρώπη.

Και κάθε πότε ενδείκνυται να γίνεται η συγκεκριμένη εξέταση; Τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας;
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ, για την Ελλάδα το HPV DNA test (είτε μέσω γυναικολόγου, είτε μέσω EveΚit, εφόσον μια γυναίκα αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει) ενδείκνυται να γίνεται κάθε πέντε χρόνια.

Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα υπάρχει, αφ’ ενός, επαρκής πληροφόρηση σχετικά με τον HPV και, αφ’ ετέρου, αρκετά αναπτυγμένη η κουλτούρα της πρόληψης, ώστε οι γυναίκες να μπουν στη διαδικασία χρήσης του συγκεκριμένου τεστ;
Στην Ελλάδα η κουλτούρα της πρόληψης αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς οι νέες γενιές είναι περισσότερο εξοικειωμένες με το θέμα, αλλά και πιο ενημερωμένες. Η δε τεχνολογία συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη δημιουργία υπηρεσιών όπως το evekit.gr.

Πέρα από το evekit.gr, από όπου μπορούμε να την παραγγείλουμε ηλεκτρονικά, μπορούμε να βρούμε τη συσκευή και στα φαρμακεία;
Σύντομα θα ανακοινωθούν και φυσικά σημεία πώλησης της συσκευής. Προς το παρόν, όμως, μπορεί κανείς να την προμηθευτεί μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος evekit.gr.

* Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή συνεργασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο info@evekit.gr.