Τρέξιμο Μια πολύτιμη... επιλογή μετακίνησης που θα κρατήσουμε και μετά την καραντίνα | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Τρέξιμο
Μια πολύτιμη… επιλογή μετακίνησης που θα κρατήσουμε και μετά την καραντίνα

“Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση”, εύκολη, ανέξοδη και με πολλά και σημαντικά οφέλη; Ο λόγος για το τρέξιμο!

της Βίκυς Κόρδα

Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας αποτελούν την ιδανική δικαιολογία για να “παγώνουμε” δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να μας ωφελήσουν – μεταξύ αυτών και οποιαδήποτε μορφή άσκησης. “Δεν προλαβαίνω” είναι η συνήθης πρόφαση όλων μας, όταν μας περνάει από το μυαλό η σκέψη πως πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αυτή τη δυνατότητα.
Στις συνθήκες καραντίνας, ωστόσο, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. “Πάγωσαν” όλες μας οι υποχρεώσεις και ο “υπερ-πολύτιμος” ελεύθερος χρόνος μας ήταν άπλετος. Με άλλα λόγια, η καραντίνα αποτέλεσε την ιδανική συγκυρία για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας ό,τι δεν μπορούμε σε κανονικές συνθήκες.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, μεταξύ των λιγοστών εξαιρέσεων στις μετακινήσεις, μας δόθηκε η δυνατότητα για σύντομη ατομική άσκηση, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί τη συμβολή της στη διατήρηση της καλής φυσικής μας κατάστασης αλλά και στην ενίσχυση της διάθεσής μας.
Μάλιστα, φαίνεται πως πολλοί από εμάς κάναμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθιερώνοντας σε ημερήσια βάση έναν σύντομο περίπατο ή έναν γύρο τζόκινγκ στη γειτονιά μας, τηρώντας τις συνιστώμενες αποστάσεις και τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ιδιαίτερα με το τρέξιμο, είναι βέβαιο ότι έχουμε ήδη ωφεληθεί σημαντικά. Ας δούμε πού:

Στην υγεία μας
– Το τρέξιμο συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Το χαλαρό τρέξιμο, ακόμα και για λίγα λεπτά την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
– Το τρέξιμο γυμνάζει πολλούς μυς του σώματος, ακόμη και τους κοιλιακούς, κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.
– Με το τρέξιμο ενδυναμώνουμε τους πνεύμονές μας και, έτσι, το σώμα μας ανταποκρίνεται καλύτερα σε τυχόν ασθένειες του αναπνευστικού.
– Ωφελεί την οικοδόμηση γερών οστών και, κατ’ επέκταση, αρθρώσεων που δεν υποφέρουν.
– Κρατάει σε φόρμα και τον εγκέφαλό μας, καθώς με την αυξημένη ροή του αίματος μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο σε αυτόν. Αυτό συνεπάγεται καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιωμένη μνήμη.

Στο βάρος μας
Το τρέξιμο, ως αερόβια άσκηση, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του ασκούμενου και καίει θερμίδες. Εφόσον, μάλιστα, εκείνος τρέχει τακτικά, έχει πολλές πιθανότητες να μπορέσει να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, σε συνδυασμό πάντα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Στην ομορφιά
Το τρέξιμο, καθώς εντείνει τη ροή του αίματος, προστατεύει και το δέρμα και καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπρόσθετα, παρέχει στον οργανισμό μας και αντιοξειδωτική προστασία.

Στην ψυχολογία μας
Ένα εξίσου σημαντικό όφελος του τρεξίματος είναι η θετική του επίδραση στην ψυχολογία μας. Το τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει τη φαιά ουσία, να βελτιώσει την εστίαση και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Πολλοί δρομείς εκμυστηρεύονται ότι, καθώς τρέχουν, καταφέρνουν να λύσουν πολύ πιο εύκολα και ψύχραιμα ένα προσωπικό ή επαγγελματικό τους πρόβλημα.
Επιπλέον, το τρέξιμο συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στρες, στην εκτόνωσή μας και στην καλή μας διάθεση. Αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας και μας κάνει πιο δραστήριους και πιο “επιρρεπείς” σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Tip: Αν συνδυάσουμε το τρέξιμο με την αγαπημένη μας playlist, η διαδικασία θα είναι ακόμη πιο ευχάριστη και αγχολυτική. Προσέχουμε μόνο μη χάσουμε την αναπνοή μας τραγουδώντας δυνατά το αγαπημένο μας τραγούδι!

Το γεγονός πως καταφέραμε να κάνουμε την αρχή εν μέσω αυτής της τόσο ιδιαίτερης συγκυρίας, είναι από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί θα κρατήσουμε κάποιες από τις υγιεινές συνήθειες που αποκτήσαμε την περίοδο της καραντίνας και μετά την “επιστροφή στην κανονικότητα” – όσο, τουλάχιστον, θα το επιτρέπει ο χρόνος μας. Και το τρέξιμο θα πρέπει να είναι από τις πρώτες στη λίστα!

4 + 1 tips για νέους δρομείς
1. Κάνουμε σωστές επιλογές. Επιλέγουμε τα κατάλληλα αθtλητικά παπούτσια, την ιδανική για εμάς επιφάνεια τρεξίματος και τη διαδρομή της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τρέξουμε στο πεζοδρόμιο, ή στο πάρκο και στο στάδιο της περιοχής μας, όταν επιτραπεί η είσοδος σε αυτούς τους χώρους. Όλες οι επιφάνειες είναι “ευπρόσδεκτες”, αλλά αν επιλέξουμε τα πεζοδρόμια της γειτονιάς μας, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τυχόν κακοτεχνίες, έτσι ώστε να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς.
2. Ξεκινάμε χαλαρά. Τρέχουμε μικρές αποστάσεις, ξεκινάμε με αργό και χαλαρό τρέξιμο, με μικρά βήματα. Δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να προσαρμοστεί. Δεν ονειρευόμαστε να τρέξουμε… Μαραθώνιο με το “καλημέρα”!
3. Ακούμε το σώμα μας. Δεν αγνοούμε πόνους και ενοχλήσεις, ειδικά στα πλευρά. Αν δεν έχουμε κάνει πρόσφατα check-up ή αν αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα υγείας, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
4. Φροντίζουμε το σώμα μας μετά την προπόνηση. Κατ’ αρχάς, βρίσκουμε τη χαμένη μας αναπνοή. Κάνουμε διατάσεις. Ενυδατωνόμαστε και ξεκουραζόμαστε.
Extra tip: Μπορούμε να “κατεβάσουμε” στο κινητό μας μια εφαρμογή της αρεσκείας μας, η οποία θα καταγράφει τον χρόνο και την απόσταση που τρέξαμε, ενώ θα μας δίνει πληροφορίες και για την ταχύτητά μας και την ενέργεια που “κάψαμε”. Κρατώντας το ιστορικό των προπονήσεών μας, μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδό μας και να θέτουμε ολοένα δυσκολότερους στόχους.